Η επίσκεψή μας στο Βρετανικό Μουσείο με τα παιδιά θα μας μείνει αξέχαστη! Κυρίως για το δέος που αισθανθήκαμε μπαίνοντας σε ένα από τα πιο γνωστά Μουσεία του κόσμου κι αντικρίζοντας όλα τα πολύτιμα ελληνικά εκθέματα!
Πραγματικά γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι τα σημαντικότερα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα κι έπειτα τα Αιγυπτιακά εκθέματα.
Η ιστορία του Βρετανικού Μουσείου
Το Βρετανικό Μουσείο είναι το παλαιότερο εθνικό δημόσιο μουσείο του κόσμου και το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Μεγάλης Βρετανίας. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1759 και εκατομμύρια επισκέπτες καταφθάνουν κάθε χρόνο (περίπου 6,5 εκατομμύρια ετησίως). Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν όπως σε όλα τα δημόσια μουσεία του Λονδίνου.
Η επίσκεψή μας στο Βρετανικό Μουσείο με τα παιδιά ήταν αρκετά πρωινή, ωστόσο ο κόσμος είχε ήδη αρχίσει να συρρέει. Είναι ένα πολύ μεγάλο μουσείο (για να μην πω τεράστιο) με περίπου 8 εκατομμύρια εκθέματα.
Το Μουσείο περιλαμβάνει τμήματα με εκθέματα από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική και την Ωκεανία. Ωστόσο τα σημαντικότερα εκθέματα του είναι η Ελληνική συλλογή κι έπειτα η Αιγυπτιακή.
Εμείς αρκεστήκαμε να δούμε τα Ελληνικά εκθέματα και τα Αιγυπτιακά εκθέματα. Χρειαστήκαμε περίπου 3 ώρες για να τα δούμε, δεδομένου ότι το Μουσείο ήταν κατάμεστο από κόσμο. Ευτυχώς που είχαμε την ξεναγό του γκρουπ μας και μας κατεύθυνε (γιατί όπως σας είχα πει εδώ το ταξίδι μας στο Λονδίνο ήταν μέσω ταξιδιωτικού γραφείου).
Επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο με τα παιδιά
Τα Ελληνικά εκθέματα
Σε μια από τις πτέρυγες του Μουσείου, ονόματι Parthenon Galleries, φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα (ή Μάρμαρα του Παρθενώνα), είναι συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών. Αφαιρέθηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803, και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806.
Ενθουσιαστήκαμε με τα Γλυπτά του Παρθενώνα! Το μέγεθός τους, οι εντυπωσιακές λεπτομέρειές τους, η ιστορία τους, μας συγκίνησαν. Με τα κορίτσια μου έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές το Μουσείο της Ακρόπολης (δες εδώ).
Η αναφορά της απουσίας των Γλυπτών του Παρθενώνα από το δικό μας Μουσείο και η κλοπή τους από το Λόρδο Έλγιν είναι κάτι που ήδη γνώριζαν τα κορίτσια μου. Οπότε μπορώ να πω ότι, εκτός από συγκίνηση, ένιωσαν και κάποιο θυμό που εδώ και τόσα χρόνια αυτά τα σπουδαία εκθέματα βρίσκονται μακριά από τη χώρα μας. Ωστόσο, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, έτσι δεν λένε;
Την Καρυάτιδα δυστυχώς δεν την είδαμε γιατί όταν επισκεφτήκαμε το μουσείο βρισκόταν, προς απογοήτευσή μας, υπό συντήρηση.
Τα Αιγυπτιακά εκθέματα
Αφού ολοκληρώσαμε την περιήγησή μας στην πτέρυγα με τα γλυπτά του Παρθενώνα, επισκεφτήκαμε τα Αιγυπτιακά εκθέματα. Εκεί ξεχωρίζει η στήλη της Ροζέτας, μία πέτρινη πλάκα από γρανοδιορίτη, που θεωρείται ένα από τα εμβληματικότερα αρχαιολογικά ευρήματα. Πάνω στη στήλη αναγράφεται κείμενο σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και αρχαία Αιγυπτιακά, και τρεις γραφές, αιγυπτιακή ιερογλυφική, αιγυπτιακή δημοτική και ελληνική αλφαβητική.
Δυστυχώς λείπει ένα μεγάλο μέρος του ιερογλυφικού κειμένου, ωστόσο πλήθος επισκεπτών συνοστίζονται μπροστά από τη διάσημη στήλη της Ροζέτας για να τη θαυμάσουν και να τη φωτογραφίσουν!
Τα επόμενα Αιγυπτιακά εκθέματα που είδαμε ήταν η προτομή του Ραμσή, αρκετές μούμιες και σαρκοφάγους.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει μία μούμια που έχει δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο.
Πρόκειται για μία μούμια που δημιουργήθηκε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, δηλαδή θάφτηκε μέσα στην άμμο και μουμιοποιήθηκε. Αποτελεί πολύ εντυπωσιακό εύρημα και αντικείμενο ερευνών. Οι κόρες μου βέβαια μου είπαν “ίιιιου” όταν τους είπα τι ακριβώς έβλεπαν!
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Συνοπτικά για το Βρετανικό Μουσείο
-Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένας χώρος με υπέροχη αρχιτεκτονική που αν βρεθείτε στο Λονδίνο αξίζει να επισκεφτείτε.
-Χρειαστήκαμε περίπου 3 ώρες για να δούμε μόνο τα Ελληνικά και τα Αιγυπτιακά εκθέματα.
-Στο Βρετανικό Μουσείο πήγαμε αρκετά πρωί καθημερινής, δηλαδή η ώρα 10πμ είμασταν ήδη εκεί.
-Το Μουσείο είχε ήδη ουρά αναμονής στην είσοδό του. Επίσης, η ουρά υπήρχε και λόγο του τυπικού ελέγχου που περνάνε όλοι πριν την είσοδό τους στο Μουσείο.
-Η είσοδος στο Βρετανικό Μουσείο είναι δωρεάν. Ωστόσο, πληρώνεται ένα μικρό ποσό για να νοικιάσετε audio guide ή για να αφήσετε τα πράγματά σας στην γκαρνταρόμπα.
-Περισσότερες πληροφορίες για το Βρετανικό Μουσείο θα βρείτε εδώ.
Σας φιλώ…
Δείτε επίσης
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας με τα παιδιά
.
Στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με τα παιδιά
.