Η μέθοδος Μοντεσσόρι σπίτι μου! 

methodos_montessori_mylittleworldgr

Η μέθοδος Μοντεσσόρι σπίτι μου! 

Τη μέθοδο Μοντεσσόρι ως μέθοδο διαπαιδαγώγησης ίσως την έχεις ακουστά, καθώς τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που επιλέγουν να μεγαλώσουν το παιδί τους κατά το πρότυπο αυτό. Ακόμη και αν το παιδί δεν είναι μαθητής μοντεσσοριανού σχολείου, αρκετοί γονείς επιλέγουν να κάνουν τη μέθοδο Μοντεσσόρι τρόπο ζωής και να την εφαρμόσουν στο σπίτι. 

Αν σε ενδιαφέρει και εσενα να φέρεις τη μέθοδο Μοντεσσόρι σπίτι σου τότε διάβασε προσεκτικά τα tips που ακολουθούν: 

Ακολούθησε το παιδί! 

Μια από τις βασικές αρχές της μοντεσσοριανής διαπαιδαγώγησης είναι να ακολουθήσεις το παιδί. Τι σημαίνει αυτό; Αφιέρωσε χρόνο στο να γνωρίσεις πραγματικά το παιδί. Σημαίνει ακόμη να παρατηρείς συνεχώς το παιδί και τις δυνατότητές του, τις κλίσεις του, τα ενδιαφέροντά του. Ακολουθώντας λοιπόν το παιδί δημιουργούμε τις βάσεις για μια σωστή καθοδήγηση. 

methodos_montessori_mylittleworldgr

Κάνε τους χώρους του σπιτιού child friendly

Προσάρμοσε το σπίτι στις ανάγκες του παιδιού. Είναι και το παιδί κάτοικος του σπιτιού σας, οπότε φρόντισε να μπορεί να κινείται με άνεση σε αυτό. Μείωσε όσο μπορείς την πιθανότητα ατυχήματος και άκου τις ανάγκες του. Αυτό στην πράξη σημαίνει αιχμηρά ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα να απομακρύνονται. Ακόμη, προσπάθησε να φέρεις αντικείμενα καθημερινής χρήσης στο ύψος του παιδιού, ώστε να είναι προσβάσιμα από το ίδιο όλες τις ώρες της ημέρας.  

Βάλε το παιδί στο “παιχνίδι” της καθημερινής ρουτίνας του σπιτιού

Ανάθετε στο παιδί απλά και καθημερινά tasks σε λογικά πλαίσια πάντα και βάσει των δυνατοτήτων του. Είναι και το παιδί μέρος του νοικοκυριού οπότε θα ήταν καλό από μικρή ηλικία να συμμετέχει στις δραστηριότητες του σπιτιού. Τέτοια καθημερινά tasks μπορεί να είναι το να στρώσει το κρεβάτι του, να βάλει στον κάδο των απλύτων τα ρούχα του, να βοηθήσει στο πλύσιμο των φρούτων και στο μαγείρεμα. 

Less is more

Πρόκειται για ένα moto που περιγράφει αρκετά πιστά τη φιλοσοφία της μοντεσσοριανής διαπαιδαγώγησης. Πώς όμως μεταφράζεται στην καθημερινότητα μια οικογένειας; Πολύ απλά λιγότερα έπιπλα και λιγότερα παιχνίδια και αντικείμενα στον χώρο του παιδιού. Με αυτό τον τρόπο το παιδί κινείται άνετα στον χώρο και είναι περισσότερο συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει. 

Βγείτε έξω!

Το να φέρεις τη μέθοδο Μοντεσσόρι σπίτι, σημαίνει να κάνεις μέρος της ζωής σου τις βασικές αρχές της. Μια από αυτές είναι το παιχνίδι στη φύση, έξω από το σπίτι. Βγείτε έξω λοιπόν! Στο βουνό, στη θάλασσα, στο πάρκο της γειτονιάς, το γειτονικό δασάκι, ό,τι και είναι το “έξω” που σας περιβάλλει, επισκεφτείτε το και ανακαλύψτε το μαζί με το παιδί! 

Επαφή με άλλα παιδιά! 

Φέρε σε επαφή το παιδί με άλλα παιδιά, διαφόρων ηλικιών. Μέσα από την αλληλεπίδραση το παιδί θα μάθει πολλά αλλά και θα προσφέρει πολλά. 

Γράφει η Στέλλα από το @avokkidos_

Πολλοί με ξέρουν ως @avokiddos. Το όνομά μου είναι Στέλλα και κοινός τόπος της επαγγελματικής και προσωπικής μου πορείας είναι το παιδί και η αγάπη μου για αυτό. Στο προφίλ μου μοιράζομαι τις γνώσεις μου γύρω από το παιδί, ιδέες για sensory play και πολλά πολλά άλλα. Μότο μου είναι το: Ας μάθουμε παίζοντας.

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Διαβάστε επίσης

Το Sensory Play είναι τρόπος ζωής!

sensory_play_aisthitiriako_paixnidi

Το συμβολικό παιχνίδι και η αξία του στην ανάπτυξη του παιδιού

To_symvoliko_paixnidi_mylittleworldgr

Θα μου πεις ένα παραμύθι; Τα οφέλη της ανάγνωσης παραμυθιών

ta_ofeli_tis_anagnosis_paramuthiou_mylittleworldgr

Photos via pexels.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link