Το συμβολικό παιχνίδι και η αξία του στην ανάπτυξη του παιδιού

To_symvoliko_paixnidi_mylittleworldgr

Το συμβολικό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού. Γενικώς, τα παιδιά από τη στιγμή που αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, παίζουν! Το παιχνίδι είναι η σημαντικότερη πηγή ερεθισμάτων και συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από το παιχνίδι επιτυγχάνεται η μεταφορά συναισθημάτων και κοινωνικών κανόνων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η κοινωνικοποίηση. Υπάρχουν πολλά είδη παιχνιδιού, ωστόσο, το συμβολικό έχει τη μεγαλύτερη αξία για την ανάπτυξη του παιδιού.

Το συμβολικό παιχνίδι και η αξία του

Τι εννοούμε συμβολικό παιχνίδι

Το συμβολικό παιχνίδι είναι η ικανότητα του παιδιού να δημιουργεί νοερές αναπαραστάσεις και αντικαταστάσεις αντικειμένων ή σκηνών. Κατά το συμβολικό παιχνίδι το παιδί μπορεί να παίζει με τα κουζινικά και να παριστάνει πως φτιάχνει φαγητό ή να χρησιμοποιεί τη μπανάνα στη θέση του τηλεφώνου ή να παριστάνει το γιατρό. Το συμβολικό παιχνίδι είναι ανεκτίμητο για τη συναισθηματική, τη γνωστική και τη κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού καθώς:

  • ενδυναμώνεται η φαντασία.
  • ενδυναμώνεται η δημιουργικότητα.
  • ενδυναμώνεται η ικανότητα αφηρημένης σκέψης.
  • ενδυναμώνεται η ενσυναίσθηση.
  • βελτιώνεται η πραγματολογία.
  • βελτιώνεται η γλωσσική έκφραση.
  • ενισχύεται η υπευθυνότητα.
  • ενισχύεται η οργάνωση.
  • ενισχύεται η κοινωνικοποίηση.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το παιδί να ωριμάζει, να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τον μεταφορικό λόγο και να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το συμβολικό παιχνίδι και η αξία του

Το συμβολικό παιχνίδι: Πότε να ανησυχήσουμε

Το συμβολικό παιχνίδι εμφανίζεται από την ηλικία των 18 μηνών και εξελίσσεται όσο το παιδί αναπτύσσεται, γι’ αυτό και η απουσία του μας προβληματίζει.  Αν το παιδί:

  • δεν παίζει αυθόρμητα ούτε αποδέχεται πρόσκληση από άλλα παιδιά ή ενήλικες σε συμβολικό παιχνίδι.
  • δεν κατανοεί τους συμβολισμούς ενός ρόλου ή ενός αντικειμένου.
  •  δεν οργανώνει ένα παιχνίδι.
  • προσκολλάται σ’ ένα συγκεκριμένο παιχνίδι.
  • επαναλαμβάνει τους ίδιους διαλόγους συνέχεια.

Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση της ανάπτυξης του παιδιού καθώς τα παραπάνω σημάδια μπορεί να προμηνύουν καθυστέρηση στην ψυχοσυναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη.

Το συμβολικό παιχνίδι και η αξία του

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω πως το παιχνίδι και κυρίως το συμβολικό αποτελεί τρόπο έκφρασης και αποφόρτισης του παιδιού, καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείται από τους ενήλικες ως μέσω νουθεσίας και παραδειγματισμού. Ενσαρκώστε το ρόλο που σας δίνει το παιδί, απολαύστε το παιχνίδι μαζί του και ακούστε τις ιστορίες χωρίς να παρεμβαίνετε.

Τα παιδιά δε λένε: «Είχα μια δύσκολη μέρα, θέλεις να μιλήσουμε;»

Τα παιδιά λένε «Έλα να παίξουμε!».    Lawrence Cohen

Γράφει η κα Ξένια Ουσάκοβα, πτυχιούχος λογοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου “Τα πάντα για τη φωνολογική ενημερότητα – συλλαβική επίγνωση”. Περισσότερα για την κα Ξένια Ουσάκοβα θα βρείτε στο www.the-pandas.gr (εδώ) στο Instagram (εδώ) και στο Facebook (εδώ).

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ). Ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Δείτε επίσης

-Παιδικός σταθμός και το άγχος του αποχωρισμού

-Το ομαδικό παιχνίδι και η σημασία του

-Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι – πως το αντιμετωπίζω

-Πως να απασχολήσεις το μικρό αδερφάκι όταν το μεγαλύτερο παιδί διαβάζει

Photo via pixabay.com

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

2 Comments
  1. Λατρεύω να βλέπω τι σκαρφίζονται αυτά τα μικρά μυαλουδάκια!!! Τρελαίνομαι με τη δημιουργικότητά τους!!!
    Πολύ όμορφο άρθρο! Σε ευχαριστούμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link