Παιδικός σταθμός και το άγχος του αποχωρισμού

paidikos_stathmos_kai_to_aghos_tou_apohorismou_mylittleworldgr

Το άγχος του αποχωρισμού είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και το αισθάνονται σχεδόν όλα τα παιδάκια που ξεκινούν για πρώτη φορά παιδικό σταθμό. Κάθε παιδάκι το εκδηλώνει με διαφορετική ένταση αλλά όλα το εκφράζουν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή με κλάμα, με λόγια (μαχαίρια) όπως “μαμά μη φύγεις, μαμά μη με αφήνεις”. Θυμάμαι όταν ξεκινούσε η κόρη μου παιδικό σταθμό το δικό μου άγχος μπορεί να ήταν και μεγαλύτερο από το δικό της.

Ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να κάνουμε το άγχος του αποχωρισμού πιο εύκολο!

Όταν το παιδί πηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο!

👉Πρώτα από όλα χρειάζεται οι γονείς να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί μας θέλουμε να ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό. Τα παιδιά έχουν έναν μαγικό τρόπο να διαβάζουν τη σκέψη μας και να αισθάνονται τα συναισθήματά μας. Αν εσείς δεν είστε σίγουροι και χαρούμενοι που το παιδί σας ξεκινάει σχολείο, πώς θα είναι το ίδιο;

👉Πριν ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό προετοιμάζουμε το παιδί για τη νέα του καθημερινότητα. Δηλαδή λέμε στο παιδί για τον παιδικό σταθμό και μιλάμε με τα ομορφότερα λόγια για την καθημερινότητα του στο σχολείο. Εστιάζουμε σε όλες τις όμορφες και χαρούμενες στιγμές που θα ζήσει. Μιλάμε για τους νέους φίλους που θα κάνει, για τα παιχνίδια που θα παίζει στον κήπο, για όλα τα όμορφα πράγματα που θα μάθει.

Θα βοηθήσει επίσης να φτιάξουμε το Back to School ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης (δες εδώ) για να γίνει η προσμονή του ακόμα πιο όμορφη.

Το άγχος του αποχωρισμού

👉Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει επισήμως να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, κάνουμε επίσκεψη μαζί με το παιδί για να εξοικειωθεί με το χώρο και να γνωρίσει τη δασκάλα. Είναι καλύτερα η επίσκεψη αυτή να γίνει την ώρα που τα παιδάκια έχουν διάλειμμα, δηλαδή παίζουν στον κήπο και είναι χαλαρά. Πάντα βέβαια σε συνεννόηση με τον παιδικό σταθμό.

Το άγχος του αποχωρισμού και πως θα το αντιμετωπίσουμε…

👉Την πρώτη ημέρα στον παιδικό σταθμό δοκιμάστε να πάτε κι εσείς μαζί και να μείνετε λίγες ώρες. Παρατηρήστε το παιδί σας από μακριά και δώστε του να καταλάβει ότι είστε εκεί όποτε σας αναζητήσει. Καλό θα ήταν την πρώτη ημέρα να πάτε την ώρα του κήπου που τα παιδάκια παίζουν πιο ανέμελα. Ίσως χρειαστεί για λίγες ημέρες να πηγαίνετε μαζί με το παιδί και να το αφήνετε στον παιδικό σταθμό μόνο για λίγες ώρες, μέχρι να συνηθίσει.

Το άγχος του αποχωρισμού

👉Μετά από ένα όμορφο Σαββατοκύριακο με τη μαμά και τον μπαμπά, η Δευτέρα είναι πάντα η πιο δύσκολη ημέρα γιατί θα μοιάζει με νέο αποχωρισμό. Μην ανησυχείτε, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

👉Αποχαιρετήστε το παιδί σας με αποφασιστικότητα και τρυφερά λόγια. Πείτε του για παράδειγμα “Καλά να περάσεις, θα τα πούμε σε λίγες ώρες, σε αγαπώ!”

👉Το άγχος του αποχωρισμού σε πολλά παιδάκια εμφανίζεται μετά από μία ή δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το παιδάκι από την πρώτη ημέρα πήγε με πολύ χαρά στον παιδικό σταθμό, ξαφνικά μετά από μία ή δύο εβδομάδες αρχίζει να αντιδράει και να μη θέλει να πάει. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Τότε είναι που το παιδί ουσιαστικά καταλαβαίνει την καινούργια του καθημερινότητα και μπορεί να αντιδράσει. Απλά θέλει λίγο χρόνο παραπάνω και εφησυχασμό από τους γονείς ότι όλα είναι καλά.

Όταν η κόρη μου πήγε για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό…

Όταν η κόρη μου πήγε πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό συνηθίζαμε να κολλάμε από ένα αυτοκόλλητο καρδιά στην μπλούζα της και στην μπλούζα μου. Έτσι αν κάποιας στιγμή δεν ένιωθε καλά, της είπα ότι μπορούσε να αγγίζει το αυτοκόλλητο καρδιά κι εγώ θα την ένιωθα! Εναλλακτικά μπορείτε να ζωγραφίσετε μια καρδιά στο χέρι του παιδιού και μία στο δικό σας.

Τις πρώτες ημέρες το μυαλό μου ήταν συνέχεια μαζί της αλλά ήμουν σίγουρη ότι την άφηνα σε καλά χέρια. Ήμουν σίγουρη ότι μια όμορφη εποχή ξεκινούσε όπου το παιδάκι μου θα ήταν ευτυχισμένο, θα περνούσε όμορφα και δημιουργικά!

Αν σας άρεσε το άρθρο αυτό μοιραστείτε το κι ακολουθήστε μας:
Instagram
Tik Tok
Facebook
Newsletter

Σας φιλώ….

Δείτε επίσης

-Πώς να απασχολήσεις το μικρό αδερφάκι όταν το μεγαλύτερο παιδί διαβάζει;

-Πότε να ξεκινήσει το παιδί μου ξένη γλώσσα

-5 συμβουλές για να μεγαλώσουμε έξυπνα παιδιά

-Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι – πώς το αντιμετωπίζω

Photo via Pexels.com, Pixabay.com

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

2 Comments
  1. Καλησπέρα σας,
    Είμαι φοιτήτρια στην προσχολική αγωγή, οπότε αυτό το κεφάλαιο των παιδιών το έχω ερευνήσει σε βάθος.
    Όλα αυτά που είπατε είναι απόλυτα σωστά και επαινώ τον τρόπο με τον οποίο τα λέτε, διότι αυτό σημαίνει ότι τα πιστεύετε. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι είστε ένας συνηδητοποιημενος γονιός.
    Θα ήθελα να προσθέσω κάτι σε όλα αυτά που είπατε.
    1. Καλό θα ήταν στα παιδιά μας να μην λέμε ότι πάει σχολείο, γιατί το σχολείο έχει συνδεθεί με την έννοια διάβασμα, homework κλπ. Ο παιδικός σταθμός είναι ένα ευχάριστο περιβάλλον που τα παιδιά παίζουν. Οπότε είναι καλύτερο να μην τον ονοματιζουμε ως σχολείο, αλλά ως σταθμός, ως σχολείο για παιχνίδι.
    2. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι παιδαγωγοί. Αν και εκείνοι δεν βοηθήσουν στην προσαρμογή των παιδιών και δεν είναι διαλλακτικοί και δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία με την οικογένειά, θα ταλαιπωρηθουν όλοι.
    Τέλος, ήθελα να προσθέσω πως μου άρεσε πολύ η άποψη σας, εκεί που λέτε πως πρέπει πρωτα οι γονείς να το “χωνέψουν”, ώστε να το καταλάβουν και τα παιδιά.
    Ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε για να διαβάσετε το σχόλιο μου.

    1. Καλημέρα! Πόσο δίκιο έχετε για τη σύνδεση του σχολείου με το διάβασμα!
      Εγώ σας ευχαριστώ για τις πολύ σημαντικές επισημάνσεις σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link