Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι – πώς το αντιμετωπίζω

Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι

“Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι”, είναι από τα λόγια των παιδιών που οι περισσότεροι γονείς έχουν ακούσει. Γενικώς, είναι πολύ συνηθισμένο τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ή ακόμα και σχολικής ηλικίας να εμφανίζουν φοβία για το σκοτάδι.

Ο φόβος για το σκοτάδι είναι απόλυτα φυσιολογικός φόβος. Συνήθως οφείλεται στην δυσκολία των παιδιών να διαχωρίσουν τους πραγματικούς κινδύνους από αυτούς που υπάρχουν στη φαντασία τους.

Πρώτη αντίδραση

  • Καταρχήν αποδεχτείτε το φόβο του παιδιού για το σκοτάδι και δώστε του σημασία. Ακόμα κι αν σας λέει ότι μια κακιά μάγισσα ή ένας δράκος κρύβεται στο δωμάτιό του. 
  • Ζητήστε από το παιδί να σας περιγράψει (ή και να ζωγραφίσει) τι ακριβώς φοβάται ώστε να ξέρετε ακριβώς τι έχετε να αντιμετωπίσετε.
  • Καλύτερα την ερώτηση αυτή να την κάνετε με το φως της ημέρας. Αυτό γιατί σίγουρα θα του είναι πιο εύκολο να μιλήσει για το φόβο του σε στιγμή που δεν τον αισθάνεται.

“Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι”: Τι να κάνετε

  • Σε ότι κι αν σας πει το παιδί προσπαθήστε να μην αντιδράσετε άσχημα, να μην γελάσετε και να μην το κοροϊδέψετε. Ακόμα κι αν πιστεύει ότι ένα φοβερό και τρομερό τέρας βρίσκεται κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι του. Δείξτε του ότι το κατανοείτε και συμμερίζεστε τον φόβο του.
  • Τοποθετήστε στο δωμάτιο του παιδιού ένα φωτάκι με χαμηλό φωτισμό. Έτσι, αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα θα μπορεί να δει ότι όλα είναι ήρεμα στο δωμάτιο του. Προσέξτε μόνο το φωτάκι να μη δημιουργεί σκιές που ενδέχεται να εξάψουν περισσότερο τη φαντασία του παιδιού.
  • Δώστε του την ώρα του ύπνου κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι που συνήθως όταν το κρατάει αισθάνεται ασφάλεια. Για παράδειγμα, η μικρή μου κόρη συνηθίζει να ζητάει την άσπρη, λούτρινη γάτα της κάθε φορά  που αισθάνεται ανασφάλεια.
Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι
Να μία τέτοια λούτρινη γατούλα κρατάει αγκαλιά η κόρη μου και αισθάνεται πιο ασφαλής!
  • Λίγο πριν κοιμηθεί αποφύγετε να βλέπει κινούμενα σχέδια που το τρομάζουν ή να διαβάζετε βιβλία που μπορεί να του προκαλέσουν φόβο. Στο τέλος της ημέρας, όταν ξαπλώσει στο κρεβάτι του μπορεί να ανακαλεί στη μνήμη του τις σκηνές που είδε στην τηλεόραση και ο φόβος του να γίνεται πιο έντονος.
  • Καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα καθημερινά πριν κοιμηθεί ώστε ο ύπνος να είναι το αποτέλεσμα μιας ευχάριστης διαδικασίας/προετοιμασίας. Για παράδειγμα, ένα χαλαρωτικό μπανάκι, ένα καθησυχαστικό παραμύθι, απαλή χαλαρωτική μουσική, μια ζεστή αγκαλιά. Όλα τα παραπάνω βοηθούν τον οργανισμό του παιδιού να ηρεμήσει και να αισθάνεται όμορφα. Άλλωστε η ρουτίνα γενικότερα, βοηθάει τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια.
  • Διαβάστε του ένα καθησυχαστικό παραμύθι που θα το βοηθήσει να νιώσει ασφάλεια, ηρεμία και αγάπη.

“Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι”: Ασφάλεια

  • Τονίστε του ότι το δωμάτιό του είναι ένας πολύ ασφαλής χώρος.  Εξάλλου αν δεν ήταν, δεν θα τον επιλέγατε για να κοιμάται το βλαστάρι σας. Αν χρειαστεί μείνετε στο δωμάτιό του μέχρι να αποκοιμηθεί.
  • Κατά την διάρκεια της ημέρας, παίξτε με το παιδί σας παιχνίδια στο σκοτάδι. Για παράδειγμα κρυφτείτε μαζί του κάτω από ένα σεντόνι. Ενώ όταν σκοτεινιάσει μπορείτε να παίξετε τους κατασκόπους καθώς θα κρύβεστε πίσω από τα έπιπλα και θα χρησιμοποιείτε έναν φακό για να σας φωτίζει. Με τέτοιου είδους παιχνίδια το παιδί θα αισθανθεί ότι το σκοτάδι μπορεί να έχει και διασκεδαστική πλευρά.
  • Αποφύγετε να λέτε εκφράσεις του τύπου «αν δεν πας για ύπνο αμέσως θα έρθει ο μπαμπούλας» ή «αν δεν φας όλο το φαγητό σου θα έρθει ο μπαμπούλας». Έτσι ενισχύεται τους φόβους του παιδιού.
  • Εξηγήστε στα παιδιά σας, όσο μικρά κι αν είναι, γιατί δύει ο ήλιος κι εμφανίζεται το φεγγάρι. Στις κόρες μου έχω εξηγήσει ότι όταν φεύγει ο ήλιος από εμάς, πηγαίνει στην άλλη πλευρά της γης, όπου κάποια άλλα παιδάκια ξυπνάνε, πηγαίνουν στο σχολείο τους ή παίζουν. Νομίζω ότι αυτό τις έχει βοηθήσει πολύ να αποδεχτούν το σκοτάδι σαν κάτι φυσιολογικό κι αναμενόμενο.

Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι

Εν κατακλείδι

Τα παιδιά χρειάζονται ασφάλεια και οι γονείς είμαστε οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι για να τους την προσφέρουμε. Προσωπικά προσπαθώ να αφουγκράζομαι τις φοβίες των παιδιών μου. Έπειτα προσπαθώ να επιβεβαιώνω συχνά τα κορίτσια μου ότι θα είμαστε πάντα δίπλα τους ότι κι αν συμβεί για να τις προστατέψουμε. Έτσι τις καθησυχάζω!

Τελευταία συμβουλή σαν μαμά θα σας πω ότι το σκοτάδι είναι ένας φόβος που μεγαλώνοντας τα παιδιά τον απωθούν από μόνα τους. Αργά ή γρήγορα τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι το σκοτάδι είναι ζωτικής σημασίας.  Εξάλλου χάριν σε αυτό βλέπουμε τα αστέρια, το φεγγάρι αλλά και… τις πυγολαμπίδες!

Βρήκατε χρήσιμο το άρθρο αυτό; Μοιραστείτε το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να το διαβάσουν κι άλλες μανούλες!

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Σας φιλώ…

Το παραπάνω άρθρο μου πρωτοδημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Familives.

Photo via: pixabay.com, pexels.com

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link