Νηστίσιμες ταχινόπιτες – όνειρο! Γλυκές όσο πρέπει, μελωμένες, ιδανικές για όσους νηστεύουν αλλά όχι μόνο! Δοκίμασε τες και θα με θυμηθείς! Πάμε να δούμε τη συνταγή!
Νηστίσιμες ταχινόπιτες
Υλικά
Ζύμη:
500 γρ. αλεύρι γοχ
280 γρ. νερό
20 γρ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.σ καστανή ζάχαρη
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ μαχλέπι
Ελάχιστο αλάτι
Γέμιση:
300 γρ. ταχίνι
100 γρ. καστανή ζάχαρη αλεσμένη σε μπλέντερ
1 κ.γ κανέλα
Σιρόπι:
100 γρ. νερό
50 γρ. μέλι
Εκτέλεση
1.Για τη ζύμη ανακατεύουμε λίγο από το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε στο μίξερ ή με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
2.Χωρίζουμε σε 10 ίσα μέρη, κάνουμε μπαλάκια, και βάζουμε σε λαδωμένη επιφάνεια. Καλύπτουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα.
3.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι, την αλεσμένη καστανή ζάχαρη και την κανέλα.
4.Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε ορθογώνιο 30*15 εκ. περίπου. Απλώνουμε μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση, τυλίγουμε σε ρόλο, και πλάθουμε σε κορδόνι μέχρι να γίνει διπλάσιο σε μήκος.
5.Στριφογυρίζουμε το κορδόνι, διπλώνουμε στη μέση, και τυλίγουμε σε σαλιγκάρι. Με την παλάμη μας πατάμε ελαφρώς να γίνει πιο πλατύ και μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Καλύπτουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
6.Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160, αντιστάσεις, για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
7.Στο μεταξύ βράζουμε το νερό, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Μόλις οι ταχινόπιτες βγουν από τον φούρνο, με ένα πινέλο τις μελώνουμε παντού να γυαλίσουν. Αφήνουμε να κυρώσουν λίγο και απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης