Τα ελαιόψωμα είναι από εκείνα τα σνακ που ειδικά την περίοδο της νηστείας τα ζητάμε πολύ! Έφτιαξα λοιπόν κι εγώ τα δικά μου, με λίγο διαφορετική μορφή, η γεύση όμως είναι αυτή που περιμένεις!
Ελαιόψωμα για τη νηστεία
Υλικά
Για τη ζύμη:
400 γρ. αλεύρι γοχ
1 φακελάκι μαγιά
220 γρ. χλιαρό νερό
1 κ.γ ζάχαρη
1/2 κ.γ αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
120 γρ. ελιές Καλαμών (καθαρό βάρος)
100 γρ. χυμό τομάτας
1 κ.γ ρίγανη
Ελαιόψωμα για τη νηστεία
Εκτέλεση
1. Για τη ζύμη, ζυμώνουμε όλα τα υλικά στον γάντζο του μίξερ ή στο χέρι για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.
2. Στο ενδιάμεσο σε μπλέντερ αλέθουμε τις ελιές, τον χυμό τομάτας και τη ρίγανη.
3. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο περίπου 35*50 εκ. με την στενή πλευρά προς το μέρος μας. Καλύπτουμε τη μισή επιφάνεια με την πάστα ελιάς και διπλώνουμε τη ζύμη.
4. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε 8 λωρίδες. Στριφογυρίζουμε κάθε λωρίδα και κουλουριάζουμε σε σαλιγκάρι. Μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί, καλύπτουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.
5. Πασπαλίζουμε με πούδρα κόκκινης πιπεριάς, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις, για 30-35 λεπτά.
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης