Στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με τα παιδιά

Μουσείο-Καλαβρυτινού-ολοκαυτώματος

Στη πρόσφατη εκδρομή μας στα Καλάβρυτα με το τρενάκι, τον οδοντωτό, δεν χάσαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Το Μουσείο βρίσκεται λίγα μέτρα από τον σταθμό του τρένου και στεγάζεται στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης, δηλαδή στο “σπίτι των ηρώων” των Καλαβρύτων. Πρόκειται για ένα μουσείο που πολύ μας συγκίνησε και ιδιαίτερα την κόρη μου Ελένη που σαν παιδί του Δημοτικού, διαβάζει μόνη της, αντιλαμβάνεται κι ανακαλύπτει τον κόσμο, τα γεγονότα και την ιστορία.

Το Μουσείο αποτελείται από 5 αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα μπορεί κάποιος να δει εικόνες από τα προπολεμικά Καλάβρυτα, από τα σπίτια, τα αντικείμενα, τα αυτοκίνητα της ήσυχης εκείνης εποχής.

Η δεύτερη αίθουσα αναφέρετε στην περίοδο της κατοχής, δηλαδή από το Μάιο του 1941 και μετά όπου οι Καλαβρυτινοί ζουν κάτω από το βραχνά του Άξονα, όμως διατηρούν την αισιοδοξία τους και την πεποίθησή τους ότι η νίκη θα έρθει. Ωστόσο, ο Αδόλφος Χίτλερ και οι συνεργάτες του έχουν άλλη άποψη καθώς στοχεύουν στον αφανισμό όλων όσων συνδέονται με την ελευθερία. Έτσι όλες οι πόλεις, ανά την Ευρώπη, που υπήρξαν πρωτοπόροι στον αγώνα για την ελευθερία χτυπήθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία. Ανάμεσά τους και τα Καλάβρυτα.

Στην επόμενη αίθουσα με το που αντικρύζεις την παρακάτω επιγραφή, το στομάχι αρχίζει να σφίγγεται. “Από αυτήν την είσοδο, το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου 1943, ο πληθυσμός των Καλαβρύτων περνά στο εσωτερικού του Σχολείου. Ακολουθεί ο μοιραίος διαχωρισμός: οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των δεκατριών ετών περνούν στη μία πτέρυγα, οι γυναίκας, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι στην άλλη. Δεν θα ξανασμίξουν ποτέ…. Σε ένδειξη τιμής στη μνήμη των θυμάτων, η πόρτα αυτή θα μείνει για πάντα κλειστή.”

Στην περίοδο της κατοχής το Δημοτικό Σχολείο ήταν το σημείο συγκέντρωσης του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, αφού όλοι οι άντρες από 13 ετών και άνω υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τους ναζιστές και οδηγήθηκαν στην εκτέλεση, ενώ τα γυναικόπαιδα εγκλωβίστηκαν στον χώρο αυτό.

Προχωρώντας στο Μουσείο και φτάνοντας στην τελευταία αίθουσα είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις ένα τεράστιο τοίχο με τις φωτογραφίες όλων όσων εκτελέστηκαν, αμούστακα παιδιά αλλά και άντρες. Κοντά στους 700 αθώους ανθρώπους που άδικα χάθηκαν, ευτυχώς κάποιοι λίγοι διασώθηκαν, οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές!

Στο προαύλιο του Μουσείου, ένα έργο του γλύπτη Νίκου Δημόπουλου με τίτλο “ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ” δείχνει περίτρανα τον πόνο και τη θλίψη μιας μάνας που μπροστά στα μικρά παιδιά της σύρει το άψυχο σώμα του άντρα της.

Το Μουσείο αυτό μας άρεσε πολύ και μας λύπησε πολύ. Όπως έγραψε η κόρη μου στο βιβλίο των επισκεπτών: “Μου άρεσε πολύ αυτό το μουσείο. Δεν θέλω να σκοτωθεί κανείς  άλλος! Ελπίζω να μην σκοτωθεί άλλος! Λυπήθηκα πολύ!” 

Άλλωστε είναι γνωστό ότι: Οι πόλεμοι δεν έχουν νικητές”, φέρνουν μόνο θλίψη! 

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Αν βρεθείτε στην περιοχή των Καλαβρύτων αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο αυτό. Περισσότερα ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες και ψηφιακό υλικό για το Μουσείο και την ιστορία του θα βρείτε στο επίσημο site του κάνοντας κλικ εδώ:

Πληροφορίες:

Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Ανοικτό: Τρίτη – Κυριακή

Τηλέφωνο: 26920 23646

Γενική είσοδος: €3,00

Μειωμένο εισιτήριο: €2,00 και €1,5

Ελεύθερη είσοδος:

α)Οι γόνοι των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

β)Κάτοχοι ειδικής ταυτότητας του ΥΠ.ΠΟ. και του ΥΠ.Ε.Π.Θ.

γ)Μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί

δ)Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

ε) Πολύτεκνοι

Σε επόμενη ανάρτηση θα σας πω για την ανάβασή μας στα Καλάβρυτα με το τρενάκι, τον οδοντωτό και πόσο πολύ άρεσε στα παιδιά!

Σας φιλώ…

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link