Πώς επιλέγουμε παιχνίδια για τα παιδιά

pos_epilegoume_paixnidia_mylittleworldgr

Το πώς επιλέγουμε παιχνίδια για τα παιδιά είναι ένα ερώτημα που απασχολεί όλους τους γονείς. Ως μαμά έχω διαπιστώσει ότι τα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή ενός παιδιού αφού παίζοντας με αυτά εξελίσσεται, χαίρεται και διασκεδάζει. Κάθε παιχνίδι προσφέρει διαφορετικά ερεθίσματα στο παιδί και κατά συνέπεια έχει διαφορετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξή του.

Οι μεγάλοι, ως γονείς, φέρουμε την κύρια ευθύνη της ανάπτυξης των παιδιών μας. Εμείς επιλέγουμε τι δραστηριότητα θα τα πάμε, τι φαγητό θα τους προσφέρουμε, σε ποιο σχολείο θα τα στείλουμε, τι ρούχα θα τους αγοράσουμε, τι κολατσιό θα τους δώσουμε. Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να σκεφτόμαστε το πως επιλέγουμε παιχνίδια για τα παιδιά μας.

Πώς επιλέγουμε παιχνίδια

Πώς επιλέγουμε παιχνίδια για τα παιδιά:

1ο κριτήριο

Πριν αγοράσουμε ένα παιχνίδι, καλό θα είναι να αναρωτηθούμε τι  προσδοκούμε να προσφέρει το συγκεκριμένο παιχνίδι στο παιδί. Φυσικά λαμβάνουμε υπόψη την προσωπικότητα του παιδιού και τι του αρέσει. Οι περισσότεροι γονείς θέλουμε τα παιχνίδια να συμβάλλουν στην ψυχαγωγία των παιδιών μας και ταυτόχρονα στη σωστή τους ανάπτυξη.

Γενικά, ένα παιχνίδι θεωρείται ωφέλιμο για το παιδί όταν:

-αναπτύσσει τις δεξιότητες του

-καλλιεργεί τη φαντασία του

-ενθαρρύνει την ομαδικότητα, όπως τα επιτραπέζια παιχνίδια

-γυμνάζει το παιδί

-ενθαρρύνει τη δημιουργικότητά του

-δεν καλλιεργεί άγρια ένστικτα στο παιδί (πχ βία, χτυπήματα, κτλ)

Πώς επιλέγουμε παιχνίδια

Πώς επιλέγουμε παιχνίδια για τα παιδιά μας:

2ο κριτήριο

Επίσης, όταν επιλέγουμε παιχνίδι για το παιδί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας:

Την ηλικία του παιδιού

Ένα παιχνίδι για παιδιά μικρότερης ηλικίας θα το αντιμετωπίσει ως βαρετό, ενώ ένα παιχνίδι για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας θα το δυσκολέψει και θα το απογοητεύσει

Το πόσο ασφαλές είναι το παιχνίδι

Αυτό σημαίνει να ελέγξουμε μήπως περιέχει αιχμηρές άκρες ή πολύ μικρά κομμάτια που μπορεί να καταπιεί το παιδί.  Εάν είναι βαμμένο με μη τοξικές βαφές, εάν περιέχει εύφλεκτα υλικά, κ.α.

Το πόσο ανθεκτικό και ποιοτικό είναι το παιχνίδι

Είναι καλύτερα να αγοράσουμε ένα καλό και ποιοτικό παιχνίδι, παρά πολλά και αμφιβόλου ποιότητας.

Εάν ανταποκρίνεται στις οικονομικές μας δυνατότητες 

Άλλωστε ένα οικονομικό παιχνίδι θα δώσει την ίδια χαρά στο παιδί με ένα ακριβό.

Να αναγράφει την ένδειξη CE

Η ένδειξη CE δείχνει ότι το παιχνίδι πληρεί τις προδιαγραφές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πώς επιλέγουμε παιχνίδια

Πώς επιλέγουμε παιχνίδια για τα παιδιά:

3ο κριτήριο

Τα παιδιά πολλές φορές ζητάνε παιχνίδια που τα έχουν δει στις διαφημίσεις της τηλεόρασης ή που τα έχουν φίλοι τους. Τα παιχνίδια αυτά μπορεί να ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες κι απαιτήσεις, μπορεί και όχι. Γι΄αυτό καλό είναι πριν αγοράσουμε ένα παιχνίδι να:

-Να συζητήσουμε με το παιδί σχετικά με τα κριτήρια που επιλέγει κάθε παιχνίδι. Δηλαδή γιατί του αρέσει, πως θα το χρησιμοποιήσει, κ.α.

-Να υπολογίσουμε το κόστος του παιχνιδιού. Αυτό γιατί μπορεί η επιλογή του παιδιού να ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας

-Να ρωτήσουμε για τυχόν επιπρόσθετο εξοπλισμό που μπορεί χρειάζεται ένα παιχνίδι.  Για παράδειγμα αν αγοράσουμε πατίνι, skate board ή ποδήλατο καλό είναι να αγοράσουμε και εξοπλισμό ασφαλείας (όπως κράνος, επιγονατίδες, κ.α.).

Γενικώς, φροντίστε τα παιχνίδια που επιλέγεται να έχουν ποικιλία. Εξάλλου κάθε παιχνίδι μπορεί να αναπτύξει μια ξεχωριστή δεξιότητα του παιδιού.

Ωστόσο θα σας έλεγα αυτό που κάνω κι εγώ! Δηλαδή προσπαθώ να παίζω με τα παιδιά  μου έστω και λίγο κάθε μέρα, γιατί η ενασχόληση μου μαζί τους είναι σίγουρα πιο σημαντική κι από το πιο αξιόλογο παιχνίδι.


Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).


Σας φιλώ…

Photo via: Pixabay.com

Το παραπάνω άρθρο μου πρωτο-δημοσιεύτηκε στο διαδυκτιακό περιοδικό Familives

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link