Αν βρεθείς στην Πάτρα ή περνάς από εκεί κοντά μη χάσεις την ευκαιρία να κάνεις μία στάση στο κάστρο του Ρίου με τα παιδιά. Το κάστρο είναι επισκέψιμο, καλοδιατηρημένο κι έχει μεγάλη ιστορία!
Το κάστρο του Ρίου ή Καστέλι της Πάτρας ή Καστέλι του Μωριά είναι χτισμένο σε μια προεξοχή της παραλίας, δηλαδή σε μια “μύτη”. Στην αρχαιότητα “ρις” ονομαζόταν η μύτη, έτσι λέγεται ότι πήρε το όνομά του!
Έχει δύο πύλες, μία θαλάσσια και μία κεντρική. Περιβάλλεται από μια πλατιά τάφρο όπου υπάρχον δύο εξωτερικοί προμαχώνες που ενώνονται με το κυρίως κάστρο με πέτρινες γέφυρες.
Χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και είναι τουριστικά επισκέψιμο. Περισσότερα για τις ώρες και μέρες επίσκεψης του θα βρείτε εδώ.
Στο κάστρο του Ρίου με τα παιδιά
Την πρώτη φορά που είχα επισκεφτεί το κάστρο ήταν πριν από 24 χρόνια, καλοκαίρι σε μια έκθεση ζωγραφικής εντός των τειχών του. Στην πρόσφατη επίσκεψή μας με τα παιδιά, την ώρα που πήγαμε δεν καταφέραμε να μπούμε μέσα στο κάστρο του Ρίου καθώς είχε ήδη κλείσει. Όμως περπατήσαμε σχεδόν γύρω γύρω από αυτό (εκτός από τα σημεία του αυτοκινητόδρομου), το θαυμάσαμε, μιλήσαμε για την ιστορία του.
Εξάλλου δίπλα ακριβώς από το κάστρο βρίσκεται η Γέφυρα Ρίου – Αντιρίου, αυτό το σπουδαίο και εντυπωσιακό έργο που αν το δεις από τόσο κοντά αισθάνεσαι δέος! Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν πάρα πολύ που έβλεπαν τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρίου από τόσο κοντά!
Στο πίσω μέρος του Κάστρου υπάρχει παραλία με βοτσαλάκια όπου αρκετοί ψαράδες στήνουν τα καλάμια τους. Εμείς καθίσαμε αρκετή ώρα στην παραλία αυτή για να αφουγραστούμε τα κύματα, να πετάξουμε πετρούλες στη θάλασσα και να βρέξουμε ποδαράκια.
Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ) ή ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Για την ιστορία
Το κάστρο του Ρίου κατασκευάστηκε από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄ το 1499 πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα. Σπουδαίο έργο που, για την εποχή του, ολοκληρώθηκε κυριολεκτικά σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή σε τρεις μόλις μήνες!
Σε συνδυασμό με το Κάστρο του Αντιρρίου και τη δύναμη πυρός που διέθεταν, έλεγχαν το θαλάσσιο πέρασμα σε μια τοποθεσία που οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν «σιαγόνες του Κορινθιακού».
Το 1533 το καταλαμβάνουν οι Γενοβέζοι με τον Αντρέα Ντόρια, αλλά την ίδια χρονιά το ξανά παίρνουν οι Οθωμανοί.
Το 1687 ο Φραγκίσκος Μοροζίνι πολιορκεί το κάστρο του Ρίου και το καταλαμβάνει. Αλλά αναγκάζεται να το ανακατασκευάσει αφού η πολιορκία προξένησε μεγάλες καταστροφές στα τείχη. Τότε προστέθηκαν νέοι πύργοι και το κάστρο πήρε την μορφή που έχει σήμερα.
Το κάστρο ξαναπέρασε στην κατοχή των Οθωμανών το 1715, την ίδια περίοδο χρησιμοποιήθηκε και σαν φυλακή. Το 1828 παραδόθηκε στους Γάλλους της εκστρατείας του Μωριά υπό τον Μαιζών. Από το 1831 και έως το 1912 μετατράπηκε σε στρατιωτική και πολιτική φυλακή. Μάλιστα ο Δήμος Πατρέων χρησιμοποιούσε κρατούμενους για την καθαριότητα του Ρίου. (Πηγή wikipedia)
Αν λοιπόν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει μία στάση στο κάστρο του Ρίου κι αν είστε τυχεροί και μια περιήγηση στο εσωτερικό του!
.
Σας φιλώ…
Δείτε επίσης
Στο κάστρο του Windsor (Γουίντσορ) με τα παιδιά
.
Εκδρομή στη Γάνδη με τα παιδιά
.