Στο κάστρο του Ρίου με τα παιδιά

Καλοκαιρινή μακαρονάδα για σήμερα, γεμάτη λαχανικά! Τρώγεται ιδανικά κρύα, ως σαλάτα, ο, τι καλύτερο για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού! Μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές και μανιτάρια φτιαχτούν ένα φαγητό τρομερά γευστικό!

Αν βρεθείς στην Πάτρα ή περνάς από εκεί κοντά μη χάσεις την ευκαιρία να κάνεις μία στάση στο κάστρο του Ρίου με τα παιδιά. Το κάστρο είναι επισκέψιμο, καλοδιατηρημένο κι έχει μεγάλη ιστορία!

Το κάστρο του Ρίου ή Καστέλι της Πάτρας ή Καστέλι του Μωριά είναι χτισμένο σε μια προεξοχή της παραλίας, δηλαδή σε μια “μύτη”. Στην αρχαιότητα “ρις” ονομαζόταν η μύτη, έτσι λέγεται ότι πήρε το όνομά του!

Kastro_riou_mylittleworldgr

Έχει δύο πύλες, μία θαλάσσια και μία κεντρική. Περιβάλλεται από μια πλατιά τάφρο όπου υπάρχον δύο εξωτερικοί προμαχώνες που ενώνονται με το κυρίως κάστρο με πέτρινες γέφυρες.

Χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και είναι τουριστικά επισκέψιμο. Περισσότερα για τις ώρες και μέρες επίσκεψης του θα βρείτε εδώ.

Kastro_riou_mylittleworldgr

Στο κάστρο του Ρίου με τα παιδιά

Την πρώτη φορά που είχα επισκεφτεί το κάστρο ήταν πριν από 24 χρόνια, καλοκαίρι σε μια έκθεση ζωγραφικής εντός των τειχών του. Στην πρόσφατη επίσκεψή μας με τα παιδιά, την ώρα που πήγαμε δεν καταφέραμε να μπούμε μέσα στο κάστρο του Ρίου καθώς είχε ήδη κλείσει. Όμως περπατήσαμε σχεδόν γύρω γύρω από αυτό (εκτός από τα σημεία του αυτοκινητόδρομου), το θαυμάσαμε, μιλήσαμε για την ιστορία του.

Kastro_riou_mylittleworldgr

Εξάλλου δίπλα ακριβώς από το κάστρο βρίσκεται η Γέφυρα Ρίου – Αντιρίου, αυτό το σπουδαίο και εντυπωσιακό έργο που αν το δεις από τόσο κοντά αισθάνεσαι δέος! Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν πάρα πολύ που έβλεπαν τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρίου από τόσο κοντά!

gefira_Rio_Antirio_mylittleworldgr

Στο πίσω μέρος του Κάστρου υπάρχει παραλία με βοτσαλάκια όπου αρκετοί ψαράδες στήνουν τα καλάμια τους. Εμείς καθίσαμε αρκετή ώρα στην παραλία αυτή για να αφουγραστούμε τα κύματα, να πετάξουμε πετρούλες στη θάλασσα και να βρέξουμε ποδαράκια.

Kastro_riou_mylittleworldgr

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ)  ή ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Kastro_riou_mylittleworldgr
Kastro_riou_mylittleworldgr

Για την ιστορία

Το κάστρο του Ρίου κατασκευάστηκε από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄ το 1499 πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα. Σπουδαίο έργο που, για την εποχή του, ολοκληρώθηκε κυριολεκτικά σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή σε τρεις μόλις μήνες!

Kastro_riou_mylittleworldgr

Σε συνδυασμό με το Κάστρο του Αντιρρίου και τη δύναμη πυρός που διέθεταν, έλεγχαν το θαλάσσιο πέρασμα σε μια τοποθεσία που οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν «σιαγόνες του Κορινθιακού».

Το 1533 το καταλαμβάνουν οι Γενοβέζοι με τον Αντρέα Ντόρια, αλλά την ίδια χρονιά το ξανά παίρνουν οι Οθωμανοί.

Kastro_riou_mylittleworldgr

Το 1687 ο Φραγκίσκος Μοροζίνι πολιορκεί το κάστρο του Ρίου και το καταλαμβάνει. Αλλά αναγκάζεται να το ανακατασκευάσει αφού η πολιορκία προξένησε μεγάλες καταστροφές στα τείχη. Τότε προστέθηκαν νέοι πύργοι και το κάστρο πήρε την μορφή που έχει σήμερα.

Kastro_riou_mylittleworldgr

Το κάστρο ξαναπέρασε στην κατοχή των Οθωμανών το 1715, την ίδια περίοδο χρησιμοποιήθηκε και σαν φυλακή. Το 1828 παραδόθηκε στους Γάλλους της εκστρατείας του Μωριά υπό τον Μαιζών. Από το 1831 και έως το 1912 μετατράπηκε σε στρατιωτική και πολιτική φυλακή. Μάλιστα ο Δήμος Πατρέων χρησιμοποιούσε κρατούμενους για την καθαριότητα του Ρίου. (Πηγή wikipedia)

Kastro_riou_mylittleworldgr

Αν λοιπόν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει μία στάση στο κάστρο του Ρίου κι αν είστε τυχεροί και μια περιήγηση στο εσωτερικό του!

Kastro_riou_mylittleworldgr

.

Σας φιλώ…

Δείτε επίσης

Στο κάστρο του Windsor (Γουίντσορ) με τα παιδιά

sto_kastro_windsor_me_ta_paidia_mylittleworldgr

.

Εκδρομή στη Γάνδη με τα παιδιά

Gandi_Gent_mylittleworldgr

.

Το ταξίδι μας στο Λονδίνο με τα παιδιά

taxidi_sto_londino_me_ta_paidia_mylittleworldgr
My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link