Το βιβλίο “Οι Αλεξανδρινές, Η ζωή στη Νειλοχώρα”, της χαρισματικής συγγραφέως Δέσποινας Χατζή, το διάβασα πρόσφατα και σας το προτείνω ανεπιφύλαχτα. Κυριολεκτικά το βιβλίο αυτό το αγάπησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου! Οι Αλεξανδρινές με ταξίδεψαν σε ένα οδοιπορικό μέσα από την ιστορία 3 γυναικών που ξεκινάει από το παρελθόν και τη ζωή των Ελλήνων στη Χώρα του Νείλου, συνεχίζει με τη δραματική μείωση του πληθυσμού των Ελλήνων από το 1952 και μετά με την άνοδο του Νάσερ στην εξουσία και φτάνει μέχρι την Αλεξάνδρεια της σύγχρονης εποχής.
Υπόθεση
Ανάμεσα σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους σκιαγραφείται η ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και την εμβληματική Αλεξάνδρεια. Την πόλη της Μπελ Επόκ, των αντιθέσεων, των εστέτ, των μποέμ, των εμπόρων, των διανοούμενων, της φτώχειας και των χαμαιτυπείων. Στην Αλεξάνδρεια του 1905, Ο Αγαμέμνονας και η Ουρανία Βρανά ζουν υπό την κηδεμονία του θείου τους και της Γαλλίδας συζύγου του.
Λίγο πριν ξεσπάσει ο Αʹ Παγκόσμιος, ο ευφυής Αγαμέμνονας υψώνει το ανάστημά του στην αλεξανδρινή εμπορική κοινότητα, ενώ ο γάμος του με τη γοητευτική Σμυρνιά Αναστασία Γιάσογλου επισφραγίζει την πολυπόθητη ευτυχία. Η αδελφή του Αγαμέμνονα, Ουρανία, μετά τον αδιέξοδο έρωτά της μ’ έναν νεαρό Αιγύπτιο και τον άτυχο γάμο της καταφεύγει στην Ελλάδα του Μεταξά, αφήνοντας στην Αλεξάνδρεια, στα έμπιστα χέρια του αδελφού της, τη μεγάλη της κόρη Αικατερίνη.
Ένας νέος κύκλος ζωής ξεκινά για την Αικατερίνη με φόντο τα οδυνηρά γεγονότα του Βʹ Παγκοσμίου. Μισόν αιώνα μετά, η αρχαιολόγος Κλειώ Αντύπα, κόρη της Αικατερίνης, καλείται να εργαστεί στο Κάιρο προσκεκλημένη του Ιταλού αρχαιολόγου Φάμπιο Σορεντίνο. Η επίσκεψη «στὲς γειτονιὲς τὲς ἴδιες» της καβαφικής Αλεξάνδρειας φέρνει στο φως ένα γεγονός που έλαβε χώρα στη μάχη του Ελ Αλαμέιν το 1942, ικανό να λυτρώσει τρεις γενιές γυναικών.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ). Ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Οι Αλεξανδρινές, Η ζωή στη Νειλοχώρα
Συγγραφέας: Δέσποινα Χατζή
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελίδες: 648
Καλό διάβασμα…
Δείτε επίσης