Σήμερα, αντί για συνταγή θα σου αφήσω κάποιες βασικές συμβουλές για το τέλειο κέικ! Ξέρεις αυτό που έχει ξεφορμαριστεί τέλεια, είναι αφράτο, καλοψημένο και “φωνάζει” ότι είναι πεντανόστιμο! Πάμε λοιπόν να δούμε.
Πως θα πετύχεις το τέλειο κέικ
👉Σίγουρα βλέποντας τις περίτεχνες φόρμες που κυκλοφορούν στην αγορά, αναρωτιέσαι πως δεν κολλάνε τα κέικ! Το πολύ καλό βουτύρωμα στα τοιχώματα της φόρμας με μαλακό βούτυρο και το καλό αλεύρωμα είναι απαραίτητο! Επίσης, πολύ καλά λειτουργούν τα αντικολλητικά σπρέι της αγοράς, όταν είναι ειδικά για φόρμες κέικ. Σε περίπτωση σκούρου κέικ, δεν αλευρώνουμε, αλλά πασπαλίζουμε με κακάο για να διατηρήσουμε ωραίο το χρώμα του κέικ! Πάντα τινάζουμε την φόρμα για να φύγει το περιττό αλεύρι-κακάο!
👉Για αφράτο κέικ τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά το βούτυρο και τα αυγά!
👉Το 99% των συνταγών για κέικ ξεκινούν με χτύπημα του βουτύρου με τη ζάχαρη. Το χτύπημα πρέπει να γίνει για αρκετή ώρα, ώστε να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να αφρατέψει και να «ασπρίσει».
👉Δεν χρησιμοποιούμε σκληρά άλευρα στα κέικ, καθώς περιέχουν περισσότερη γλουτένη, με αποτέλεσμα τα κέικ να μην γίνονται αφράτα.
👉Κέικ με μπανάνες, μήλα, καρότα ή πολτό φρούτων βγαίνουν πάντα αρκετά πιο υγρά και ζουμερά.
👉Προσωπικά ψήνω τα κέικ πάντα σε αντιστάσεις!
Συμβουλές για τέλειο κέικ
👉Από τη στιγμή που προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι, χτυπάμε ελάχιστα μέχρι να ενσωματωθεί. Το υπερβολικό χτύπημα έχει ως αποτέλεμα το κέικ να θυμίζει περισσότερο ψωμί.
👉Κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά, όποτε άσχετα με τον χρόνο ψησίματος από τις οδηγίες, πάντα ελέγχουμε το ψήσιμο με μια οδοντογλυφίδα που πρέπει να βγαίνει καθαρή. Ποτέ όμως δεν ανοίγουμε τον φούρνο, πριν τα 35-40 πρώτα λεπτά ψησίματος.
👉Μόλις το κέικ βγει από τον φούρνο, αφήνουμε για 10 λεπτά, το πολύ 15 και μετά ξεφορμάρουμε. Αν το κάνουμε νωρίτερα, κινδυνεύει να διαλυθεί, αν το κάνουμε αργότερα η ζάχαρη που περιέχει, καθώς παγώνει, μπορεί να κολλήσει στα τοιχώματα της φόρμας.
✨Έχεις άλλες απορίες για τα κέικ; Θα χαρώ πολύ να τις διαβάσω στα σχόλια!
Μυστικά για τέλειο κέικ από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης