Παραδοσιακά πασχαλινά κρητικά λυχναράκια με τραγανή βάση και πλούσια μαλακή γέμιση από γλυκιά μυζήθρα με άρωμα κανέλας! Κρητικός δεν είμαι, ζώντας όμως χρόνια στην Κρήτη έπρεπε να σου τα δείξω! Είναι λίγο μπελαλίδικα στο «τσίμπημα», αλλά για μένα η διαδικασία ήταν σχεδόν αγχολυτική! Και η μυρωδιά στο τέλος έδιωξε τον οποίο «μπελά»!
Παραδοσιακά πασχαλινά κρητικά λυχναράκια
Υλικά
Ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
60 γρ. ελαιόλαδο
2 αυγά μεγάλα
100 γρ. γάλα
Γέμιση
400 γρ. γλυκιά μυζήθρα
120 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κ.γ κανέλα
Για την επάλειψη
1 αυγό
1 κ.γ ζάχαρη
Εκτέλεση
1.Για τη ζύμη ανακατεύουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τον μπέικιν πάουντερ και στα το προσθέτουμε σταδιακά στο υγρό μείγμα ανακατεύοντας. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη που να μην κόλλα στα χέρια (ίςως χρειαστεί λίγο επιπλέον γάλα ανάλογα με τη μέγεθος των αυγών και το αλεύρι). Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία «κρέμα».
3. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 3 χιλ. Με κουπ πατ ή ένα ποτήρι με διάμετρο 10-11 εκ. κόβουμε στρογγυλούς δίσκους. Βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά της σούπας γέμιση και με ένα μαχαίρι την απλώνουμε αφήνοντας 1 εκ. κενό περιμετρικά στο οποίο βάζουμε λίγο νερό με το δάχτυλο μας.
Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας «τσιμπάμε» τα λυχναράκια, βάζοντας την από την εσωτερική πλευρά της ζύμης, και τσιμπώντας την με τα δάχτυλα από την εξωτερική πλευρά. Βάζουμε τα λυχναράκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
4. Χτυπάμε καλά το αυγό με τη ζάχαρη και αλείφουμε τα λυχναράκια με ένα πινέλο. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ακόμη.
5. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις, για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης