Νηστίσιμη σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο

nistisimi_spanakopita_mylittleworld.gr

Νηστίσιμη σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο

Ποιος λέει όχι στις πίτες; Προσωπικά έχω μια λατρεία, μου αρέσουν με κάθε είδους γέμιση! Σήμερα σου έχω νηστίσιμη σπανακόπιτα, όνειρο, με σπιτικό φύλλο με έναν πολύ εύκολο τρόπο! Πάμε να δούμε τη συνταγή.

Υλικά

Για το φύλλο:
700 γρ. αλεύρι γοχ
380 γρ. νερό
20 γρ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ αλάτι
2 κ.σ ξίδι
150 γρ. μαργαρίνη σε θερμ. δωμ.
Για τη γέμιση:
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
500 γρ. σπανάκι
1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 κ.σ τραχανά λαχανικών
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο

nistisimi_spanakopita_mylittleworld.gr

Εκτέλεση

1. Για τη ζύμη βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη μαργαρίνη στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

2. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 13 ίδια μπαλάκια. Με πλάστη ανοίγουμε ένα μπαλάκι σε στρογγυλό δισκάκι 15 εκ. περίπου και απλώνουμε 1 κ.γ μαργαρίνη να πάει παντού. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε ένα πυργάκι από 7 δισκάκια, το οποίο θα είναι το φύλλο που θα μπει κάτω στο ταψί. Βάζουμε σε πιάτο, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 6 μπαλάκια (θα είναι το πάνω φύλλο).

3. Όσο είναι στο ψυγείο τα φύλλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ελαιόλαδο σοτάρουμε καλά τα κρεμμύδια να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μη μείνει καθόλου υγρασία στο τηγάνι. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε πρώτα το φύλλο με τα 7 δισκάκια σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας (32 εκ.). Το μεταφέρουμε στο ταψί που έχουμε λαδώσει καλά. Βάζουμε μέσα τη γέμιση, ανοίγουμε το φύλλο με τα 6 δισκάκια στο μέγεθος του ταψιού και καλύπτουμε τη γέμιση. Γυρίζουμε προς τα μέσα το κάτω φύλλο που προεξέχει και με τα δάχτυλα ενώνουμε καλά δημιουργώντας τον κόθρο της πίτας. Χαράζουμε επιφανειακά και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς αντιστάσεις και αέρα, για 50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Μόλις βγει από τον φούρνο και είναι καυτή, την πασπαλίζουμε με ελάχιστο νερό, για να γίνει πιο τραγανή.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.

nistisimi_spanakopita_mylittleworld.gr

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Δείτε επίσης

Νηστίσιμες ταχινόπιτες – όνειρο!

nistisimi_tahinopita_mylittleworldgr

Ελαιόψωμα για τη νηστεία

Elaiopsoma_gia_ti_nisteia_mylittleworldgr

Μπισκότα με ταχίνι – νηστίσιμα, εύκολα και νόστιμα

mpiskota_me_tahini_nistisima_mylittleworldgr
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link