Αδέρφια – πόσο τα επηρεάζει η σειρά γέννησής τους

aderfia

Αδέρφια – πόσο τα επηρεάζει η σειρά γέννησής τους

Συχνά ακούμε να λένε για τα αδέρφια: «κοίτα πόσο διαφορετικοί είναι, λες και δεν τους μεγάλωσαν οι ίδιοι γονείς»! Είναι μία φράση που κρύβει μεγάλη αλήθεια καθώς οι ίδιοι γονείς μεγαλώνουν με πολύ διαφορετικό τρόπο τα παιδιά τους ανάλογα με τη σειρά γέννησής τους.

Το πρωτότοκο παιδί

Στο πρώτο παιδί οι γονείς συνήθως είναι αρκετά αγχωμένοι. Η έλλειψη εμπειρίας τους κάνει να είναι διαρκώς πάνω από το νεογέννητο παιδί , για να αφουγκραστούν εάν αναπνέει. Χαίρονται και επιβραβεύουν και το παραμικρό κατόρθωμά του! Έτσι το πρωτότοκο παιδί συνηθίζει να είναι το επίκεντρο της οικογένειας και να έχει την αμέριστη προσοχή των γονιών του.

aderfia

Το δεύτερο παιδί

Τα δεύτερα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς να μοιράζονται την προσοχή των γονιών τους με το μεγαλύτερο αδερφάκι τους. Στο δεύτερο παιδί οι γονείς είναι πιο έμπειροι κι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση ως προς την ανατροφή των παιδιών τους. Έτσι είναι πιο χαλαροί και συνήθως έχουν λιγότερες ανησυχίες για το δεύτερο παιδί τους. Γενικά, το δεύτερο παιδί βρίσκει αρκετά μονοπάτια «ανοιχτά» ως προς την πειθαρχία και την αυστηρότητα από τους γονείς.

Όταν τα παιδιά είναι δύο, κάθε ένα παίρνει τον δικό του ρόλο στην οικογένεια. Αν είναι του ιδίου φύλλου συνήθως κάθε παιδί προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από το αδερφάκι του και να αναπτύξει διαφορετικές δεξιότητες.

Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει και τρίτο παιδί; Συνήθως με τον ερχομό του τρίτου παιδιού, το μεσαίο παιδί περιγράφεται από τους ειδικούς ως το «παιδί-σάντουιτς». Το μεσαίο παιδί δυσκολεύεται περισσότερο να βρει την ταυτότητα και τη θέση του στην οικογένεια γιατί δεν είναι ούτε το μεγαλύτερο ούτε το μικρότερο παιδί. Έτσι το παιδί αυτό μαθαίνει από νωρίς να διαπραγματεύεται και να ελίσσεται μέσα στην οικογένεια. Φυσικά αυτά τα χαρακτηριστικά θα του φανούν πολύ χρήσιμα στη μετέπειτα πορεία του.

Αδέρφια – πόσο τα επηρεάζει η σειρά γέννησής τους

Το τρίτο παιδί

Παλιά το μικρότερο παιδί το έλεγαν «στερνοπούλι» με την έννοια του τελευταίου. Το παιδί αυτό συνήθως παίρνει αρκετή προσοχή τόσο από τους γονείς του όσο και από τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Οι γονείς είναι πιο χαλαροί ως προς την πειθαρχία και το τρίτο παιδί βρίσκει έτοιμα και στρωμένα τα μονοπάτια της ελευθερίας από τα αδέρφια του. Επίσης, ως πιο μικρό το τρίτο παιδί, προσελκύει πάντα το ενδιαφέρον των ενηλίκων.

aderfia

Τα δίδυμα

Τα δίδυμα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση καθώς αυτό που μετράει είναι η μεταξύ τους σειρά γέννησης. Ωστόσο, αν είναι τα μόνα παιδιά μέσα στην οικογένεια, οι γονείς έχουν τα ίδια άγχη κι έγνοιες όπως με τα πρωτότοκα παιδιά.

Το μοναχοπαίδι

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι και το μοναχοπαίδι καθώς είναι ταυτόχρονα πρώτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας. Μιας και δεν έχει αδέρφια για να ανταγωνιστεί ουσιαστικά ανταγωνίζεται τους γονείς τους. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που το μοναχοπαίδι ωριμάζει πιο γρήγορα. Επίσης, συνήθως το μοναχοπαίδι μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γονιών του αφού είναι το μονάκριβο παιδί τους. Αυτό σημαίνει ότι έχει το προνόμιο να έχει το ενδιαφέρον των γονιών τους μονίμως στραμμένο πάνω του, αλλά και το βάρος να ικανοποιήσει όλες τις προσδοκίες τους.

Pin this for later

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι κάποια γενικά χαρακτηριστικά καθώς κάθε παιδί διαμορφώνει τον προσωπικό του χαρακτήρα με βάση τον γενετικό του κώδικα αλλά και το ιδιαίτερο περιβάλλον που μεγαλώνει κι αναπτύσσεται.

Αν σας άρεσε το άρθρο αυτό μοιραστείτε το κι ακολουθήστε μας:
Instagram
Tik Tok
Facebook
Newsletter

Σας φιλώ….

Δείτε επίσης

Σχολικές εργασίες κατά τη διάρκεια των διακοπών

pos_na_voithiso_to_protaki_mou_sto_diavasma_mylittleworldgr

10 κανόνες για να είναι τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο

asfali_paidia_sto_diadiktuo

Η μέθοδος Μοντεσσόρι σπίτι μου! 

methodos_montessori_mylittleworldgr

Το παραπάνω άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο Familives.gr

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link