10 κανόνες για να είναι τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο

asfali_paidia_sto_diadiktuo

10 κανόνες για να είναι τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο. Οι γονείς κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να είναι τα παιδιά μας ασφαλή. Τα μαθαίνουμε λοιπόν από μικρά να μην μιλάνε σε αγνώστους, τους δείχνουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να διασχίζουμε τον δρόμο. Τα συμβουλεύουμε να δένουν τις ζώνες ασφαλείας όποτε μπαίνουν στο αυτοκίνητο, να φοράνε κράνος όταν κάνουν ποδήλατο και πολλά αλλά. Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά μας ξεκινούν την online τους δραστηριότητα στο Διαδίκτυο; Πόσο καλά τα έχουμε ενημερώσει και τα έχουμε προετοιμάσει για τους κινδύνους που υπάρχουν αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα προστατευθούν;

Ας το παραδεχτούμε αρχικά! Το διαδίκτυο ήρθε για να μείνει και όσο περνάει ο καιρός θα μπαίνει όλο και πιο πολύ στην ζωή μας. Χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Αυτό που χρειάζεται από την μεριά μας ως γονείς είναι να είμαστε ψύχραιμοι, ενημερωμένοι και συνεχώς δίπλα στα παιδιά μας. Σκοπός μας είναι να τα συμβουλεύουμε και να τα καθοδηγούμε. Έτσι ώστε μεγαλώνοντας να είναι σε θέση όπως διασχίζουν μόνα τους τον δρόμο έτσι να προστατεύονται και στο διαδίκτυο.

asfali_paidia_sto_diadiktuo

10 κανόνες για να είναι τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο

Ακολουθούν 10 απλές αλλά καθοριστικές συμβουλές που εάν καταφέρετε να τις εφαρμόσετε, θα διαπιστώσετε ότι στο μέλλον θα μπορούν να προφυλάξουν τον εαυτό τους από τις παγίδες του διαδικτύου.

Συζητήστε ανοιχτά με το παιδί για τη διαδικτυακή του δραστηριότητα.

Μόλις το παιδί σας αρχίσει να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μιλήστε μαζί του για τα παρακάτω. Τι του αρέσει να παρακολουθεί στο Διαδίκτυο, ποιους ιστότοπους συνηθίζει να επισκέπτεται, ποιες εφαρμογές χρησιμοποιεί και με ποιους συνομιλεί διαδικτυακά. Μην ξεκινήσετε την συζήτηση με την μορφή «ανάκρισης». Ξεκινήστε με χαλαρή διάθεση και ένδειξη ενδιαφέροντος για αυτά που σας λέει το παιδί, διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει και να σας εμπιστευτεί. Ακούστε το παιδί σας και καταλήξτε σε συμφωνία σχετικά με το τι είναι κατάλληλο και ασφαλές. Επιπλέον, διδάξτε του ότι πρέπει να είναι προσεκτικό σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται και αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους χρήστες στο Διαδίκτυο.

Η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών να γίνεται σε κοινόχρηστους χώρους.

Παρακολουθείτε πάντα το χρόνο που αφιερώνει το παιδί σας στο διαδίκτυο. Κρατήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές σε κεντρικό σημείο στο σπίτι. Έτσι είναι εύκολο να παρακολουθείτε τι κάνει το παιδί σας και τι βλέπει στο Διαδίκτυο. Για κινητές συσκευές, μπορείτε να τις ρυθμίσετε έτσι ώστε να μην αποθηκεύεται ο κωδικούς του Wi-Fi. Έτσι τα παιδιά σας δεν θα μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο χωρίς να το γνωρίζετε. Μπορείτε επίσης, να προσπαθήσετε να κάνετε μια συμφωνία μαζί τους ότι δεν θα γίνεται χρήση tablet, Η/Υ και κονσόλας στα υπνοδωμάτια.

Για μικρότερα παιδιά, μπορείτε να εξετάσετε το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης αφού το παιδί σας συνδεθεί στο διαδίκτυο για να δείτε ποιους ιστότοπους επισκέφθηκε.

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι αθώες αναζητήσεις στο διαδίκτυο μπορούν να οδηγήσουν σε όχι και τόσο αθώα αποτελέσματα. Επομένως είναι καλό να γνωρίζετε πώς να ενεργοποιείτε τις επιλογές του γονικού ελέγχου. Έτσι ώστε να προστατέψετε το παιδί από την επικοινωνία του με αγνώστους, την έκθεσή του σε ακατάλληλο περιεχόμενο και φυσικά το χρόνο που δαπανούν στις οθόνες.

asfali_paidia_sto_diadiktuo

10 κανόνες για να είναι τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο

Να γνωρίζετε τους διαδικτυακούς φίλους των παιδιών σας.

Ως ενήλικες, γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι στο διαδίκτυο δεν είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Όμως τα παιδιά και οι νέοι δεν έχουν τις ίδιες ανησυχίες με τις δικές μας. Γι΄ αυτό είναι καλό να μιλήσετε από νωρίς στα παιδιά για το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να τα εξαπατήσει στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, φροντίστε να γίνετε φίλοι με τα παιδιά σας στα social media με σκοπό να γνωρίζετε τις διαδικτυακές επαφές τους και να παρακολουθείτε τις αναρτήσεις τους. Τα παιδιά σας μπορεί στην αρχή να αντισταθούν στο άκουσμα να γίνεται φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, αν το θέσετε ως προϋπόθεση για να τους επιτρέψετε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τότε σίγουρα θα το ξανασκεφτούν.

Μάθετέ τους να προστατεύουν την ιδιωτικότητά τους.

Εάν το παιδί σας έχει λογαριασμό στα social media, τότε θα πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την δημοσιοποίηση προσωπικών πληροφοριών και φωτογραφιών στο Διαδίκτυο. Αν και δεν κατανοούν πλήρως τις συνέπειες μια τέτοιας αποκάλυψης, θα πρέπει να τους διδάξετε να είναι προσεκτικοί σχετικά με το τι δημοσιεύουν και μοιράζονται. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναρωτηθούν πριν δημοσιεύσουν οτιδήποτε εάν οι πληροφορίες (δηλ. Όνομα, αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση σπιτιού, email, όνομα σχολείου) ή φωτογραφία είναι κάτι που θα έδιναν σε έναν ξένο.

Προφυλάξτε το διαδικτυακό σας αποτύπωμα.

Οτιδήποτε δημοσιεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Διαδίκτυο αφήνει το λεγόμενο ψηφιακό μας αποτύπωμα. Ο μεγάλος κίνδυνος με αυτό είναι ότι μόλις κοινοποιηθούν οι πληροφορίες στο κοινό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπους που ίσως δεν περιμένατε και δεν μπορείτε να ελέγξετε. Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι οτιδήποτε ανεβάζουμε στο Διαδίκτυο μένει για πάντα στο Διαδίκτυο ακόμα και αν στο μέλλον θελήσουμε να σβήσουμε την πληροφορία. Για αυτόν τον λόγο, τα παιδιά θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικά για το περιεχόμενο των αναρτήσεών τους. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους γονείς που δημοσιεύουν τακτικά φωτογραφίες των παιδιών τους. Διδάξτε λοιπόν στο παιδί σας πώς να διατηρεί τον έλεγχο του ψηφιακού του αποτυπώματος και να μοιράζεται τις αναρτήσεις του μόνο με άτομα που γνωρίζει και εμπιστεύεται.

Συμβουλέψτε τα παιδιά να μην κοινοποιούν ποτέ την τοποθεσία τους.

Οι περισσότερες εφαρμογές πλέον όπως και όλες σχεδόν οι ηλεκτρονικές συσκευές διαθέτουν την δυνατότητα του γεωγραφικού εντοπισμού της τοποθεσίας μας. Αυτές οι λειτουργίες πρέπει να είναι απενεργοποιημένες  για την προστασίας της ιδιωτικότητάς μας και την αποφυγή μιας ενδεχόμενης καταγραφής της ρουτίνας μας από επικίνδυνους ανθρώπους.

Τηρείτε τα χρονικά όρια για τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο έτσι ώστε να μην υπάρχει υπερέκθεση. Μια ακόμα πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση είναι να απενεργοποιήσετε το Wi-Fi μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ (ιδανικά πριν από τον ύπνο). Έτσι ώστε όλοι να έχουν ένα διάλειμμα από το Διαδίκτυο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να απέχετε κάποιες μέρες από τις οθόνες. Έτσι θα παροτρύνετε τα παιδιά να ασχοληθούν με κάτι πιο δημιουργικό.

Παιδί και ασφάλεια στο διαδίκτυο

Δείξτε στα παιδιά πώς να ενεργοποιήσουν τις ρυθμίσεις απορρήτου στους λογαριασμούς τους στα social media.

Αφού πρώτα ενημερωθείτε εσείς, στην συνέχεια δείξτε και στα παιδιά σας τις απαραίτητες ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουν για να προστατέψουν το απόρρητο του λογαριασμού τους. Επίσης μιλήστε τους για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενεργήσουν σε μια δύσκολη κατάσταση. Όπως πώς κάνουμε αναφορά ακατάλληλων/προσβλητικών δημοσιεύσεων, και πώς μπλοκάρουμε κάποιον λογαριασμό αν χρειαστεί.

asfali_paidia_sto_diadiktuo

Εσείς αποτελείτε το σωστό πρότυπο.

Ως γονείς είστε αυτοί που θα δώσετε πρώτοι το παράδειγμα της θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς που θα θέλατε να έχουν και τα παιδιά σας. Εάν σας βλέπουν να χειρίζεστε με προσοχή και όρια τις ηλεκτρονικές συσκευές και το διαδίκτυο, τότε είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

Δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε στο παιδί τους φόβους και τα άγχη μας για το διαδίκτυο. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να είμαστε σωστά ενημερωμένοι και δεκτικοί στην νέα ψηφιακή εποχή. Διότι αν απαγορεύσουμε ή αν δαιμονοποιήσουμε την τεχνολογία το μόνο που θα καταφέρουμε να κάνουμε, θα είναι να μας προσπεράσουν οι εξελίξεις. Γεγονός που δεν θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε και να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τις προκλήσεις που θα συναντήσουν στο μέλλον.

Γράφει η κα Παπαδοπούλου Χριστίνα

Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Θ με Mεταπτυχιακό στις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση.

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Δείτε επίσης

Συνέντευξη με τον ηθοποιό Μάριο Αθανασίου για το Safer Internet for kids.

sunentefksi_marios_athanasiou_safer_internet_for_kids__mylittleworldgr
My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link