Πώς να βοηθήσω το πρωτάκι μου στο διάβασμα;

pos_na_voithiso_to_protaki_mou_sto_diavasma_mylittleworldgr

Πώς να βοηθήσω το πρωτάκι μου στο διάβασμα; Είναι σίγουρα ένα από τα ερωτήματα όλων των μαμάδων που έχουν πρωτάκια! Το ίδιο ερώτημα είχα κι εγώ όταν η μεγαλύτερη κόρη μου ήταν πρωτάκι. Κι όταν η μικρή μου κόρη έγινε πρωτάκι, όλες οι σκέψεις και οι αγωνίες επανήλθαν. Όμως την δεύτερη φορά όλα ήταν πιο εύκολα μιας και ήμουν πιο “έμπειρη” μαμά! Πάμε λοιπόν να σας πω τα δικά μας “μυστικά” που βοήθησαν τα κορίτσια μου να μπουν σε ρυθμό και να μάθουν να διαβάζουν μόνες τους.

πώς να βοηθήσω το πρωτάκι μου στο διάβασμα

Πώς να βοηθήσω το πρωτάκι μου στο διάβασμα;

1. Δώσε του χρόνο. Αφού επιστρέψει από το σχολείο, το πρωτάκι σου καλείτε να καθίσει στην καρέκλα ακίνητο για τουλάχιστον 45 λεπτά με 1 ώρα προκειμένου να διαβάσει. Θυμήσου όμως ότι το πρωτάκι σου μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ένα ανέμελο νηπιάκι που μόνο έπαιζε. Οπότε μετά το σχολείο άσε το πρωτάκι σου να φάει και να χαλαρώσει παίζοντας για λίγο κι έπειτα να ξαναμπεί στη διαδικασία του διαβάσματος.

Το δικά μου πρωτάκια επέστρεφαν από το σχολείο στις 13.30. Έτρωγαν το μεσημεριανό φαγητό τους και έπαιζαν μέχρι τις 15.00. Μετά ξεκινούσαν το διάβασμα.

Αν το παιδί σου μένει στο ολοήμερο, προσάρμοσε ανάλογα το πρόγραμμά του. Εξάλλου στο ολοήμερο είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη τελειώσει ένα μέρος της μελέτης του. Σε κάθε περίπτωση θυμήσου ότι τα πρωτάκια θέλουν απλά το χρόνο τους!

2. Πόσο χρόνο παίρνει το διάβασμα; Σίγουρα κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό κι έχει άλλο ρυθμό διαβάσματος. Καλό είναι να κάνεις μια συζήτηση με τη δασκάλα του παιδιού σου και να τη ρωτήσεις περίπου πόσο χρόνο χρειάζεται γενικά ένα πρωτάκι για να κάνει τα μαθήματα που του βάζει για το σπίτι. Κατά μέσο όρο, τα πρωτάκια στο σπίτι διαβάζουν το πολύ 1 ώρα. Κι αυτό γιατί μετά τη μία ώρα κουράζονται και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν.

Ά δημοτικού

Χαζολογάει, τι να κάνω;

3. Τι κάνω εάν χαζολογάει και δεν συγκεντρώνεται; Δεν υπάρχει μαγική συνταγή γι αυτό, γιατί όπως είπαμε κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Ωστόσο θα σου πω τι έκανα εγώ όταν η Ελένη ήταν πρωτάκι και ξεχνιόταν και χαζολογούσε. Σε συνεννόηση με τη δασκάλα της, έβαλα στο γραφείο της ένα μικρό ρολόι. Της εξήγησα ότι αν άρχιζε τα μαθήματά της στις 15.00 τότε, όπως είπε η δασκάλα της, μέχρι τις 16.00 θα πρέπει να έχει τελειώσει. Πάντα βέβαια με ηρεμία, χωρίς άγχος και πίεση, γιατί όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες.

Και την ορθογραφία πώς θα την διαβάζει;

4. Πώς διαβάζει την ορθογραφία; Πάλι δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για να βοηθήσω το πρωτάκι μου στο διάβασμα. Κάθε παιδάκι μαθαίνει με τον δικό του τρόπο. Άλλα παιδάκια κοιτάζουν μία λέξη και την απομνημονεύουν, ενώ άλλα θα χρειαστεί να γράψουν κάμποσες φορές κάθε λέξη μέχρι να τη μάθουν. Δοκίμασε τι είναι πιο εύκολο για το δικό σου παιδί.

Ά δημοτικού

Σε ποιο χώρο διαβάζει το παιδί;

5. Σε ποιο χώρο να διαβάζει το παιδί; Καλό είναι το παιδί να διαβάζει σε ένα συγκεκριμένο και ήσυχο χώρο, πχ στο γραφείο στο δωμάτιό του. Αν η μαμά έχει ελεύθερο χρόνο και μπορεί να είναι κοντά στο παιδί, τότε όλα καλά. Αν όμως η μαμά εκείνη την ώρα πρέπει να μαγειρέψει, τότε το παιδί θα διαβάζει κάπου κοντά στη μαμά, πχ στο τραπέζι της κουζίνας.

Πώς να βοηθήσω το πρωτάκι μου στο διάβασμα;

Ά δημοτικού

6. Μη στέκεσαι πάνω από το κεφάλι του όσο διαβάζει. Το πρωτάκι σίγουρα χρειάζεται βοήθεια γιατί δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει. Ας είσαι λοιπόν δίπλα του για να του διαβάσεις την εκφώνηση της άσκησης. Ή για να το βοηθήσεις να πιάσει σωστά το μολύβι. Ή για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Μετά όμως απομακρύνσου διακριτικά, αλλά μείνε εντός του οπτικού του πεδίου.

Εγώ συνηθίζω να βοηθάω την κόρη μου σε οποιαδήποτε απορία έχει. Ύστερα στέκομαι παραπέρα και κάνω κάποια δική μου δουλειά, αλλά τη διαβεβαιώνω ότι είμαι εκεί οποιαδήποτε στιγμή με χρειαστεί. Μέρα με τη μέρα το πρωτάκι σου θα νιώθει πιο ικανό κι ανεξάρτητο, θα διαβάζει μόνο του και θα έρχεται σε εσένα μόνο για να ελέγξεις αυτά που έγραψε κι όχι για να το βοηθήσεις να τα γράψει.

Διόρθωσε τα λάθη του με τρόπο

7. Διόρθωσε τα λάθη του με τρόπο. Αν χρειάζεται να σβήσει την αντιγραφή γιατί τα γράμματά του δεν είναι καλά, πες το με τρόπο. Για παράδειγμα, αντί να πεις “χάλια τα έκανες”, ρώτησε το αν νομίζει ότι μπορεί να τα κάνει και καλύτερα. Επίσης, μη σβήνεις εσύ με τη γόμα τα λάθη του, άσε το πρωτάκι σου να τα σβήσει μόνο του.

Το διάβασμα είναι ταξίδι στη γνώση κι όχι αγγαρεία!

8. Το διάβασμα είναι ένα ταξίδι στη γνώση κι όχι αγγαρεία. Δίδαξε στο παιδί σου ότι το διάβασμα θα του ανοίξει τους ορίζοντες και θα το κάνει καλύτερο κι ανεξάρτητο άνθρωπο. Αν το εκλάβει ως αγγαρεία, τότε θα είναι μόνο αυτό και τίποτα άλλο. Εξήγησε του, με λόγια απλά, ότι η Γλώσσα θα το μάθει να εκφράζει όλα όσα έχει στο μυαλό του με τις κατάλληλες λέξεις. Τα Μαθηματικά θα ακονίσουν το μυαλό του και θα το κάνουν πιο εύστροφο κι αυτόνομο. Οι ξένες γλώσσες θα το φέρουν σε επαφή με νέες κουλτούρες και πολιτισμούς ώστε να γίνει πολίτης του κόσμου!

Ά δημοτικού

9. Μη ματαιώνεις τη δασκάλα/δάσκαλο του παιδιού σου. Για αυτό το έτος αλλά και τα επόμενα σχολικά χρόνια θα είναι ο άνθρωπος που βλέπει το παιδί σου καθημερινά, ίσως περισσότερες ώρες κι από εσένα. Τα πρωτάκια ειδικά έχουν την τάση να “θεοποιούν” τη δασκάλα τους και να κρέμονται από τα χείλη της. Γίνε σύμμαχος λοιπόν με τη δασκάλα του παιδιού σου για να ανακαλύψεις τα αδύνατα σημεία του και να το βοηθήσεις να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στο “μεγάλο” σχολείο.

Μην έχεις άγχος, μην εκνευρίζεσαι, έχει υπομονή!

πώς θα βοηθήσω το πρωτάκι μου στο διάβασμα

10. Μην έχεις άγχος, μην εκνευρίζεσαι, έχε υπομονή. Αν αγχώνεσαι εσύ, τότε θα αγχωθεί και το παιδί σου. Αν εκνευριστείς εσύ, θα εκνευριστεί και το παιδί σου. Αν δεν έχεις εσύ υπομονή, τότε κι εκείνο θα ανυπομονεί να τελειώσει. Αν αρχίσεις και φωνάζεις επειδή αργεί, δεν τα καταλαβαίνει, κτλ τότε το διάβασμα θα γίνει αγγαρεία και τα πρώτα βήματα του παιδιού σου στο “μεγάλο” σχολείο μόνο ευχάριστα δεν θα είναι.

Τελικά, θα μάθει το παιδί μου να κάθεται, να διαβάζει και να γράφει;

Όλα τα παραπάνω τα εφάρμοσα στο πρώτο μου παιδί και στη δική μας περίπτωση είχαν πολύ καλό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι θα σου φανούν χρήσιμα και θα σε βοηθήσουν.

Πώς να βοηθήσω το πρωτάκι μου στο διάβασμα

Τέλος, για να σε καθησυχάσω θα σου πω αυτό που λένε οι δάσκαλοι κι επαναλαμβάνω κι εγώ στον εαυτό μου. Όλα τα πρωτάκια, όσο απροσάρμοστα κι αν μοιάζουν, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν μάθει να κάθονται στην καρέκλα τους, να γράφουν και να διαβάζουν. Αυτά από μόνα τους είναι μεγάλα κατορθώματα που στα μάτια τους φαντάζουν βουνό. Ας τα βοηθήσουμε λοιπόν με τον καλύτερο τρόπο να ξεκινήσουν το όμορφο ταξίδι της μάθησης για να γίνουν χρήσιμοι, σκεπτόμενοι κι ανεξάρτητοι άνθρωποι.

Αν σας άρεσε το άρθρο αυτό μοιραστείτε το κι ακολουθήστε μας:
Instagram
Tik Tok
Facebook
Newsletter

Extra Tips:

👉Βάλε στα σχολικά βιβλία του σελιδοδείκτες, θα το βοηθήσουν στην οργάνωση. Δες εδώ πόσο εύκολο είναι να τους βάλεις.

👉Αν έχεις και μικρότερο παιδάκι και δεν ξέρεις πως να το απασχολήσεις όταν το πρωτάκι σου διαβάζει, εδώ.θα βρεις ιδέες για το τι έκανα εγώ σε αυτή την περίπτωση.

Καλή σχολική χρονιά!

Σε φιλώ….

Δείτε επίσης

-Πώς να απασχολήσεις το μικρό αδερφάκι όταν το μεγαλύτερο παιδί διαβάζει;

pos_na_apasxoliseis_to_mikro_aderfaki_otan_to_megalitero_paidi_diavazei_mylittleworldgr

.

-Πότε να ξεκινήσει το παιδί μου ξένη γλώσσα

paidi_xeni_glossa_mylittleworldgr

Πρωινή προετοιμασία για το σχολείο: πως θα γίνει ποιο εύκολη

proini_proetoimasia_gia_to_sxoleio_mylittleworldgr

.

-Σελιδοδείκτες στα σχολικά βιβλία: πως θα τους βάλετε

selidodeiktes_sta_sxolika_vivlia_mylittleworldgr

Photos via pexels.com

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link