«Πότε θα μιλήσει το παιδί μου;» Είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις των γονιών σχετικά με τα παιδιά τους. Γενικά είναι σύνηθες φαινόμενο η ανησυχία των γονιών για την ανάπτυξη των παιδιών τους, «Πότε θα καθίσει;», «Πότε θα μπουσουλήσει;», «Πότε θα περπατήσει;» , «Μα γιατί δεν έχει μιλήσει ακόμα το παιδί μου;» και τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι ίδιοι.
Μία επιστημονική έρευνα μας επισημαίνει πως οι γονείς δεν πρέπει να επιτρέπουν σε παιδιά μικρότερης ηλικίας των 2 ετών να παίζουν με φορητές οθόνες όπως κινητά, tablet, κτλ γιατί μπορεί να σημειωθεί καθυστέρηση στην έναρξη της ομιλίας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζούλια Μα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μελέτησαν 1.077 παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών. Πριν την ηλικία των 18 μηνών, ένα στα πέντε παιδιά χρησιμοποιούσε κάποια οθόνη κατά μέσο όρο μισή ώρα καθημερινά, ενώ τα τέσσερα στα πέντε παιδιά έως 18 μηνών δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ φορητή συσκευή. Για κάθε αύξηση 30 λεπτών στην καθημερινή χρήση κάποιας οθόνης, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην έναρξη της ομιλίας αυξανόταν κατά 50% σχεδόν.
.
Πότε θα μιλήσει το παιδί μου: Τι πρέπει να κάνω
Ένα παιδί πριν μιλήσει πρέπει να μας ακούσει πρώτα! Να μας ακούσει να του μιλάμε, να του διαβάζουμε παραμύθια, να του τραγουδάμε, να του εξηγούμε βήμα βήμα τη ρουτίνα μας (π.χ. πως ντυνόμαστε), να του διηγούμαστε ιστορίες, να του λέμε ποιήματα, να του κατονομάζουμε αντικείμενα και να του εξηγούμε πως τα χρησιμοποιούμε, κ.α.
Ένα παιδί πριν μιλήσει πρέπει να έχει περάσει από την αλεσμένη στην στερεά τροφή. Μεταξύ του 8ου και 12ου μήνα το παιδί είναι σημαντικό να μπορεί να καταπίνει σβόλους και μικρές μπουκιές τροφής. Οι σβόλοι, οι μικρές μπουκιές και γενικά η στερεά τροφή εκγυμνάζουν τις στοματοπροσωπικές δομές, συνεπώς και τους αρθρωτές και αποτελεί τον πρόδρομο της ομιλίας.
Ένα παιδί πριν μιλήσει πρέπει να του έχει αφιερωθεί χρόνος! Δυστυχώς, στην εποχή μας τα παιδιά τείνουν να αντικρίζουν περισσότερες ώρες τις οθόνες παρά τους γονείς τους. Η επαφή και η επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία τελευταίας τεχνολογίας οθόνη.
Αυξήστε τον ποιοτικό χρόνο που αφιερώνετε στα παιδιά σας και θα παρατηρήσετε θετικές αλλαγές τόσο στην ομιλία τους όσο και στη συμπεριφορά τους.
Γράφει η κα Ξένια Ουσάκοβα, πτυχιούχος λογοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «Τα πάντα για τη φωνολογική ενημερότητα – συλλαβική επίγνωση». Περισσότερα για την κα Ξένια Ουσάκοβα θα βρείτε στο www.the-pandas.gr (εδώ) στο Instagram (εδώ) και στο Facebook (εδώ).
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ). Ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
-Παιδικός σταθμός και το άγχος του αποχωρισμού
-Το ομαδικό παιχνίδι και η σημασία του
-Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι – πως το αντιμετωπίζω
-Πως να απασχολήσεις το μικρό αδερφάκι όταν το μεγαλύτερο παιδί διαβάζει