Πως να διδάξω τους αριθμούς στο παιδί μου

pos_tha_didaxo_tous_arithmous_sto_paidi_mylittleworldgr

 “Πως να διδάξω τους αριθμούς στο παιδί μου” είναι ένα σύνηθες ερώτημα που προβληματίζει τόσο τους γονείς όσο και τους παιδαγωγούς που έρχονται σε επαφή με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Παρακάτω σας έχω τα εννέα βήματα που συνήθως ακολουθώ εγώ ως λογοθεραπεύτρια.

Σειροθέτηση

Αρχικά μαθαίνουμε στα παιδιά τους αριθμούς ως λέξεις. Χρωματίζουμε τη φωνή μας για να τα βοηθήσουμε να τους θυμούνται με τη σωστή τους σειρά. Τα ποήματα και τα τραγούδια βοηθούν αρκετά διότι έχουν μελωδία και ρυθμό.

Μέτρημα

Αφού αντιληφθούν ότι οι αριθμοί έχουν σειρά και είναι εύκολο να απαριθμούν, στη συνέχεια θα αρχίσουν να μετρούν διάφορα αντικείμενα στη σειρά. Όταν το παιδί έρχεται σε επαφή με το μέτρημα για πρώτη φορά, καλό είναι στα αντικείμενα στα οποία θα κάνει εξάσκηση να είναι τοποθετημένα στη σειρά και όχι σε κύκλο ή διάσπαρτα γιατί ενδεχομένως να δυσκολευτεί.

Πως να διδάξω τους αριθμούς στο παιδί

Κατονομασία

Όταν θα έχουν εξασκηθεί αρκετά στο μέτρημα, μπορείτε να αρχίσετε να τους δείχνετε τα ψηφία και να τους τα ονομάζετε. Χρησιμοποιήστε ψηφία φτιαγμένα από διάφορα υλικά και με διάφορους τρόπους κάθε φορά (π.χ. ξύλο, πλαστικό, χαρτί, ενσφηνώματα, ζωγραφιές κτλ).

Ταύτιση

Με τα ψηφία που έχουν μάθει τα παιδιά σας παίξτε παιχνίδια ταύτισης (π.χ. πάρτε ψηφία διαφόρων υλικών μπροστά σας και δώστε τα ίδια ψηφία διαφόρων υλικών στο παιδί, σηκώστε ένα ψηφίο και ζητήστε να το ταυτίσει με ένα από τα δικά του). Αυτού του είδους τα παιχνίδια βοηθούν πολύ στη γενίκευση των ψηφίων.

Διάκριση

Αφού θα έχουν εξασκηθεί στην ταύτιση ψηφίων, μπορείτε να κάνετε μερικές δραστηριότητες διάκρισης (π.χ. ανακατέψτε ψηφία είτε με γράμματα είτε με σύμβολα και ζητήστε από το παιδί να σας διαλέξει μόνο τα ψηφία). Μέσω τέτοιου είδους δραστηριοτήτων ελέγχετε την γενίκευση των ψηφίων.

Αναγνώριση

Όταν θα έχει κατακτηθεί και η διάκριση των ψηφίων από τα υπόλοιπα σύμβολα, σειρά έχει η αναγνώριση τους. Μέσω απλών εντολών για αρχή (π.χ. Δείξε μου το τρία. Δείξε μου το επτά.) εξασκείστε στην αναγνώριση των ψηφίων. Μπορείτε να «κρύψετε» τα ψηφία και να ζητήσετε από το παιδί να σας βρει ένα συγκεκριμένο κάθε φορά.

Πως να διδάξω τους αριθμούς

Πως να διδάξω τους αριθμούς στο παιδί

Αντιστοιχίση ψηφίου με ποσότητα

Όταν τα παιδιά θα χειρίζονται με ευχέρεια το μέτρημα και τα ψηφία, μπορείτε να κάνετε δραστηριότητες αντιστοίχισης ψηφίων με ποσότητες. Για τα παιδιά πλέον το μέτρημα δεν είναι μόνο μια λεκτική διεργασία, αποκτά νόημα. Το ψηφίο γίνεται αριθμός και το παιδί αντιλαμβάνεται ποιες έννοιες είναι μετρήσιμες και σε τι χρησιμεύουν.

Αντιστοίχιση ποσότητας με ποσότητα

Η αντιστοίχιση ποσοτήτων συνήθως βοηθάει τα παιδιά να αντιληφθούν τις έννοιες «ίσα, περισσότερα, λιγότερα» και να αποκωδικοποιούν τις οπτικές εντολές (π.χ. σ’ ένα επιτραπέζιο οι έξι βουλίτσες του ζαριού ισούνται με έξι βήματα στο ταμπλό).

Σχηματισμός

Ο σχηματισμός των αριθμών ίσως είναι και ο πιο διασκεδαστικός στόχος για τα παιδιά. Εφοδιαστείτε με πλαστελίνη, αφρό, άμμο, δακτυλομπογιές και ό,τι άλλο διασκεδαστικό -για τα παιδιά- υπάρχει για να τους δείξετε πως να σχηματίζουν τους αριθμούς πριν περάσετε στη γραφή των αριθμών με μολύβι.

        Μην ξεχνάτε να προσαρμόζετε τους στόχους και τα βήματα στις ανάγκες των δικών σας παιδιών. Συχνά τυχαίνει να δουλεύουμε κάποιον στόχο για αρκετό καιρό, είναι σημαντικό να ανανεώνουμε τις δραστηριότητες και το υλικό μας για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Πως θα διδάξω τους αριθμούς στο παιδί

Γράφει η κα Ξένια Ουσάκοβα, πτυχιούχος λογοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «Τα πάντα για τη φωνολογική ενημερότητα – συλλαβική επίγνωση»Περισσότερα για την κα Ξένια Ουσάκοβα θα βρείτε στο www.the-pandas.gr (εδώ) στο Instagram (εδώ) και στο Facebook (εδώ).

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Δείτε επίσης

-Παιδικός σταθμός και το άγχος του αποχωρισμού

-Το ομαδικό παιχνίδι και η σημασία του

-Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι – πως το αντιμετωπίζω

-Πως να απασχολήσεις το μικρό αδερφάκι όταν το μεγαλύτερο παιδί διαβάζει

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

2 Comments
  1. Σωτηρία μου πολύ ωραίο και χρήσιμο άρθρο! Δεν είχα σκεφτεί πολλά από αυτά ούτε να τα βάλω σε τέτοια σειρά ώστε να έρθει η μάθηση σταδιακά. Όλα to the point!

    1. Αυτό ακριβώς Κική μου. Σαν μανούλες έχουμε πολλά να μάθουμε, για αυτό καλό είναι να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς όπως η κα Ξένια Ουσάκοβα. Τα φιλιά μου…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link