Το κολατσιό στη δουλειά ή στο σχολείο δεν πρέπει πάντα να είναι βαρετό γι’ αυτό σήμερα θα σου δείξω πως να κάνεις πρέτσελ: το νόστιμο κολατσιό. Είναι το κουλούρι της Γερμανίας και με λίγο βούτυρο είναι η τέλεια λιχουδιά για όλες τις στιγμές της ημέρες! Για να τα φτιάξεις θα χρειαστείς:
Πρέτσελ
Υλικά
- 350 γρ. χλιαρό νερό
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ λιωμένο βούτυρο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 κ.σ ζάχαρη
- 1 κ.σ αλάτι
- 2 λίτρα βραστό νερό
- ½ κούπα σόδα μαγειρικής
- Χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύεις το χλιαρό νερό με την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνεις για 10 λεπτά σε ζεστό σημείο μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσοχή το νερό να μην είναι καυτό γιατί αλλιώς η μαγιά δεν θα ενεργοποιηθεί!
- Στη συνέχεια προσθέτεις το βούτυρο, το αλεύρι, το αλάτι και αφού ενσωματωθούν, ζυμώνεις για 10 λεπτά περίπου σε επιφάνεια ή στο μίξερ με το ειδικό εξάρτημα για ζύμες.
- Αφού ζυμωθεί καλά το μείγμα σκεπάζεις με μια μεμβράνη και αφήνεις σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι τουλάχιστον να διπλασιάσει τον όγκο του.
- Ανοίγεις τη ζύμη με πλάστη ή απλά με τα χέρια σε ένα ορθογώνιο 25*35 εκατοστών περίπου και με ένα μαχαίρι το κόβεις σε 12 λωρίδες.
- Παίρνεις κάθε λωρίδα, πλάθεις ένα μεγάλο κορδόνι περίπου 30 εκατοστών και φτιάχνεις τα πρέτσελ.
- Για να πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα παίρνεις τις δύο άκρες του κορδονιού, τις μπλέκεις δύο φορές μεταξύ τους και τις γυρνάς προς το εσωτερικό του κύκλου πατώντας τις άκρες για να ενωθούν με το στρογγυλό μέρος του πρέτσελ.
- Σε μια κατσαρόλα βράζεις τα δύο λίτρα νερό και προσθέτεις την μαγειρική σόδα. Αφήνεις την κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Παίρνεις ένα ένα τα πρέτσελ, τα βουτάς στο ζεστό νερό και τα αφήνεις για 20 δευτερόλεπτα.
- Τα μεταφέρεις σε ταψί που έχεις στρώσει λαδόκολλα, αρκετά αραιά γιατί φουσκώνουν.
- Πασπαλίζεις με λίγο χοντρό αλάτι και ψήνεις για 20 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Πρέτσελ το νόστιμο κολατσιό
Tip: Μπορείς να φτιάξεις και περισσότερα πρέτσελ και μόλις ψηθούν και κρυώσουν να τα βάλεις στην κατάψυξη. Τα βγάζεις αποβραδίς και το επόμενο πρωί έχεις έτοιμο το κολατσιό σου ή των μικρών φίλων για το σχολείο.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
Μπουκιές ενέργειας με βρώμη, ταχίνι και κακάο
.
Μηλοτηγανίτες χωρίς αβγά και ζάχαρη
.