Πανετόνε, το υπέροχο ιταλικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι! Το δικό μου είναι με σταγόνες σοκολάτας, αν και η παραδοσιακή συνταγή περιέχει κοντίτα, δηλαδή διαφορά φρούτα γλασέ σε κύβους! Πάμε να δούμε τη συνταγή!
Πανετόνε, το ιταλικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Υλικά
1 φόρμα για πανετόνε μιας χρήσης μεγάλη
150 γρ. γάλα χλιαρό
1,5 φακελάκι ξηρή μαγιά
80 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
175 γρ. βούτυρο λιωμένο, όχι καυτό
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες σε σκόνη
150 γρ. σταγόνες κουβερτούρας
Για την επικάλυψη:
100 γρ. κουβερτούρα
1 κ.σ βούτυρο
Εκτέλεση
1.Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει.
2. Χτυπάμε τα αυγά να διαλυθούν, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ξεκινάμε το ζύμωμα στον γάντζο ή με τα χέρια προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι και τις βανίλιες. Αφού τελειώσει το αλεύρι, σιγά σιγά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο συνεχίζοντας ταυτόχρονα το ζύμωμα. Στην αρχή η ζύμη μας θα κολλάει πολύ όσο ζυμώνουμε όμως θα αρχίσει να δημιουργείται μια ζύμη πολύ μαλακή και λεία, σαν τεράστια τσίχλα. Χρειάζεται αρκετό ζύμωμα για τουλάχιστον 10 λεπτά.
3. Βουτυρώνουμε ένα μπολ, βάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
4.Ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο, βάζουμε παντού τις σταγόνες κουβερτούρας και την κλείνουμε προς τα μέσα, ζυμώνοντας για λίγο μέχρι να ενωθεί.
5. Βουτυρώνουμε πολύ καλά τη φόρμα, βάζουμε τη ζύμη που έχουμε κάνει μπάλα, καλύπτουμε και αφήνουμε ξανά να φουσκώσει για μισά ώρα.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά μέχρι να έχουμε μια χρυσαφένια επιφάνεια.
7.Βγάζουμε προσεκτικά και αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και περιχύνουμε το πανετόνε, αφού έχουμε αφαιρέσει ιδανικά τη φόρμα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
Βασιλόπιτα αφράτη, αρωματική και πεντανόστιμη
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με ανάγλυφα σχέδια – το μυστικό για να τα πετύχετε!