Σήμερα σου έχω νόστιμα ψωμάκια τζιαπάτα! Είναι ένα ψωμί που προσωπικά αγαπώ πολύ, τραγανό εξωτερικά και αφράτο, γεμάτο τρύπες εσωτερικά! Και όχι, δεν είναι δύσκολο έχει απλά λίγη διαδικασία στα φουσκώματα του! Σου προτείνω να δοκιμάσεις να τα φτιάξεις, και σίγουρα θα σε ενθουσιάσουν κι εσένα!
Αλήθεια, εσύ κανείς ψωμί στο σπίτι;
Νόστιμα ψωμάκια τζιαπάτα
Υλικά (για 4 ψωμάκια)
Μείγμα 1:
200 γρ. αλεύρι σκληρό
200 γρ. νερό
7 γρ. μαγιά
Μείγμα 2:
350 γρ. αλεύρι σκληρό
220 γρ. νερό
20 γρ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ αλάτι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά του πρώτου μείγματος, ανακατεύουμε και καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.
2. Προσθέτουμε τα υλικά του δεύτερου μείγματος και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Η ζύμη μας θα κολλάει στα χέρια, μιας κι έχει πολλή υγρασία, αλλά αυτό θέλουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε ξανά για 30 λεπτά να φουσκώσει.
3. Στη συνέχεια, βρέχουμε τα χέρια μας και με τα δάχτυλα διπλώνουμε περιμετρικά τη ζύμη προς το κέντρο με απαλές κινήσεις. Δεν ξεχνάμε να βρέχουμε τα χέρια μας γιατί αλλιώς η ζύμη κολλάει στα δάχτυλα και να κάνουμε απαλές, μικρές κινήσεις για να μη σκάσουμε τις φουσκάλες αέρα που δημιουργούνται.
4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 3 φορές κάθε 30 λεπτά. Την τελευταία φορά αφήνουμε να φουσκώσει για 1,5 ώρα.
5. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι και κόβουμε με γρήγορες κινήσεις τη ζύμη στα 4 σταυρωτά για να δημιουργήσουμε 4 ψωμάκια.
6. Με αλευρωμένα χέρια δίνουμε σχήμα στα ψωμάκια και τα μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα ανασηκώνοντας την ελαφρώς ανάμεσα στα ψωμάκια για μα μην ενωθούν στο ψήσιμο. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 30 για το τελευταίο φούσκωμα.
7. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις, με τη σχάρα στο προτελευταίο επίπεδο κάτω. Κάτω κάτω στον φούρνο βάζουμε ένα ταψάκι με αρκετό νερό. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά ψήνουμε τα ψωμάκια μας για 25-30 μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά. Βγάζουμε και ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
Φοκάτσια – το νόστιμο, μυρωδάτο ψωμί