Παραδοσιακή λαγάνα
Έχεις δει πολλές, το ξέρω, είναι όμως οι μέρες τους! Κάθε χρόνο αναρωτιέμαι γιατί να τρώμε λαγάνες αποκλειστικά μια ημέρα τον χρόνο αφού είναι τόσο νόστιμες! Καλά, αναρωτιέμαι και γιατί έχουν 3 ευρώ η μια στους φούρνους, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!
Προτιμώ πάντα την κλασική τους εκδοχή, τις τρώμε που τις τρώμε μια φορά το χρόνο, ας τις τρώμε παραδοσιακά!
Παραδοσιακή λαγάνα
500 γρ. σκληρό αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
320 γρ. νερό
2-3 κ.σ ελαιόλαδο
1/2 κ.γ ζάχαρη
1/2 κ.γ αλάτι
Για το ζαχαρόνερο:
50 γρ. νερό
1 κ.γ ζάχαρη
Σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
1. Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το μισό αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα να δημιουργηθεί χυλός, καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά.
2. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ή στον γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια για 5 λεπτά τουλάχιστον. Θέλουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή που ίσα να ξεκολλάει από τα χέρια. Αφήνουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ για 1 ώρα τουλάχιστον, να διπλασιαστεί σε όγκο.
3. Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και μεταφέρουμε κάθε κομμάτι σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Με ελαφρώς λαδωμένα χέρια ανοίγουμε (όχι με πλάστη) τη ζύμη σε λεπτό φύλλο όπως της πίτσας. Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε ξανά για 30 λεπτά να φουσκώσουν. Στη συνέχεια με τα δάχτυλα μας κάνουμε τις χαρακτηριστικές λακούβες σε διαφορά σήμερα της λαγάνας.
4. Ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη και με ένα πινέλο αλείφουμε παντού τις λαγάνες και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα του φούρνου, για 25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και ακουμπάμε σε σχάρα για να μην ιδρώσουν από κάτω και να μείνουν τραγανές.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
Νηστίσιμη σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο