“Η κατάσκοπος των βιβλίων” είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο της συγγραφέως Λίνας Μουσιώνη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο με βασικό θέμα την οικογένεια και τις σχέσεις των ανθρώπων. Η φιλία, η αγάπη, ο έρωτας, ο πόλεμος, η διαφορετικότητα πρωταγωνιστούν στην ιστορία του βιβλίου! Κι όλα αυτά η συγγραφέας τα έχει συνδυάσει με μαεστρία με τις τέχνες όπως η ζωγραφικής και η ποίηση.
Η κατάσκοπος των βιβλίων
Η Κάλλη, η μικρή πρωταγωνιστρια του βιβλίου προσπαθεί να βρει χρόνο για να παίξει με τη μαμά της. Όμως η μαμά της είναι σκυμμένη στα βιβλία και τον υπολογιστή της προσπαθώντας να τελειώσει το μεταπτυχιακό της. Έτσι η Κάλλη σκέφτεται να μετακομίσει στο γραφείο της μητέρας της για να βρίσκεται κοντά της. Εκεί όμως βαριέται πολύ, ώσπου σκαρφίζεται ένα παιχνίδι με τα βιβλία της μεγάλης βιβλιοθήκης. Γίνεται η κατάσκοπος των βιβλίων! Ακολουθεί τους κανόνες, παίζει δικαία και ανακαλύπτει κρυμμένους θησαυρούς και μυστικά.
Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη
Εκδότης: Εκδόσεις Μεταίχμιο
Εικονογράφος: Βασίλης Γρίβας
Σελίδες: 96
Ηλικία: 7+
Συνέντευξη με τη συγγραφέα Λίνα Μουσιώνη
Κα Μουσιώνη, πώς εμπνευστήκατε το τελευταίο σας βιβλίο με τίτλο «Η κατάσκοπος των βιβλίων»;
Η κατάσκοπος των βιβλίων μεταφέρει μυθοπλαστικά προσωπικές εμπειρίες από την περίοδο που ολοκλήρωνα το διδακτορικό μου, έχοντας ταυτόχρονα δύο μικρά παιδιά και μια απαιτητική δουλειά. Η κόρη μου περνούσε πολλές ώρες στο γραφείο μου, παίζοντας και ξεφυλλίζοντας τα βιβλία μου. Πολλά χρόνια αργότερα μου έδωσε την ιδέα να γράψω μια ιστορία για τις «περιπέτειές» της στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας και πώς αυτές διαμόρφωσαν τη φυσικήσχέση της με τα βιβλία και την τέχνη. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιστορία της Κάλλης.
Το βιβλίο αυτό αγγίζει αρκετά θέματα (προσφυγικό ζήτημα, απώλεια αγαπημένου προσώπου, διαχείριση χρόνου κ.ά.). Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες;
Η πρόθεσή μου ήταν να δώσω στους μικρούς αναγνώστες το έναυσμα για να βλέπουν την τέχνη ως κομμάτι της ζωής. Έννοιες όπως η φιλία, ο έρωτας, ο πόλεμος, η αναπηρία, η απώλεια και πολλά ακόμα αντιστοιχίζονται με έργα τέχνηςκαι αντανακλούν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και την καθημερινότητα ενός παιδιού. Πιστεύω πως τα βιβλία όπως και η τέχνη διαβάζονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, οπότε ο κάθε αναγνώστης δίνει τις δικές του ερμηνείες και συνθέτει τα δικά του προσωπικά μηνύματα.
Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου συνδέεται με ένα εικαστικό ή λογοτεχνικό έργο που αποτελεί το σημείο αναφοράς στην ιστορία της Κάλλης.Η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα, στις βινιέτες του βιβλίου, μεταφέρει τα έργα αναφοράς με τα δικά του ιδιαίτερα εκφραστικά μέσα. Οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν τα αυθεντικά έργα αξιοποιώντας άλλα βιβλία ή κάνοντας χρήση του διαδικτύου.
- Μέσα στο βιβλίο «Η κατάσκοπος των βιβλίων» και συγκεκριμένα στην αρχή κάποιων κεφαλαίων, αναφέρεστε σε πίνακες ζωγραφικής διάσημων ζωγράφων, σε γλυπτά ή ποιήματα. Ποια η σχέση σας με την τέχνη;
Η σχέση μου με την τέχνη –ανεξάρτητα από την αγάπη μου προς αυτή–είναι διαρκής λόγω της επιστημονικής ιδιότητάς μου. Μέσα από σπουδές αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης, μεταπτυχιακές σπουδές στην τέχνητου νεότερου ελληνικού πολιτισμού και πολυετή εργασία ως επιμελήτρια μουσείου,η τέχνη για μένα είναι βίωμα και τρόπος για να ζει κανείς.
Την αγάπη και την εμπιστοσύνη μου στην τέχνη προσπαθώ να τη συστήσω στα παιδιά με όποιο μέσο έχω στη διάθεσή μου. Εκπαιδευτικά προγράμματα, επισκέψεις σε μουσεία, θέατρο, κινηματογράφο, βιβλία.
Έχετε ένα πλούσιο βιογραφικό με αρκετά παιδικά βιβλία στο ενεργητικό σας. Πόσο εύκολο είναι να γράψει κάποιος ένα παιδικό βιβλίο;
Δεν είναι θέμα ευκολίας ή δυσκολίας αλλά θέμα ευθύνης. Οι συγγραφείς που απευθύνονται με τα βιβλία τους σε παιδιά, ένα ευαίσθητο και εύπλαστο αναγνωστικό κοινό, οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς λέξεις και εικόνες δίνουν κλειδιά ερμηνείας για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Χρειάζονται πολλαπλά φίλτρα και ευαίσθητες κεραίες ώστε να μην αναπαράγονται στερεότυπα που μπορεί να εγκλωβίσουν τη σκέψη και τη συμπεριφορά των παιδιών.
Ποια στοιχεία συνθέτουν ένα καλό παιδικό βιβλίο;
Ένα παιδικό βιβλίο γράφεται με τους ίδιους όρους που γράφεται και ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ενήλικες. Χρειάζεται να έχει δυνατούς χαρακτήρες, συναρπαστική πλοκή, ενδιαφέρον θέμα, χιούμορ και γλώσσα ειλικρινή και μια «αλήθεια» για να μοιραστεί. Αν ανήκει στην κατηγορία των εικονογραφημένων βιβλίων, οι εικόνες του θα πρέπει να είναι υψηλής αισθητικής αξίας και, μαζί με το κείμενο, να αφήνουν το παράθυρο της φαντασίας ανοιχτό.
Τι δύναμη ασκεί στα παιδιά το παιδικό βιβλίο;
Όταν τα παιδιά ανακαλύπτουν τη χαρά της ανάγνωσης, πιστεύω πως αποκτούν ταυτόχρονα και ένα εισιτήριο διαρκείας στη γνώση, την περιπέτεια, το ταξίδι. Τα παιδιά μέσα από τις αναγνωστικές εμπειρίες τους ζουν πολλές ζωές ταυτόχρονα, αυτές των διαφορετικών ηρώων. Ποιος δεν χαίρεται να έχει τέτοιες μαγικές δυνάμεις; Να μπορεί να ταξιδεύει στο διάστημα, να λύνει μυστήρια, να γνωρίζει πειρατές, να νικάει δράκους και να κάνει απίθανους φίλους;
Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το κριτήριο για να επιλέγουν οι γονείς βιβλία για τα παιδιά τους;
Το κριτήριο είναι για μένα η ποιότητα της γραφής, των εικόνων, της συνολικής έκδοσης του βιβλίου. Θα πρότεινα να επιλέγουν οι γονείς μαζί με τα παιδιά τα βιβλία, καλλιεργώντας από νωρίς τη σταθερή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση. Με τακτικές επισκέψεις σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία –κάποτε τα μέτρα προστασίας από τον covid 19 θα είναι ανάμνηση– γονείς και παιδιά μπορούν να ξεφυλλίζουν μαζί βιβλία αφήνοντας την ελευθερία επιλογής στα παιδιά. Είναι μια διαδικασία που μεταφέρει το κέντρο βάρους στο παιδί. Δείχνει τον σεβασμό στις δικές του ανάγκες και επιλογές.
Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;
Από παιδί διάβαζα βιβλία λογοτεχνίας και στα χρόνια της εφηβείας κρατούσα συστηματικά ημερολόγιο. Με θυμάμαι πάντα να γράφω μεταφέροντας σκέψεις και συναισθήματα στο χαρτί. Συνέχισα να γράφω για τα παιδιά κείμενα με εκπαιδευτικό περιεχόμενο ως επιμελήτρια μουσείου και υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Όταν έκανα τη δική μου οικογένεια, οι ιστορίες που σκαρφιζόμουν έγιναν παραμύθια που χάριζα στα παιδιά μου και σε αγαπημένους φίλους. Κάποτε αποφάσισα να στείλω κάποια από αυτά στον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο και έτσι κυκλοφόρησε, δέκαχρόνια πριν, το πρώτο μου βιβλίο «Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος» με την υπέροχη εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου.
Είναι βιωματικά τα παραμύθια σας;
Πολλές από τις ιστορίες που έχω γράψει συνδέονται άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο με προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα. «Το μουσείο των υποσχέσεων» και «Η κατάσκοπος των βιβλίων» συνδέονται με την επαγγελματική μου ιδιότητα και μεταφέρουν μυθοπλαστικά τον τρόπο που αντιμετωπίζω τα μουσεία και την τέχνη. Νομίζω πως πάντα στις ιστορίες που γράφονται υπάρχουν τα ίχνη των συγγραφέων τους.
Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Εσείς ποιους συγγραφείς αγαπούσατε μικρή;
Μου άρεσε πολύ να διαβάζω. Η μητέρα μου, κάθε φορά που αρρώσταινα και χρειαζόταν να μείνω στο σπίτι, μου έκανε δώρο ένα βιβλίο. Δεν νομίζω πως είχα κάποιον αγαπημένο συγγραφέα ως μικρό παιδί. Θυμάμαι ωστόσο πόσο με είχαν συγκλονίσει η «Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά» της Χάριετ Μπίτσερ Στόου, «Οι περιπέτειες του Τομ Σώγιερ» του Μαρκ Τουέιν και ο «Όλιβερ Τουίστ» του Τσαρλς Ντίκενς.
Διαβάζοντας το βιογραφικό σας αναφέρετε ότι: «Μια μέρα εμφανίστηκε μπροστά μου μια νεράιδα και με ρώτησε: – Τι προτιμάς; Ένα μπαλόνι για να πετάς ή ένα καρύδι για να γίνεσαι αόρατη;» Τι θα είχε συμβεί αν είχατε διαλέξει το καρύδι;
Είμαι τυχερή γιατί η νεράιδα ήταν πολύ γενναιόδωρη και μου χάρισε και το καρύδι! Κλείνομαι μέσα του και γράφω χωρίς να με βρίσκει κανείς. Άλλοτε πάλι τρυπώνω στο καρύδι, όταν σκοντάφτω πάνω στην αγένεια, τη θρασύτητα και την αδιαφορία. Έχει το χάρισμα να εξαφανίζει καθετί τοξικό γύρω μου.
Κα Μουσιώνη σας ευχαριστώ πολύ για τη “γεμάτη” συνέντευξή σας!
Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας! Καλή συνέχεια!
Σας φιλώ…
Δείτε επίσης
Συνέντευξη με τον Ειδικό Παιδαγωγό/Συγγραφέα κ. Φώτη Παπαναστασίου
“Το καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων” & Συνέντευξη με τη συγγραφέα κα Μ. Νομικού
Συνέντευξη με τον ηθοποιό Μάριο Αθανασίου για το Safer Internet for Kids