Διακοπές τέλος λοιπόν, και επιστρέφοντας σου έχω αυτή την τέλεια galette με ντομάτες και μοτσαρέλα! Οι ντομάτες είναι στα καλύτερα τους, κατακόκκινες, ζουμερές και αρωματικές. Σε συνδυασμό με τον βασιλικό, τη μοτσαρέλα και την τριφτή ζύμη δημιουργούν μια τάρτα όνειρο!
Galette με ντομάτες και μοτσαρέλα
Υλικά
Για τη ζύμη:
350 γρ. αλεύρι γοχ
1 αυγό και 1 κρόκο για την επάλειψη
100 γρ. κρύο βούτυρο σε κύβους
100 γρ. ελαιόλαδο
75-100 γρ. νερό
Αλάτι
Γέμιση:
3-4 ώριμες ντομάτες σε φέτες
200 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
1/2 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1/2 κ.σ ρίγανη
10 φύλλα βασιλικού
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο
Σουσάμι
Εκτέλεση
1. Αρχικά βάζουμε σε ένα σουρωτήρι τις φέτες ντομάτας, αλατίζουμε και αφήνουμε με ένα μπολ από κάτω για να φύγει η πολλή υγρασία.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και με τα χέρια μας αρχίζουμε να τα ενώνουμε, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Ανάλογα με το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 5 χιλ. περίπου πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλα, περίπου 35 εκ. Απλώνουμε πάνω την φρέσκια μοτσαρέλα, αφήνοντας 3-4 εκ. περιμετρικά. Από πάνω βάζουμε τις ντομάτες που έχουν στραγγίξει, το κρεμμύδι, βασιλικό και ρίγανη.
Προσθέτουμε πιπέρι και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.
4. Κλείνουμε τη ζύμη προς το εσωτερικό και πατάμε λίγο για να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, αέρα για 55-65 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η τάρτα.
Αφήνουμε να κρυώσει για λίγη ώρα και μετά κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης