Το Σπήλαιο Διρού (ή αλλιώς Βλυχάδα Διρού) τα επισκεφτήκαμε με τα παιδιά μου στην διάρκεια των διακοπών μας κοντά στο Γύθειο. Δεν είναι η πρώτη που επισκεπτόμαστε Σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες (δες εδώ κι εδώ). Μας αρέσουν πολύ γιατί όπως λένε και τα παιδιά μου έχουν κάτι “μαγικό”, κάτι διαφορετικό, λαμπερό και συνάμα απόκοσμο που δίνει στη φαντασία τους φτερά!
Σίγουρα το συγκεκριμένο Σπήλαιο είναι από τα ωραιότερα που έχουμε δει! Κι αυτό γιατί ένα κομμάτι της περιήγησής του γίνεται μέσα σε βάρκες και το υπόλοιπο με τα πόδια! Έτσι κάναμε και βαρκάδα και περίπατο!
Μπήκαμε στη βάρκα που μας υπόδειξε ο βαρκάρης μας και η βόλτα μας ξεκίνησε! Η βάρκα “γλιστρούσε” πάνω στα ήρεμα νερά του σπηλαίου κι εμείς θαυμάζαμε τους “λευκούς” σταλακτίτες και σταλαγμίτες, καθώς και τους μοναδικούς σχηματισμούς τους! Λόγω Covid η διαδρομή μας είπαν ότι είναι κάπως μειωμένη, ωστόσο, ακόμα κι έτσι, την ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ.
Το Σπήλαιο Διρού
Το Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού είναι από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα της Ελλάδας, αλλά και από τα παλαιότερα σπήλαια του κόσμου. Βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Για να πάτε στο Σπήλαιο Διρού, ακολουθείτε τον δρόμο για Σπάρτη, περνάτε το Γύθειο, φτάνετε στην Αρεόπολη και από εκεί κατευθύνεστε προς τα Σπήλαια.
Για την ιστορία
Το Σπηλαίο Διρού άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Το νερό μέσα είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14 C, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 C.
Η φυσική του είσοδος έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Σε παλαιότερες εποχές το σπηλαίο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες σταδιακά έκλεισαν.
Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στην φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία. (πηγή πληροφοριών wikipedia).
Αν βρεθείτε κοντά στην περιοχή αξίζει να το επισκεφτείτε!
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Σας φιλώ…
Δείτε επίσης
Στο Πάρκο Αναψυχής στην Παύλιανη με τα παιδιά