Αφράτο, μαστιχωτό τσουρέκι. Ποιός είπε ότι το τσουρέκι είναι μόνο για το Πάσχα; Αν το αγαπάς είναι για όλες τις εποχές! Γεμάτο με ίνες, κίτρινο, μαστιχωτό, αφράτο, μυρωδάτο… το καλύτερο και ευκολότερο σπιτικό τσουρέκι που θα φτιάξεις ποτέ! ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ‼️
Αφράτο, μαστιχωτό τσουρέκι
📍Υλικά
▪️300 ml γάλα
▪️260 γρ ζάχαρη
▪️120 γρ βούτυρο
+
▪️5 αβγά μέτρια
▪️1 φακελάκι μαχλεπι (10 γρ)
▪️1 φακελάκι κακουλέ (5 γρ)
▪️ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι
▪️3 φακελάκια ξηρή μαγιά
▪️1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
+
▪️1 αβγό για επάλειψη
▪️Σουσάμι, αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
◾Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι εκείνο να λιώσει. Ρίχνουμε στον κάδο το μείγμα και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει λίγο, να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε τότε τα αρωματικά, τη μαγιά, το ξύσμα, τα αβγά και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί όλο στη ζύμη. Ζυμώνουμε 10-15′. Η ζύμη θα είναι κολλώδες, αλλά δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι!
◾Σκεπάζουμε τον κάδο με διάφανη μεμβράνη και τυλίγουμε καλά με πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες να φουσκώνει. (Εγώ προθερμαίνω τον φούρνο στους 60°, τον σβήνω και αφήνω τη ζύμη μέσα. Μετά από 1 και 1/2 ώρα είναι έτοιμη.)
◾Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο χωρίζουμε τη ζύμη και φτιάχνουμε κορδόνια. ( Έβγαλα από τη δόση αυτή: ένα τεράστιο τσουρέκι με 6 κορδόνια, 1 μέτριο με 4 κορδόνια και 2 μικρά τσουρέκια). Το πώς θα τα πλέξετε είναι θέμα γούστου.
◾Μεταφέρουμε τα τσουρέκια σε λαδόκολλα και σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα. Αφήνουμε ακόμα 1 ώρα να φουσκώσουν. Τα αλείφουμε με χτυπημένο αβγό με 1 κ.σ. νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι ή αμυγδάλο.
◾Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C αντιστάσεις και ψήνουμε 25-30′ έχοντας τοποθετήσει ένα ταψάκι με καυτό νερό στον πάτο του φούρνου. Οι ατμοί που θα βγάζει το νερό που εξατμίζεται θα βοηθήσουν τα τσουρέκια να γίνουν ακόμα πιο αφράτα.
🍀Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συνταγή από την Νίνα. Περισσότερες συνταγές της θα βρεις στο Homemades_gr
Pin this for later
Αν σας άρεσε το άρθρο αυτό μοιραστείτε το κι ακολουθήστε μας:
–Instagram
–Tik Tok
–Facebook
–Newsletter
Δείτε επίσης