Αυτά τα αφράτα τυροπιτάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις! Μαλακά, με υπέροχη γέμιση τυριών είναι ιδανικό κολατσιό για το σχολείο και τη δουλειά! Τα φτιάχνεις το Σαββατοκύριακο και τα έχεις για όλη την εβδομάδα, αν φυσικά μείνουν, που δε μείνουν, πίστεψε με!
Αφράτα τυροπιτάκια με ανθότυρο και φέτα
Υλικά (για 20-22 τεμάχια)
Για τη ζύμη:
350 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
159 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ ζάχαρη
100 γρ. γιαούρτι
250 γρ. νερό ή όσο πάρει
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
200 γρ. ξηρό ανθότυρο τριμμένο
300 γρ. φέτα τριμμένη
1 αυγό + 1 αυγό για επάλειψη
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Για τη ζύμη βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή ένα μεγάλο μπολ λίγο από το νερό, τη μαγιά, ζάχαρη και 2 κ.σ από το αλεύρι και αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει το μείγμα.
2. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το υπόλοιπο νερό, το γιαούρτι, αλάτι και λίγο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια για 7-8 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και λείο ζυμάρι.
Ανάλογα με το κάθε αλεύρι μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό, θα το καταλάβεις ζυμώνοντας. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
3. Δημιουργούμε ένα μακρόστενο κορδόνι με τη ζύμη, κόβουμε σε 20-22 κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια.
4. Με πλαστή ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό φύλλο 15 εκ. περίπου, βάζουμε στο κέντρο 1,5-2 κ.σ από τη γέμιση και κλείνουμε. Πατάμε καλά τις άκρες να ενωθούν και τις κλείνουμε προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα μικρό κόθρο σε κάθε τυροπιτάκια.
5. Βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί λίγο αραιά μεταξύ τους. Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε τα τυροπιτάκια με ένα πινέλο.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε κλειστό κουτί!
Καλή επιτυχία και και απόλαυση!!
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
Αλμυρά κεκάκια με φέτα και πιπεριά