Αγαπημένο αυτό το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας κι αν το δοκιμάσετε θα το αγαπήσετε κι εσείς. Το κέικ αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι μία συνταγή μπορεί να είναι και νηστίσιμη και νόστιμη. Γιατί μπορεί να μου αρέσουν τα πιο υγιεινά και ελαφριά γλυκά όπως τα νηστίσιμα, όμως εκπτώσεις στη γεύση δεν κάνω! Κι ακόμα περισσότερο δεν κάνουν οι μικρές μου γευσιγνώστες που πιστέψτε με είναι αυστηροί κριτές! Επίσης να σας πω ότι με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη σε πολλά τραπέζια και επισκέψεις φίλων.
Όταν η πρώτη μου κόρη είχε εμφανίσει αλλεργία στο αβγό έψαχνα για ένα νόστιμο, ελαφρύ και νηστίσιμο κέικ. Στον παιδικό σταθμό που πήγαινε τότε ήταν το μοναδικό παιδάκι με αλλεργία στο αβγό. Έτσι δεν γινόταν να παρασκευάζουν ξεχωριστό κέικ χωρίς αβγό μόνο για ένα παιδάκι. Εγώ πάλι δεν ήθελα να αισθάνεται άσχημα η κόρη μου όταν τα άλλα παιδάκι θα έτρωγαν κέικ. Έτσι, ψάχνοντας για συνταγές, ξεχώρισα αυτό το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας.
Τα χρόνια πέρασαν, η κόρη μου ξεπέρασε την αλλεργία στο αβγό αλλά η νηστίσιμη αυτή συνταγή παραμένει αγαπημένη μας για όλο το χρόνο και σίγουρα για την Σαρακοστή. Τη φτιάχνω συχνά και πραγματικά κανείς δεν πιστεύει ότι είναι κέικ χωρίς αβγό και βούτυρο. Αφήστε που αρέσει σε όλους και ειδικά αν προσθέσετε δίπλα μία μπάλα παγωτό!
Η αρχική συνταγή είναι της γνωστής σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας: Υλικά
-3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-3 κ.γ. backing powder
-μισό φλ. κακάο
-3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
-1 βανίλια
-ξύαγπσμα από 2 πορτοκάλια
-2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
-1 φλ. ζάχαρη καρύδας
-1 κ.γλ. σόδα
-1 + 1/2 κουτ. σούπας ξίδι
-1 + 1/2 κουτ. σούπας κονιάκ
-1 πρέζα αλάτι
-1 φλ. χλιαρό νερό
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαύρη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιών, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν και να λιώσει η μαύρη ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Επειδή το υγρό μείγμα αφρίζει το κάνουμε πάνω από το μπολ. Έπειτα προσθέτουμε το νερό. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το backing powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το κουτάλι χωρίς να παραδουλεύουμε το μείγμα μας. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα μας (εγώ προτίμησα φόρμα με πεταλούδες και λουλουδάκια) και ψήνουμε στο φούρνο στους 190°c για περίπου 20 λεπτά.
Καλή μας όρεξη!
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Σας φιλώ!
Δείτε επίσης
Και εγώ με αφορμή τις αλλεργίες της κόρης μου ανακάλυψα αυτήν τη συνταγή.Όντως είναι πολύ νόστιμη και δεν της λείπει τίποτα.
Έψαχνα κάποια στιγμή ένα νηστίσιμο κέικ και δοκίμασα μία συνταγή αλλά δεν έμεινα ικανοποιημένη οπότε το είχα αφήσει σαν ιδέα! Θα δοκιμαστεί το συντομότερο! Επειδή δε χρησιμοποιώ καλαμποκέλαιο ξέρεις αν μπορώ να το κάνω με ελαιόλαδο;; και λογικά θα πρέπει να λιγότερο..
Ελεάνα μου φυσικά γίνεται και με ελαιόλαδο αλλά και θέλει κάτι λιγότερο (2 φλ. και κατι) για να μη βγει λαδιλα! Φιλιααααα
Θα το φτιάξουμε άμεσα γιατί είμαστε λάτρεις της σοκολάτας οικογενειακώς!!Νηστεία δεν κάνουμε αλλά μ'αρέσει που δεν έχει βούτυρο και έτσι είναι πιο ελαφρύ και πολύ πιο υγιεινό!!!Ζάχαρη εννοείς την καστανή ή τη μαύρη;
Κοριτσάκι εννοούσα περίπου 1/2 φλ. ελαιόλαδο! 🙂 Φιλιάααα
Φαίη μου εγώ το έχω φτιάξει και με καστανή και με μαύρη αλλά και άσπρη ζάχαρη και είναι εξίσου νόστιμο. Αυτό στις φώτο το έχω κάνει με μαύρη. Πολλά φιλάκιααα
Ωραίο φαίνεται! Μου αρέσει που το φόρμαρες σε μικρά σχηματάκια, για γρήγορες μπουκιές 😉
Πολύ ωραίο Σωτηρία, εγώ είμαι φαν όλων των κέικ!!!
Καλέ μου άνοιξες την όρεξη! Φαίνεται νοστιμότατο και η απουσία βουτύρου το κάνει αυτόματα πιο ελαφρύ και υγιεινό! Θα το δοκιμάσουμε με την πρώτη ευκαιρία!!! Φιλιά πολλά
Φαίνεται πολυ αφράτο. Μοιάζει με μπραουνι; Ειναι λιγο υγρό μεςα; ΕΣΥ αν δεν το κανεις σε ατομικά φορμάκια τι ψήνεις σε ταψάκι ή σε μακρόστενη φόρμα; Σε ρωτάω γιατί εχω προβλημα με το ψήσιμο του φούρνου μου!
κραταω τη συνατγη!!!!!! θα το δοκιμασω το ΣΚ 🙂
Συμφωνώ απόλυτα! Ελπίζω ναωεχετε κι εσείς ξεπεράσει τις αλλεργίες σας! Φιλιαααααα
Ευχαριστώ Άρη! Αφού τα κορίτσια προτιμούν μπουκιτσες και σχεδια εγω ακολουθώ και αξιοποιώ τις κάμποσες φόρμες που έχω στην κουζίνα μου! Φιλιααα
Κοριτσι είναι πολύ αφρατο αλλά δεν μοιάζει με μπραουνις και μέσα δεν είναι υγρό. Το ψηνω σε μακρόστενη φόρμα σιλικόνης συνήθως (επειδή δεν έχω μικρό ταψακι) αλλά χρειάζεται παραπάνω ώρα (περιπου 10λεπτα πιο πολυ) από τα ατομικά φορμακια. Ή αρχική συνταγή πάντως προτείνει ψήσιμο στον αέρα αλλά ο δικός μου φούρνος δεν έχει αέρα! Δοκίμασε το αξίζει! Φιλιαααααα
Κι εγω το ίδιο Ίρις μου αλλά έχω μια αδυναμία στη σοκολάτα! Φιλιαααααα
Και εμένα για αυτό μου αρέσει! Επειδή είναι νόστιμο, λαχταριστο και ελαφρύ! Δοκίμασε το! Φιλιαααααα
Φαίνονται τόοοοσο αφράτα!!!Ωραία και στο σχήμα!!!Μπράβο κοριτσάκι!
Πωπω μιαμ μιαμ!!! Φαίνεται τέλειο!!! Τα αγαπάω τα σοκολατένια κέικ χωρίς γάλα και αυγά!!! Μπήκε στη λίστα με αυτά που πρέπει να κάνω!! 🙂
Κι επειδή πάντα βρισκόμαστε σε μια γλυκιά περίοδο θα δοκιμάσουμε το γλυκό σου Σωτηρία μου! Φιλιά!!!
Έχω εξασφαλίσει κι εγώ πολλές συνταγές από τότε που ο μικρός μου ήταν αλλεργικός στο αυγό (τις φτιάχνω ακόμα χιχιχι), αυτήν όμως δεν την έχω δοκιμάσει. Στα προσεχώς!
Ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι! Πολλά φιλακιααααα!
Καλή επιτυχία Ζήνα μου, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει! Φιλιαααααα
Κι εγώ το ίδιο, προτιμώ πιο ελαφριά κέικ και γλυκά γενικότερα! Πολλά φιλιααα
Ετσι Χριστίνα μου, να είστε πάντα σε καλή και γλυκιά διάθεση! Τα φιλιααα μου!
To έχουμε φτιάξει και είναι πραγματικά τέλειο!
xo,
ohmydarlingdeer.blogspot.gr
Καλησπέρα Σωτηρία!! Αγαπώ πολύ τις συνταγές χωρίς ζωικά λιπαρά…Τις φτιάχνω όλο το χρόνο!!!Καλή Σαρακοστή Σε φιλώ…
φαίνεται πολύ νόστιμο … θα δοκιμασω και θα σε
πω ποσο νόστιμο είναι χαχαχα
καλο βραδυ
Και πρέπει να είναι και πολύ αφράτο ε; Έτσι φαίνεται στις φωτογραφίες!
Στείλε ένα κομματάκι βρε Σωτηρία μου στην έγκυο! :p
Κι εγώ το ίδιο Χριστίνα μου! Είναι εξαιρετικη συνταγή και για αυτό την προτείνω! Πολλά φιλιααα
Πολύ χαίρομαι! Τα φιλιά μου κορίτσι!
Ειρήνη μου κι εγώ το ίδιο, γιατί να επιβαρυνουμε μία συνταγή με λιπαρά αφού είναι εξίσου νόστιμη και χωρίς αυτά? Πολλά φιλιααα
Ειρήνη μου κι εγώ το ίδιο, γιατί να επιβαρυνουμε μία συνταγή με λιπαρά αφού είναι εξίσου νόστιμη και χωρίς αυτά? Πολλά φιλιααα
Μα με πεις! Καλή επιτυχία! Πολλά φιλιααα
Χαχα, ένα μόνο κομματάκι τι σου κάνει! Θα στείλω ολόκληρη φόρμα! Φιλιααα Μαρθα μου!
Αααα νιστησιμο σοκολατενιο κεικ; κατωχειρώνεται.. και οτι εψαχνα για μια τετοια συνταγή μμμμμμ Σωτηρία μου..θα φτιαχτεί προσεχως..ευχαριστουμε.. να περνας ομορφα .. με τα κορίτσια σου . σου αφηνω φιλακιααα!!
φαινεται τελιοο… θα θελα να το δοκιμασω… !!!!!
Ωωωωω τέεεεεεελειο! Είχα κι εγώ δοκιμάσει μια συνταγή νηστίσιμου κέικ αλλά ήταν εντελώς άνοστο. Το κάνω pin για να το δοκιμάσω άμεσα. Φιλάκια πολλά Σωτηρία μου!
Σε ευχαριστώ πολύ Ρούλα μου! Καλή επιτυχία όταν τη φτιάξεις! Κι εσύ να περνάς όμορφα! Πολλά φιλιααα
Οπωσδήποτε να το δοκιμασεις κι εσύ που από ότι έχω καταλάβει προσέχεις τη διατροφή σου! Φιλιαααααα
Έχεις δίκιο Χριστίνα μου πολλά από τα νηστίσιμα είναι ανοστα! Είχα δοκιμάσει κι εγώ διάφορα όταν τα εψαχνα και κατέληξα σε αυτό! Νομιζω αξίζει να το δοκιμασεις! Πολλά φιλιααα
Ωχχ Σωτηρία και είμαι σε δίαιτα! Η υφή του μοιάζει ζουμερή και λαχταριστή! Δεν θα καταφέρω να αντισταθώ και θα το φτιάξω!
Κατερίνα μου είναι από τα ελαφριά κέικ οπότε φάε άφοβα ένα κομμάτι! Φιλιαααααα
βρήκα τι θα κάνω σήμερα! ευχαριστούμε για την ιδέα!
Θα μπορούσαμε αντί για κακάο, να βάλουμε χαρουπάλευρο και αντι για μαύρη ζάχαρη μέλι ή ζάχαρη καρύδας; Τί θα επρεπε να αλλάξω;
Νομίζω ότι με το χαρουπάλευρο δεν θα έχει τόσο σοκολατένια γεύση το κέικ. Η ζάχαρη καρύδας μπορεί να αντικαταστήσει τη μαύρη ζάχαρη.