Είναι το παιδί μου έτοιμο για την Α΄Δημοτικού;

A_dimotikou_mylittleworldgr

«Είναι το παιδί μου έτοιμο για την Α΄Δημοτικού»; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί όλους τους γονείς που θα έχουν φέτος πρωτάκια. Η περασμένη σχολική χρονιά ήταν σίγουρα διαφορετική και μεγάλο βάρος της προετοιμασίας για τη νέα σχολική χρονιά «πέφτει» επάνω στους γονείς, κυρίως σε εκείνους που τα αγγελούδια τους θα φοιτήσουν στην Α’ Δημοτικού. Αυτή η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό αγχώνει πολλούς γονείς που αναρωτιούνται αν είναι τα παιδιά τους έτοιμα για αυτή. Αν θα ολοκληρώσουν τη χρονιά άνετα ή θα δυσκολευτούν και πόσο. Αν έχουν όλες εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται για να φοιτήσουν χωρίς δυσκολία στην πρώτη Δημοτικού.

A_dimotikou_mylittleworldgr

Παιδί & Α΄Δημοτικού;

Ικανότητες & δεξιότητες

Ποιες είναι όμως εκείνες οι ικανότητες και δεξιότητες που πρέπει να έχει κατακτήσει το παιδί για να θεωρείται έτοιμο να φοιτήσει στην Α’ Δημοτικού; Οι βασικότερες σύμφωνα με τα τεστ σχολικής ετοιμότητας είναι:

  • η κατανόηση των σχημάτων του λόγου (μεταφορές, παρομοιώσεις)
  • η εξαγωγή λογικών συμπερασμάτων (π.χ. “Γιατί δεν περνάμε το δρόμο χωρίς να κοιτάξουμε αριστερά και δεξιά; Γιατί μπορεί να μας χτυπήσει ένα όχημα”)
  • η αναλογική σκέψη (π.χ. “Το γλειφιτζούρι είναι γλυκό, το λεμόνι είναι … ξινό”)
  • ο εντοπισμός κοινών σημείων μεταξύ αντικειμένων ή εννοιών (π.χ. “Τι κοινό έχει το σχοινί με το φίδι; Είναι και τα δύο μακριά”)
  • η φωνολογική ενημερότητα (συλλαβική και φωνημική επίγνωση)
  • η αντιγραφή σχημάτων
  • η οπτική διάκριση
  • η διάκριση μεταξύ των εννοιών «Αριστερά Δεξιά», «Πάνω Κάτω»
  • η διάκριση μεταξύ των εννοιών «χτες-σήμερα-αύριο», «πριν-τώρα-μετά»
  • η καθαρή άρθρωση
  • η ορθή γραμματικοσυντακτική δομή του αυθόρμητου λόγου
  • η ανάκληση 5 εικόνων, λέξεων ή αριθμών
  • η συγκέντρωση προσοχής
  • η κοινωνικοποίηση με άλλα παιδιά
  • η κατανόηση των εκφράσεων του προσώπου και της γλώσσας του σώματος.
A_dimotikou_mylittleworldgr

Οι πρώτες τέσσερις δεξιότητες είναι απαραίτητες για την κατάκτηση της ανάγνωσης, συγκεκριμένα για την κατανόηση όσων διαβάζει ένα παιδί. Η φωνολογική ενημερότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή κατάκτηση της αναγνωστικής ευχέρειας (ακρίβεια και ταχύτητα). Οι επόμενες δύο δεξιότητες είναι απαραίτητες για την κατάκτηση της γραφής. Οι δεξιότητες της διάκρισης των χωροχρονικών εννοιών είναι απαραίτητες για τον προσανατολισμό του παιδιού στο χώρο και το χρόνο. Η καθαρή άρθρωση καθώς και η σωστή γραμματικοσυντακτική δομή των προτάσεων είναι βασικές προϋποθέσεις για την αποφυγή εμφάνισης δυσκολιών μάθησης. Οι ικανότητες ανάκλησης λέξεων, εικόνων ή αριθμών και συγκέντρωσης προσοχής είναι σημαντικές για την ανταπόκριση του παιδιού στις απαιτήσεις του σχολικού περιβάλλοντος. Τέλος, οι δύο τελευταίες δεξιότητες είναι απαραίτητες για την αλληλεπίδραση του παιδιού με τους συμμαθητές του.

Είναι το παιδί μου έτοιμο για την Α΄Δημοτικού;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν παραδείγματα (βασισμένα σε τεστ σχολικής ετοιμότητας) και όχι δοκιμασίες αξιολόγησης ή πρόγραμμα παρέμβασης. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό για μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση σε περίπτωση που κάτι σας προβληματίζει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του παιδιού σας.

A_dimotikou_mylittleworldgr

Συνήθως τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα με τη μετάβασή τους από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Καινούριοι φίλοι, καινούριοι δάσκαλοι, καινούρια βιβλία, καινούρια γραφική ύλη, καινούρια τσάντα! Αχ, αυτή η καινούρια τσάντα που σηματοδοτεί πως πλέον είναι και εκείνα «μεγάλα»! Περάστε ένα όμορφο και ήρεμο καλοκαίρι με τα παιδιά σας. Διαβάστε βιβλία μαζί τους. Παίξτε παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων. Αναθέστε τους ευθύνες (π.χ. να συμμαζέψουν τα παιχνίδια τους, να στρώσουν το τραπέζι). Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για παιχνίδι και συζήτηση και μια νέα γεμάτη σχολική χρονιά που θα κυλίσει ομαλά σας περιμένει!

Γράφει η κα Ξένια Ουσάκοβα, πτυχιούχος λογοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «Τα πάντα για τη φωνολογική ενημερότητα – συλλαβική επίγνωση»Περισσότερα για την κα Ξένια Ουσάκοβα θα βρείτε στο www.the-pandas.gr (εδώ) στο Instagram (εδώ) και στο Facebook (εδώ).

Αν σας άρεσε το άρθρο αυτό μοιραστείτε το κι ακολουθήστε μας:
Instagram
Tik Tok
Facebook
Newsletter

Δείτε επίσης

Πρωινή προετοιμασία για το σχολείο: πως θα γίνει πιο εύκολη

proini_proetoimasia_gia_to_sxoleio_mylittleworldgr

Πότε να ξεκινήσει το παιδί μου ξένη γλώσσα;

paidi_xeni_glossa_mylittleworldgr

.

Πως να βοηθήσω το πρωτάκι μου στο διάβασμα

pos_na_voithiso_to_protaki_mou_sto_diavasma_mylittleworldgr

Photo via pexels.com

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link