“Το καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων” & Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μ. Νομικού

to_kapelo_pou_akouge_mylittleworldgr

Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη γιατί εκτός του ότι σας παρουσιάζω το υπέροχο βιβλίο“Το καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων”, η συγγραφέας του Μαρία Νομικού έδωσε στο My Little World μια απολαυστική συνέντευξη!

Το συγκεκριμένο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το διαβάσαμε πρόσφατα με τα κορίτσια μου και μας άρεσε πολύ! Πραγματεύεται το θέμα της ευτυχίας και όλα όσα χρειάζεται κανείς για να είναι ευτυχισμένος.

Μέσα από τις όμορφες και πολύχρωμες εικόνες της εικονογράφου Πετρούλας Κρίγκου το καπέλο μας ταξιδεύει και μας γνωρίζει καινούργια πρόσωπα με νέες σκέψεις! Δεν είναι απλώς ένα καπέλο. Είναι ξεχωριστό γιατί μπορεί κι ακούει τις σκέψεις όποιου το φοράει. Στον δρόμο του συναντάει πολλούς ανθρώπους, που το παίρνουν μαζί τους σε κάμπους και βουνά, θάλασσες και νησιά. Ακούει τις σκέψεις τους που το γεμίζουν σοφία. Αρχίζει και το ίδιο να σκέφτεται και να μαθαίνει μέσα από κάθε νέα εμπειρία. “Φιλοσοφεί” και ψάχνει το νόημα της ζωής που μας οδηγεί στην ευτυχία!

to_kapelo_pou_akouge_tis_skepsis_mylittleworldgr

Συνέντευξη με τη συγγραφέα του βιβλίου Μαρία Νομικού

Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας.

Ζω στην Αθήνα και περνώ τα καλοκαίρια μου στη Νάξο. Μεγαλώνω δύο κόρες που οδεύουν προς την προεφηβεία και εφηβεία και που μου σύστησαν ξανά τον κόσμο των παιδιών. Εργάζομαι στον χώρο της επικοινωνίας και της ανεύρεσης πόρων για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε βιβλία;

Αναζητώντας μια δημιουργική διέξοδο παρακολούθησα ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής παιδικού βιβλίου στις εκδόσεις Μεταίχμιο. Δεν είχα φανταστεί όταν το αποφάσισα ότι δύο από τα κείμενα που έγραψα στο πλαίσιο εκείνου του σεμιναρίου θα εκδίδονταν από το Μεταίχμιο και θα ξεκινούσε έτσι ένα καινούριο ταξίδι!

Από πού αντλείτε έμπνευση για τα βιβλία σας;

Με συγκινεί πολύ η τέχνη σε κάθε της μορφή. Δεν ήταν συνειδητή επιδίωξη, αλλά σχεδόν κάθε βιβλίο που έχω γράψει συνδέεται άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε περισσότερο με την καλλιτεχνική δημιουργία. Είτε πρόκειται για τη ζωγραφική είτε για τον χορό είτε για τη μουσική, πάντα υπάρχει ένας καλλιτέχνης ανάμεσα στους ήρωες και η τέχνη του έχει κεντρικό ρόλο στην ιστορία.

Όταν ήσασταν παιδί, ποιο βιβλίο είχατε ξεχωρίσει και ποιος συγγραφέας σας στιγμάτισε;

Δεν μπορώ να θυμηθώ ένα. Ήταν πολλά αυτά που είχα αγαπήσει και τα διάβαζα ξανά και ξανά. Με συγκινούσαν ιδιαίτερα τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, της Άλκης Ζέη, της Ζωρζ Σαρή και της Κίρας Σίνου.

Τα παιδιά είναι απαιτητικό κοινό. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ένα βιβλίο για να κερδίσει το παιδί από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα;

Να πραγματεύεται θέματα που το ενδιαφέρουν, να είναι γραμμένο με πρωτότυπο τρόπο, να έχει χιούμορ, να μπορεί να ταυτιστεί με κάποιον από τους ήρωες. Ακόμα κι αν πρόκειται για μια απολύτως φανταστική ιστορία με ήρωες με μαγικές ή υπερφυσικές δυνάμεις, θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία που να τη συνδέουν με το σήμερα.

Τι θεωρείτε πως πρέπει να κάνει ένας γονιός ή ένας δάσκαλος, προκειμένου τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο;

Να τους διαβάζουμε από πολύ μικρή ηλικία κάθε μέρα. Να τους κεντρίζουμε τη φαντασία, να συζητάμε, να τα ενθαρρύνουμε να σκεφτούν μια δική τους εκδοχή. Και βεβαίως να δίνουμε κι εμείς οι ίδιοι το παράδειγμα διαβάζοντας τα δικά μας βιβλία.

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ)  ή ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Τα κορίτσια μου κι εγώ βρήκαμε πολύ πρωτότυπη την ιδέα του καπέλου που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων. Πώς δημιουργήθηκε αυτή η ιστορία;

Στη διάρκεια μιας διαδρομής με το μετρό. Κοίταζα τους συνεπιβάτες γύρω μου και σκεφτόμουν πώς θα ήταν αν θα μπορούσα να ακούσω κάποιες από τις σκέψεις τους. Τότε μου ήρθε η ιδέα ενός καπέλου που μπορούσε να ακούει σκέψεις. Και αμέσως μετά δημιουργήθηκαν στο μυαλό μου σχεδόν όλοι οι ήρωες που θα το φορούσαν. Ομολογώ πάντως ότι αν και ήξερα από την πρώτη στιγμή την πορεία της ιστορίας μέχρι και το τέλος, μου πήρε αρκετό καιρό για να το γράψω.

Σύμφωνα με το βιβλίο σας “Το καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων, τελικά τι χρειάζεται για να ζήσει κανείς ευτυχισμένος;

Η ευτυχία μπορεί να είναι πολλά πράγματα και να είναι διαφορετική για τον καθένα. Το σίγουρο είναι ότι όλοι χρειαζόμαστε τον χώρο και την ελευθερία να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, να δημιουργήσουμε τα όνειρά μας και κυνηγώντας τα να αντιληφθούμε τον ρόλο μας και τον σκοπό μας στη ζωή.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

to_kapelo_pou_akouge_mylittleworldgr

Το καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων

Συγγραφέας: Μαρία Νομικού

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Εικονογράφηση: Πετρούλα Κρίγκου

Σελίδες: 44

Ηλικία: 8+

.

Σας φιλώ…

Δείτε επίσης

Ολίβια Μυστικό τετράδιο: Βιβλίο – πρόταση

Olivia_mistiko_tetradio_mylittleworldgr

.

Ο κύριος Ιππόκαμπος: Βιβλίο – πρόταση

O_kurios_ippokampos_mylittleworldgr

.

Οι συγνώμες μια μάγισσας: Βιβλίο – πρόταση

oi-sygnomes_mias_magissas_mylittleworldgr

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link