Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας το επισκεφτήκαμε πρόσφατα με τα κορίτσια μου κατά τη διαμονή μας στο Daphne’s Club. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον Μουσείο, φιλικό προς τις οικογένειες με παιδιά καθώς αρκετά εκθέματα του είναι διαδραστικά. Στόχο έχει την οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.
Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες.
Τι είδαμε στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Στο ένα τμήμα του Μουσείου είδαμε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του.
Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. (Πηγή πληροφοριών εδώ).
Ουσιαστικά μέσα από εκθέματα κατανοήσαμε την αλληλεξάρτηση του ανθρώπου και της φύσης στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Επίσης μάθαμε για το πρώτο μεγάλο έργο της περιοχής, το Ανδριάνειο υδραγωγείο που κατασκευάστηκε το 130-138μ.Χ., επί αυτοκράτορα Ανδριανού, για να μεταφέρει νερό από τις πηγές της Στυμφαλίας στην Κόρινθο.
Στα κορίτσια μου άρεσε πολύ που βγήκαμε στο μπαλκόνι του μουσείου και είδαμε τη λίμνη η οποία είναι κατάφυτη.
Ακόμα περισσότερο τους άρεσε που το μουσείο διέθετε κιάλια για να παρατηρήσουμε τα άπειρα πουλιά της λίμνης Στυμφαλίας.
Επίσης πολύ εντυπωσιακό ήταν το ανοιχτό ενυδρείο στο εσωτερικό του μουσείου που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη και έχει ψάρια και φυτά της περιοχής. Τα παιδιά μπορούν να ανεβούν στη βάρκα δίπλα από το ενυδρείο για να δουν από κοντά τα φυτά και τα ψάρια του υγροβιότοπου (τώρα όμως δεν επιτρεπόταν οπότε η Ελένη και η Έλλη “κόλλησαν” στο τζάμι του ενυδρείου για να δουν καλά).
Στο άλλο τμήμα του Μουσείου είδαμε πως το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μέσα από εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων, μακέτες και οπτικοακουστικό υλικό μάθαμε για τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής, όπως του Μελισσοκόμου και του Κτηνοτρόφου.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας ανήκει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς που αποτελείται από ένα δίκτυο 9 μουσείων ανά την Ελλάδα. Περισσότερα για το συγκεκριμένο μουσείο θα βρείτε εδώ.
Σας φιλώ…
Δείτε επίσης
Στο Μουσείο της Ακρόπολης για βόλτα με τα παιδιά