Στο Μουσείο της Ακρόπολης έχουμε πάει με τα κορίτσια μας παλιότερα και είχαμε περιηγηθεί ανάμεσα στα σπουδαία εκθέματα του. Πριν λίγες ημέρες που επισκεφτήκαμε πάλι το Μουσείο της Ακρόπολης δοκιμάσαμε δύο από τις Δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και γονείς! Γενικώς, το Μουσείο της Ακρόπολης ενθαρρύνει την επίσκεψη των παιδιών στο χώρο του. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργήσει πολύ όμορφα κι ενδιαφέροντα προγράμματα – δράσεις για τα παιδιά. Οι δράσεις αυτές καθώς και η είσοδος των παιδιών στο Μουσείο είναι δωρεάν!
Το πρώτο πρόγραμμα ονομάζεται “Εξερευνήσεις για παιδιά και γονείς” και περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
–“Στα ίχνη των ζώων στο Μουσείο της Ακρόπολης” για παιδιά από 3 έως 5 ετών.
–“Από το 1 έως το 10 μέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης”, για παιδιά από 5 έως 8 ετών
–“Πρόσκληση για τους θεούς του Ολύμπου στο Μουσείο της Ακρόπολης”, για παιδιά από 8 έως 10 ετών.
Το επόμενο πρόγραμμα είναι “Μια μέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης – δανειστικά σακίδια για παιδιά και γονείς”
–“Αναζητώντας τη Θεά Αθηνά – Δανειστικό σακίδιο“, για παιδιά από 6 έως 9 ετών
–“Αρχαικά χρώματα”, Δανειστικό σακίδιο” , για παιδιά από 8 έως 11 ετών
–“Τα Γλυπτά του Παρθενώνα”, Δανειστικό σακίδιο” , για παιδιά από 8 έως 12 ετών
Εμείς με τα κορίτσια μου κάναμε δύο από τα παραπάνω προγράμματα, για τα οποία και θα σας μιλήσω.
Στα ίχνη των ζώων στο Μουσείο της Ακρόπολης
Παρέα με τη μικρή μου κόρη, την Έλλη (5,5 ετών) πήραμε ένα φυλλάδιο με οδηγίες για τη δράση “Στα ίχνη των ζώων στο Μουσείο της Ακρόπολης”. Το φυλλάδιο αυτό απέξω είχε τη θεά Ίριδα που μας καλούσε να ανακαλύψουμε κάποια πολύ γνωστά κι αγαπημένα ζώα μέσα στο Μουσείο. Επίσης το φυλλάδιο περιείχε δύο μάσκες (λιοντάρι και κουκουβάγια). Η Έλλη επέλεξε να είναι σοφή κουκουβάγια και να βλέπει μέσα από τη μάτια της τα εκθέματα του Μουσείου!

Στόχος μας ήταν να βρούμε τα 7 ζώα του φυλλαδίου.
Συγκεκριμένα, ψάξαμε για ένα φίδι, ένα λιοντάρι, ένα μοσχαράκι, έναν σκύλο, ένα άλογο, ένα αρκουδάκι και μία κουκουβάγια! Η Έλλη τα βρήκε όλα αρκετά εύκολα και ήταν πολύ ενθουσιασμένη!

Δανειστικό σακίδιο “Αναζητώντας τη θεά Αθηνά”
Επόμενη δράση ήταν το Δανειστικό σακίδιο με περιεχόμενο “Αναζητώντας τη θεά Αθηνά”. Τη δράση αυτή την έκαναν και η Ελένη και η Έλλη, αλλά η κάθε μία ξεχωριστά για να το χαρούν στο μέγιστο! Εγώ λοιπόν ήμουν με την Έλλη και ο μπαμπάς τους με την Ελένη. Τα κορίτσια μου πήραν από ένα δανειστικό σακίδιο και ξεκίνησαν! Μέσα στο σακίδιο περιλαμβάνονταν διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες με βάση τα εκθέματα. Συγκεκριμένα το σακίδιο μας είχε τα παρακάτω 3 διαφορετικά παιχνίδια:
1)Το παιχνίδι “Μια μέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης αναζητώντας τη θεά Αθηνά”. Περιλαμβάνει καρτέλες με τα στοιχεία για τη θεά, σχεδιαστικές ή ψηφιακές αναπαραστάσεις της και προτεινόμενες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, μέσα στο σακίδιο βρήκαμε έναν χάρτη του Μουσείου ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά καθώς και μια σελίδα με αυτοκόλλητα με τις διάφορες παραστάσεις της θεάς Αθηνάς.
Κάθε φορά που αναγνωρίζαμε ένα από τα αγάλματα της θεάς Αθηνάς κολλούσαμε το αντίστοιχο αυτοκόλλητο πάνω στο χάρτη μας. Συνολικά αναζητήσαμε 12 εκθέματα του Μουσείου στα οποία είχαν τοποθετηθεί ειδικές παιδικές λεζάντες. Οι λεζάντες αυτές έκαναν την αναζήτησή μας ακόμα πιο εύκολη! Έτσι και η Ελένη και η Έλλη ολοκλήρωσαν το παιχνίδι τους με επιτυχία.
2)Το μαγνητικό παιχνίδι “Μια μέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης παίζοντας με τα σύμβολα της θεάς Αθηνάς”. Τα παιδιά μέσα από αυτό το παιχνίδι μαθαίνουν τα σύμβολα από τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν τη θεά Αθηνά.
3)Το παιχνίδι μνήμης “Μια μέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης παίζοντας με τα πρόσωπα της θεάς Αθηνάς”. Το παιχνίδι αυτό περιέχει κάρτες με τα πρόσωπα της θεάς Αθηνάς ζωγραφισμένα πάνω σε πήλινα αγγεία.

Γενικές εντυπώσεις
Και οι δύο δράσεις έμοιαζαν με πρωτότυπο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Λέω πρωτότυπου γιατί δεν έχουμε συνηθίσει να παίζουμε στα μουσεία. Εκτός κι αν παρακολουθούμε κάποιο παιδικό εργαστήρι. Όμως, αυτές οι δράσεις είχαν το θετικό ότι γονιός και παιδί γίναμε ομάδα και μαζί παίξαμε και διασκεδάσαμε! Και τα δύο μου κορίτσια ήταν πολύ ευχαριστημένα κι ενθουσιασμένα! Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να πάτε κι εσείς με τα παιδιά σας.
Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται όλες τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, δεν χρειάζεται να κλείσετε κάποιο ραντεβού και είναι δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απευθυνθείτε στις Πληροφορίες του Μουσείου. Εκεί θα αφήσετε την αστυνομικής σας ταυτότητα προκειμένου να δανειστείτε το σακίδιο. Όταν ολοκληρώσετε το παιχνίδι σας, θα επιστρέψετε το σακίδιο και θα πάρετε την αστυνομική σας ταυτότητα.
Το Μουσείο της Ακρόπολης κατά καιρούς αλλάζει τις δράσεις του για γονείς και παιδιά. Οπότε καλό είναι αν δεν πάτε τώρα κοντά να επισκεφτείτε το site του Μουσείου (εδώ) και να ενημερωθείτε.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Στο τέλος του παιχνιδιού μας, σταθήκαμε και θαυμάσαμε/περιεργαστήκαμε/μελετήσαμε την Ακρόπολη από Lego που είναι αρκετά εντυπωσιακή!
Σας φιλώ!
Τι όμορφο Σωτηρία!! Είχα ακούσει για αυτές τις δραστηριότητες του Μουσείου, αλλά μου κίνησες την περιέργεια. Έχουμε ήδη πάει με τις μικρές, αλλά θα ξαναπάμε σίγουρα για της δραστηριότητες. Ευχαριστούμε πολύ!!
Εγώ ευχαριστώ! Κι εμείς θα ξαναπάμε για να δοκιμάσουμε και τα άλλα προγράμματα!