Το παιχνίδι πριν μερικές δεκαετίες ήταν η βασικότερη ενασχόληση του κάθε παιδιού είτε μεγάλωνε σε κάποια μεγαλούπολη της εποχής είτε σε κάποιο μικρό χωριό. Στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει! Η μέρα μας ξεκινά με υποχρεώσεις και άγχος για να τα προλάβουμε όλα!
Δυστυχώς τα παιδιά από μικρή ηλικία έχουν μπει και αυτά σε ένα αγχωτικό πρόγραμμα. Εκτός από το σχολείο τους έχουν και καθημερινές σχεδόν δραστηριότητες, χωρίς να υπάρχει καθόλου χρόνος για ελεύθερο παιχνίδι.
Το παιδί έχει να πάει μπαλέτο, ζωγραφική, αγγειοπλαστική, yoga για παιδιά, μπάσκετ, δημιουργική γραφή, κολυμβητήριο κλπ κλπ. Επιπλέον στη ζωή μας έχουν εισβάλει για τα καλά οι οθόνες, οι οποίες ενδιαφέρουν έντονα τα παιδιά και τα κρατούν απασχολημένα για αρκετή ώρα, επιτρέποντας στους γονείς να κερδίσουν χρόνο για τις υποχρεώσεις τους.
Χρήσιμες, απαραίτητες και με πολλαπλά οφέλη όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών! Χρήσιμες και απαραίτητες για την ζωή μας και οι νέες τεχνολογίες! Πότε όμως το παιδάκι μας θα βρει χρόνο να παίξει και να ανακαλύψει τον κόσμο;
Παιχνίδι και οφέλη
Ας δούμε κάποια από τα σπουδαία εφόδια που προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά. Και ας σκεφτούμε πόσο χρόνο έχει το δικό μας παιδάκι μέσα στη μέρα για να τα κερδίσει!
Μέσω του παιχνιδιού το παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο και τον εαυτό του! Για τα παιδιά το παιχνίδι είναι το μέσο για την γνώση, είναι η σύνδεση τους με το περιβάλλον. Το παιχνίδι συμβάλει στην διανοητική ανάπτυξη του παιδιού. Το αποφορτίζει από την ένταση, το διασκεδάζει και του προσφέρει στιγμές χαράς και γέλιου.
Μέσα από το παιχνίδι το παιδί αναπτύσσει την φαντασία του! Εύκολα γίνεται η σκούπα αεροπλάνο και το σεντόνι η μπέρτα του σούπερ ήρωα. Μέσα από αυτά τα δημιουργήματα της φαντασίας το παιδί μας καταφέρνει να βάζει τον εαυτό του πρωταγωνιστή σε διαφορετικές καταστάσεις και να επιλύει προβλήματα.
Κάνοντας φανταστικούς διαλόγους αναπτύσσει την έκφραση και εξωτερικεύει τα συναισθήματα του. Ταξιδεύει σε έναν φανταστικό κόσμο που του δίνει τη δυνατότητα το αδύνατο να γίνει δυνατό!
Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται, να ακολουθούν κανόνες, να μοιράζονται, να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν
Το παιχνίδι επίσης αναπτύσσει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Τα παιδιά που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, είτε παίζοντας ένα κοινό παιχνίδι είτε διαφορετικά παιχνίδια, μαθαίνουν να σέβονται το ένα το άλλο, να ακολουθούν κανόνες, να μοιράζονται, να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν. Εξασκούνται δηλαδή σε όλα αυτά που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να ανταποκριθούν όταν μεγαλώνοντας θα βρεθούν ως ενήλικες πλέον στον κόσμο.
Τέλος, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως γονείς στον εαυτό μας είναι να καθίσουμε και να παίξουμε μαζί με τα παιδιά μας!
Σε αυτό τον χρόνο μπορούμε να ξεχάσουμε το άγχος και όλα όσα μας απασχολούν. Είναι η στιγμή που χτίζουμε γερά θεμέλια στη σχέση μας με τα παιδιά. Μπορούμε μέσω του παιχνιδιού να γίνουμε και εμείς ξανά παιδιά και να εκφράσουμε την αγάπη μας σε αυτά με τον τρόπο που τα ίδια μπορούν να αντιληφθούν τον κόσμο, παίζοντας δηλαδή!
Γράφει η Ασμίδου Δήμητρα , υπεύθυνη λογοθεραπεύτρια του κέντρου ”Δια-Λόγου”. Περισσότερα για το κέντρο “Δια-Λόγου” θα βρείτε στο Instagram (εδώ) και στο Facebook (εδώ).
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
Παιδικός σταθμός και το άγχος του αποχωρισμού
.
Πρωινή προετοιμασία για το σχολείο: πως θα γίνει πιο εύκολη
.
Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του
Photo via Pixabay.com, pexels.com