Τα μπισκότα Gingerbread μελιού ή αλλιώς μπισκοτένια ανθρωπάκια είναι τα μπισκότα των Χριστουγέννων καθώς μοσχοβολούν κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ. Είναι πολύ διαδεδομένα στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία. Εμείς τα φτιάχνουμε με τα κορίτσια μου κι άλλοτε τα στολίζουμε άλλοτε όχι. Σε κάθε περίπτωση είναι πεντανόστιμα και πανεύκολα. Πάμε να σας πω τη συνταγή.
Μπισκότα Gingerbread μελιού
Υλικά για 25 – 30 μερίδες
150 γρ. ζάχαρη καρύδας (ή καστανή)
100 γρ. μέλι
1 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
2 κ.γ. κοφτές σόδα
125 γρ. βούτυρο σε κυβάκια (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 αβγό
420 γρ. αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση
Βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά για πολύ λίγη ώρα. Προσοχή, δεν το αφήνουμε πολύ ώρα για να μην καραμελώσει! Προσθέτουμε τα μπαχαρικά κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι ανακατεύουμε καλά. Θα δούμε ότι το μείγμα μας αφρίζει, είναι φυσιολογικό.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το αβγό, ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε στο χέρι μέχρι να γίνει το μείγμα μια ομοιογενής ζύμη που θα πλάθεται εύκολα.
Ανοίγουμε τη ζύμη λίγη λίγη με τη βοήθεια πλάστη σε φύλλο πάχους 3 χιλιοστών. Ύστερα την κόβουμε με κουπάτ σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια (ανθρωπάκια, αστέρια, έλατο, κτλ). Βάζουμε τα μπισκότα σε δύο ρηχά ταψιά που τα έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε τα μπισκοτάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 °C για 12-15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Δεν τα αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν πολύ γιατί θα παρασκληρύνουν. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο θα είναι ακόμα μαλακά. Αφού κρυώσουν, σκληραίνουν και γίνονται τραγανά.
Μπορείτε να στολίσετε τα μπισκότα gingerbread μελιού ή να τα αφήσετε σκέτα. Βουτήξτε τα στον καφέ, στο τσάι ή στο γάλα των παιδιών. Οι κόρες μου τα λάτρεψαν! Ίσα που πρόλαβα να τα βγάλω μια φωτογραφία!
Καλή επιτυχία!
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Σας φιλώ…
Δείτε επίσης
1.Βασιλόπιτα αφράτη, αρωματική και πεντανόστιμη
2.Σοκολατένια δεντράκια από χωνάκι παγωτό (κλικ εδώ)
2.Μηλοτηγανίτες χωρίς αβγά και ζάχαρη (κλικ εδώ)
3.Σπιτικό ρόφημα σοκολάτας (κλικ εδώ)
-Μπουκιές ενέργειας με βρώμη, ταχίνι και κακάο
-Σοκολατομπουκιά σε κουτάλι – ιδανικό κέρασμα για το σχολείο
Η συνταγή είναι από το χριστουγεννιάτικο περιοδικό μαγειρικής των ΑΒ Βασιλόπουλος.