Μουσακάς, ένα φαγητό, πολλές αναμνήσεις και γεύσεις! Ο μουσακάς είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό, που όμως δεν επιχειρούμε να φτιάξουμε συχνά μιας και μετά στην κουζίνα επικρατεί ομολογουμένως το χάος. Επιπλέον όλοι σκεφτόμαστε ότι παρά την νοστιμιά του είναι αρκετά «βαρύς» και παχυντικός. Τι θα έλεγες όμως αν μπορούσες να φτιάξεις έναν εναλλακτικό μουσακά πολύ πιο εύκολα, γρήγορα και υγιεινά;
Μουσακάς ο αγαπημένος
Υλικά (για 4 μερίδες):
- 3 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
- 3 πατάτες κομμένες σε κύβους
- 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ ρίγανη
- Λίγα κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
- 750 γρ. γάλα
- 3 κ.σ κορν φλάουρ
- 1 αυγό
- Πιπέρι
- 100 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
- 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
Εκτέλεση:
- Αρχικά αφού κόψουμε τις μελιτζάνες καρέ (σε κύβους) τις βάζουμε σε ένα μπολ, αλατίζουμε καλά και αφήνουμε για μισή ώρα.
- Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις μεταφέρουμε μαζί με τις πατάτες σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Μπορεί στο ενδιάμεσο να χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο νερό στο τηγάνι.
- Αδειάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και βάζουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο. Αφού πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε και το σκόρδο και λίγο μετά τον κιμά.
- Αφήνουμε τον κιμά να πάρει ωραίο χρώμα και προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ρίγανη και ένα ποτήρι νερό.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία, με καπάκι για 30 λεπτά. Τα τελευταία 15 προσθέτουμε και τα λαχανικά. Θέλουμε στο τέλος στο τηγάνι να μην υπάρχει καθόλου υγρασία.
- Για την μπεσαμέλ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα κρύο και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
- Βάζουμε πιπέρι (ανάλογα με τα γούστα μας), το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα και την φέτα.
- Σε ένα ταψί 25*25 ή σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη απλώνουμε αρκετό από το μείγμα με τον κιμά και τα λαχανικά. Από πάνω μοιράζουμε την μπεσαμέλ και την μοτσαρέλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει πολύ ωραίο χρώμα από πάνω.
Με αυτή τη συνταγή μουσακά μπορούμε να ξεγελάσουμε και τους μικρούς φίλους που δεν συμπαθούν τις μελιτζάνες.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
Μακαρόνια φούρνου με σάλτσα βασιλικού και ρεγκάτο
.
Σούπα βελουτέ με παντζάρια, πράσινο μήλο και τραγανές μπουκιές φέτας
Πολύ ωραία εκδοχή.
Θα τη δοκιμάσουμε σίγουρα.
Αγαπάμε μουζάκα ????
Και ποιος δεν αγαπάει τέτοιο νόστιμο, ελληνικό και παραδοσιακό φαγάκι!