Το μελωμένο χταπόδι στιφάδο είναι από τα ωραιότερα φαγητά του καλοκαιριού! Ο,τι πρέπει για να συνοδέψει το ουζάκι και την μπύρα μας! Και το καλύτερο, γίνεται εύκολα χωρίς να χρειάζεται να είσαι ώρες πάνω από μια κατσαρόλα! Πάμε να δούμε τη συνταγή!
Μελωμένο χταπόδι στιφάδο
Υλικά
1 χταπόδι ενός κιλού περίπου
4 λευκά και 4 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
1/3 ποτήρι ποιοτικό ξίδι
1 κ.σ μέλι
1 ντομάτα τριμμένη
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1.Σε κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γυαλίσουν και αρχίσουν να μαλακώνουν.
2.Προσθέτουμε το χταπόδι ολόκληρο και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα, γυρνώντας το κι από τις δυο πλευρές.
3.Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι στο οποίο έχουμε διαλύσει το μέλι. Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, την τριμμένη ντομάτα, πιπέρι και λίγο αλάτι. Προσοχή στο αλάτι γιατί το χταπόδι βγάλει δίκη του αλμύρα, όποτε αν βάλουμε πολύ αλάτι μπορεί να γίνει πολύ αλμυρό.
4.Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου μέχρι να μελώσει το φαγητό και να μείνει μόνο με το λάδι του.
5.Σερβίρουμε ζεστό, με φάβα, ρύζι, πατάτες τηγανητές ή ο, τι τραβάει η ψυχή σας!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
Γλώσσα ψάρι με λαχανικά στον ατμό
Σαλάτα οσπρίων με σάλτσα ταχινιού
.
Κολοκυθάκια γεμιστά στο φούρνο με σος γιαουρτιού
.