Επιλόχεια κατάθλιψη ή αλλιώς η μάχη με το θηρίο!

epiloheia_katathlipsi_mylittleworldgr

Σήμερα θα σου μιλήσω για την επιλόχεια κατάθλιψη. Είναι  μια συνηθισμένη κατάσταση για πολλές γυναίκες, που όμως αποτελεί συχνά θέμα ταμπού και δεν συζητιέται εύκολα, κι αυτό  δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την αντιμετώπιση της.

Πάλεψα μ’ αυτό το θηρίο μετά τη γέννηση της δεύτερης κόρης μου και μιλάω πάντα ανοιχτά γι’αυτό, γιατί πιστεύω ότι οι εμπειρίες μας και το μοίρασμα τους είναι δύναμη που γίνεται γνώση. Κι αυτή η γνώση  μπορεί να βοηθήσει  κι άλλους να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα.

επιλόχεια-κατάθλιψη-mylittleworldgr

Θα σου πω αρχικά ότι η επιλόχεια κατάθλιψη δεν είναι δικό σου λάθος! Οι αιτίες της είναι πολλές και ποικίλουν. Μπορεί να είναι οι ορμονικές διαταραχές και διακυμάνσεις που είναι τόσο συνηθισμένες αλλά και ανεξέλεγκτες στην περίοδο της λοχείας. Ίσως να σχετίζεται με την απώλεια βάρους και την αδυναμία του οργανισμού να αντεπεξέλθει στο νέο του ρόλο (κι αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα). Ίσως ακόμη να έχει  την αιτία της στις πρακτικές δυσκολίες, στην έλλειψη βοήθειας και σε ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού, όπως μια ασθένεια. Μπορεί να παίζει ρόλο η ιδιοσυγκρασία σου ως χαρακτήρας, οικογενειακά προβλήματα ή μια δύσκολη εγκυμοσύνη και γέννα. Μπορεί κι ένας συνδυασμός των παραπάνω ή ακόμη και  κάτι εντελώς διαφορετικό… κάτι απλό ή κάτι σύνθετο!

Επιλόχεια Κατάθλιψη ή αλλιώς η Μάχη με το Θηρίο!

μητρότητα

Το σίγουρο είναι ότι η επιλόχεια κατάθλιψη είναι  μια κατάσταση που σε  δυσκολεύει να χαρείς τον  καινούριο σου ρόλο. Επηρεάζει την καθημερινότητα σου, σε κάνει εύθραυστη και σου δημιουργεί τύψεις. Σου στερεί στιγμές απ’ το μωρό σου! Σε δυσκολεύει στην επικοινωνία με τον άντρα σου ή τα μεγαλύτερα παιδιά σου. Σου αφήνει την αίσθηση της ανεπάρκειας, νιώθεις σαν να παλεύεις με ένα θηρίο  που απειλεί την ευτυχία σου… και νιώθεις μόνη σ’αυτό!

Λοιπόν μάντεψε: δεν είσαι η μόνη… δεν είσαι μόνη! Είναι πολλές εκεί έξω που το βιώνουν ή το έχουν περάσει, και μπορούν να σε βοηθήσουν.

επιλόχειος-κατάθλιψη-mylittleworldgr

.

Γι’αυτό μίλα… ζήτα βοήθεια! Μοιράσου το, μίλησε σε κάποιον και ζητά βοήθεια! Μίλα με  κάποιο κοντινό σου πρόσωπο, μια φίλη, έναν  ψυχολόγο , έναν επαγγελματία υγείας, έναν πνευματικό. Μπορείς επίσης  να ενταχθείς σε κάποια ομάδα, να γράψεις ημερολόγιο. Μην το κρατήσεις μέσα σου, μη το παλέψεις μόνη σου, γιατί θεριεύει και σε κατατρώει κι είναι ακόμη πιο δύσκολο να το νικήσεις. Ζητά βοήθεια για όσο και απ’όπου  χρειαστεί.

επιλόχεια-κατάθλιψη-mylittleworldgr

.

Ξεκουράσου όσο μπορείς, ζητά πρακτική βοήθεια και επικεντρώσου στα σημαντικά. Κι αυτό είσαι  ΕΣΥ.  Δεν είναι εγωισμός και ανευθυνότητα. Η ψυχική και σωματική σου υγεία είναι αυτό που έχει ανάγκη το μωρό σου αλλά και όλη η οικογένεια !

Και θα περάσει… Θα έρθει μια μέρα που θα κοιτάξεις  πίσω σου και θα είναι  σαν μην το έζησες ποτέ… στο υπόσχομαι!

μητρότητα

Γράφει η Νέλη, αθεράπευτη crafter και μαμά 2 μικρών κοριτσιών. Αγαπά να μοιράζεται τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας: σκέψεις, ιδέες, φωτογραφίες, κατασκευές, βιβλία και όλα όσα ομορφαίνουν τη ζωή μας! Θα τη βρεις στο Instagram @Kaneliav .

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Δείτε επίσης

Ότι κι αν συμβεί θα σας αγαπώ

Θα σας αγαπώ

.

Μαμά άκουσέ με…

μαμά-ακουσέ-με

.

Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι – πως το αντιμετωπίζω

Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι

Photo via Unsplash.com, Pexels.com, Pixabay.com

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link