to top

Ανάβαση στα Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο

Τα Καλάβρυτα είναι μια περιοχή με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, ιδανική για να την επισκεφτείτε όλες τις εποχές του χρόνου.  Εμείς  την επισκεφτήκαμε πρόσφατα, δηλαδή την άνοιξη, που η φύση βρίσκεται στο μεγαλείο της έτσι ολάνθιστη που είναι. Επιλέξαμε να κάνουμε τη διαδρομή με το τρενάκι, τον οδοντωτό για να μπορέσουμε να θαυμάσουμε την ομορφιά του τοπίου και φυσικά για να είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τα κορίτσια μας. Δεν έχουμε συχνά τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε με τρένο οπότε καταλαβαίνετε ότι ο ενθουσιασμός της Ελένης και της Έλλης ήταν πολύ μεγάλος.

Ο οδοντωτός είναι ένα ιδιαίτερο τρενάκι που ταξιδεύει και “σκαρφαλώνει” ψηλά μέσα από περιοχές με μοναδική βλάστηση και ομορφιά. Ο χαρακτηρισμός του ως οδοντωτός προέρχεται από τα “δόντια” που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του και τον βοηθούν να σκαρφαλώνει στις μεγάλες κλίσεις που έχει το έδαφος.

Το τρενάκι ξεκινάει από το σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού, ταξιδεύει με ταχύτητα 30-40 χλμ/ώρα (και 1-15χλμ/ώρα στο σημείο που χρησιμοποιεί τα δόντια), διανύει περίπου 22.350 μέτρα, από τα οποία περίπου τα 3.400 μέτρα είναι το σύνολο των οδοντωτών τμημάτων και φτάνει περίπου σε 60 λεπτά στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης των Καλαβρύτων, σε υψόμετρο 750μ από τη στάθμη της θάλασσας!

Τα έργα κατασκευής του τρένου ξεκίνησαν το 1889 επί Χαρίλαου Τρικούπη, του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας. Η μελέτη ανατέθηκε σε Γάλλους επιστήμονες ενώ στην κατασκευή απασχολήθηκαν και Ιταλοί εργάτες με εμπειρία σε ανάλογες σιδηροδρομικές κατασκευές στις Άλπεις. Τελικά το έργο αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολο από όσο φαινόταν λόγω του δυσπρόσιτου εδάφους και των λιγοστών τεχνικών μέσων της εποχής.

Η διαδρομή είναι πραγματικά υπέροχη αφού ο οδοντωτός κινείται πλάι στο φαράγγι του Βουραϊκού σε ένα τοπίο με ψηλά βουνά, καταπράσινες πλαγιές, θεόρατα δέντρα και γάργαρο νεράκι να κυλάει σχεδόν σε όλο το ταξίδι.  Ο Βουραϊκός ποταμός πηγάζει στο Χελμό, κοντά στο χωριό Πριόλιθος και χύνεται στο Διακοπτό. Το μήκος του είναι 40χλμ από τα οποία τα μισά βρίσκονται μέσα στο φαράγγι.  Λένε ότι το ποτάμι μεταμορφώνεται ανάλογα με την εποχή και την ώρα.

Τα κορίτσια μου είδαν τη διαδρομή αυτή σαν μια “περιπέτεια” αφού από το παράθυρο έβλεπαν ένα σωρό φυσικές ομορφιές, γάργαρο τρεχούμενο νερό και πλούσια βλάστηση. Το τρενάκι πέρασε και μέσα από τούνελ και σε αρκετά σημεία κινούνταν σχεδόν στο χείλος του γκρεμού.

Είναι μια πολύ όμορφη διαδρομή που αξίζει να κάνετε παρέα με τα παιδιά σας κι όταν φτάσετε στα Καλάβρυτα μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος για το οποίο σας είχα μιλήσει εδω. Οι πιο τολμηροί μπορείτε να ανεβείτε με το τρενάκι και να κατεβείτε κάνοντας πεζοπορία καθώς η σιδηροδρομική γραμμή είναι ένα μονοπάτι που διασχίζουν κάθε χρόνο πεζοπόροι από όλη την Ελλάδα και έρχονται σε άμεση επαφή με τη φύση και το ποτάμι.

Πληροφορίες

Σταθμός Διακοπτού τηλ 2691 043206

Σταθμός Καλαβρύτων τηλ 2692 022245

Κέντρο εξυπηρέτησης πελατών ΟΣΕ 1110

Τιμή εισιτηρίου

€9,5 μονή διαδρομή

€19,00 με επιστροφή

Τα παιδιά μέχρι 4 ετών δεν πληρώνουν

Μην ξεχάσετε να κάνετε προαγορά ή κράτηση των εισιτηρίων γιατί αλλιώς ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε θέσεις.

Σας φιλώ!

Για να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World  ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog ή ακολουθείστε με στο instagram

 

 

Sotiria

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης (7 ετών) και της Έλλης (4,5 ετών) και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου και για το σχόλιό σας!

  • Yianna panou

    Το πιστεύεις ότι τόσα χρόνια λέμε θα πάμε και δεν έχουμε πάει; Αναρωτιέμαι πια είναι η πιο ιδανική εποχή για να κάνεις την διαδρομή; Άνοιξη ή χειμώνα; Ή και τα δύο;!! Πάντα τέτοια σας εύχομαι!!

    April 30, 2018 at 8:23 am Reply

Leave a Comment

})(jQuery)