Μαθησιακές Δυσκολίες. Η εικόνα της μητέρας που κυνηγάει το παιδί της να διαβάσει, το παιδί που κάθεται ώρες ατελείωτες συντροφιά με τις γλωσσικές και μαθηματικές ασκήσεις που του προκαλούν πονοκέφαλο και τέλος οι εκπαιδευτικοί που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για να βοηθήσουν τους μαθητές τους να κατακτήσουν τη νέα γνώση, ταυτίζονται με την εικόνα τόσων και τόσων ατόμων παγκοσμίως που εμπλέκονται στη μαθησιακή διαδικασία.
Το φαινόμενο των Μαθησιακών Δυσκολιών
Το φαινόμενο των Μαθησιακών Δυσκολιών εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με παλαιότερα. Που όμως άραγε οφείλεται αυτό; Και παλιότερα δεν υπήρχαν μαθητές οι οποίοι αδιαφορούσαν για τα σχολικά μαθήματα και το μόνο που έκαναν όλη την ημέρα ήταν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο σχολείο προκαλώντας φασαρία και τσακωμούς; Κάτι έπρεπε να κάνουν και αυτοί για να περάσει η ώρα αφού τα σχολικά μαθήματα δεν τους προκαλούσαν το ενδιαφέρον. Είτε επειδή δεν έβρισκαν σ’ αυτά κάποιο κίνητρο, είτε όμως επειδή δυσκολεύονταν να τα κατανοήσουν και η απογοήτευση ότι δεν θα καταφέρουν ποτέ να γίνουν καλοί μαθητές δεν τους άφηνε περιθώρια να προσπαθήσουν αρκετά για να βελτιωθούν.
Γονείς και παιδί με μαθησιακές δυσκολίες
Όμως τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται αξιέπαινες προσπάθειες με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών που έχουν λάβει την ανάλογη κατάρτιση πάνω στο θέμα των μαθησιακών δυσκολιών, να βοηθηθούν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα στα μαθήματα του σχολείου. Έτσι ώστε να κατακτήσουν με το δικό τους τρόπο μάθησης και σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες τις γνώσεις που θα πρέπει κάθε φορά να έχουν. Σε αυτή την τεράστια προσπάθεια οι γονείς θα πρέπει να είναι σύμμαχοι και υποστηριχτές. Αφήνουν στην άκρη τους εγωισμούς, τις τύψεις και τις ενοχές και προσπαθούν αναπτύσσοντας την καλύτερη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το παιδί τους για να κάνουν το καλύτερο για αυτό.
Γραφει η Μαυρουδή Μαρία, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγης.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε μας στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
Παιδί & Διαταραχές – Καμιά διαταραχή δεν το εμποδίζει να γίνει ευτυχισμένο
Το συμβολικό παιχνίδι και η αξία του στην ανάπτυξη του παιδιού
Μάθε το παιδί σου να προστατεύει το σώμα του
Photos via Pexels.com