Στις πηγές Κρύας στη Λιβαδειά έχουμε πάει αρκετές φορές με τα παιδιά μας. Όμως επειδή συνήθως καταλήγαμε βραδάκι για γλυκό ή φαγητό μετά από ημερήσια εκδρομή στην Αρβανίτσα πάντα μας “ξέφευγε” η νύμφη Έρκυνα! Την τελευταία φορά λοιπόν που επισκεφτήκαμε τις πηγές Κρύας στη Λιβαδειά φροντίσαμε να φτάσουμε μέρα για να απολαύσουμε όλες τις ομορφιές του μέρους. Και φυσικά να γνωρίσουμε τη νύμφη Έρκυνα!
Mπορεί η Λιβαδειά να είναι κυρίως γνωστή για το καλό φαγητό και τα ψητά της, όμως διαθέτει θησαυρούς που εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους. Με το που μπαίνεις στην πόλη με το αυτοκίνητο, διασχίζεις τα στενά δρομάκια και φτάνεις σε μια στρογγυλή πλατεία. Εκεί είναι οι Πηγές Κρύας Λιβαδειάς, μια μικρή όαση γεμάτη τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες, μεγάλα πλατάνια και πλούσια φύση.
Στις πηγές Κρύας στη Λιβαδειά
Περπατώντας στον λιθόστρωτο πεζόδρομο τα παιδιά μου είχαν μαγευτεί από τον παλιό νερόμυλο, το άκουσμα του γάργαρου τρεχούμενου νερού, τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια κατά μήκος των πηγών και τους μικρούς καταρράκτες!
Ο λιθόστρωτος πεζόδρομος έχει αρκετές καφετέριες και εστιατόρια. Μπορείτε να καθίσετε για να ξαποστάσετε υπό τον ήχο του γάργαρου νερού και της δροσιάς που δημιουργεί. Ενώ τα παιδιά θα τρέχουν πάνω κάτω και θα ρίχνουν φύλλα από κάθε γεφυράκι για να τα βλέπουν να ταξιδεύουν σαν βαρκούλες!
Η νύμφη Έρκυνα και η ιστορία της
Προχωρώντας προς το πάνω μέρος του λιθόστρωτου πεζόδρομου ανάμεσα στα νερά του ποταμού ξεπροβάλει η προτομή μιας νέας γυναίκας. Είναι η νύμφη Έρκυνα από την οποία πήρε το όνομά του το ποτάμι.
Για την ιστορία
Στην ελληνική μυθολογία η νύμφη ‘Ερκυνα ήταν κόρη του Τροφωνίου και συντρόφισσα της Περσεφόνης, πριν την απαγωγή της δεύτερης από τον Πλούτωνα. Οι δυο τους έπαιζαν μια ημέρα με μια χήνα κοντά στην πόλη, στο άλσος του Τροφωνίου. Το πτηνό τους ξέφυγε και πήγε να κρυφτεί μέσα σε μια σπηλιά κάτω από μία πέτρα. Η Περσεφόνη σήκωσε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα και μία πηγή ξεπετάχτηκε από τη γη: η πηγή της ‘Ερκυνας.
Στα νερά της έρχονταν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση. Σήμερα, το όνομα αυτό φέρει ο μικρός ομώνυμος ποταμός, ο οποίος διασχίζει τη Λιβαδειά. (Πηγή πληροφοριών Wikipedia.org).
Το Μεσαιωνικό Κάστρο
Δίπλα στις πηγές Κρύας στη Λιβαδειά και καθώς προχωράτε στον λιθόστρωτο πεζόδρομο θα συναντήσετε το Μεσαιωνικό Κάστρο. Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας και βρίσκεται στο βραχώδη λόφο ακριβώς δίπλα στις πηγές του ποταμού. Είναι ένα πολύ παλιό κάστρο που ανακατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς και αργότερα από τους Φράγκους. Ωστόσο τελειοποιήθηκε από τους Καταλάνους και για αυτό θεωρείται ένα από τα τέσσερα Καταλανικά κάστρα που σώζονται στην Ελλάδα.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Σε επόμενο άρθρο θα σας πω αναλυτικά για την εκδρομή μας στην Αρβανίτσα. Είναι ιδανικό μέρος για οικογένειες και συνδυάζεται τέλεια με τις πηγές Κρύας στη Λιβαδειά.
Σας φιλώ…
Δείτε επίσης
Στη Τζια (Κέα) για οικογενειακές διακοπές