Παραδοσιακά τσουρέκια για το Πάσχα

tsoureki_gia_to_pasxa_mylittleworldgr

Η εποχή τους έφτασε και προσωπικά δεν κρατιόμουν να τα φτιάξω! Αγαπημένα τσουρέκια λοιπόν, παραδοσιακά, να μοσχομυρίζουν μαχλέπι και κακουλέ και γεμάτα ίνες. Για να σε προλάβω, ναι, θέλουν ζύμωμα, είμαι κατηγορηματικός! Είτε σε μίξερ είτε με τα χέρια! Κατά τ’ αλλά δεν έχουν καμία δυσκολία, απλά υπομονή για τα φουσκώματα τους, δε θέλουν βιασύνη! Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να φτιάξεις τσουρέκια, κι ας μην είναι τα δικά μου, η μυρωδιά που γεμίζει το σπίτι είναι θεϊκή!

Παραδοσιακά τσουρέκια για το Πάσχα

Υλικά για 2 μεγάλα ή 3 μικρότερα τσουρέκια


250 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
250 γρ. γάλα χλιαρό
90 γρ. φρέσκια μαγιά ή 30 γρ. ξηρή
230 γρ. ζάχαρη
100 γρ. χυμό πορτοκάλι
3 αυγά σε θερμ. δωμ.
10 γρ. μαχλέπι
10 γρ. καλουλέ
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
Περίπου 1050-1100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο
1 κρόκο και 1 κ.γ ζάχαρη για την επάλειψη διαλυμένα με λίγο νερό

tsoureki_gia_to_pasxa_mylittleworldgr

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά , τη ζάχαρη, το γάλα και 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα.

2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, τον χυμό πορτοκάλι και τα αυγά. Σε ένα τρίτο σκεύος ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα στερεά υλικά και κάνουμε μια λακούβα στη μέση. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το μείγμα με τα υγρά υλικά.

3. Ξεκινάμε το ζύμωμα, εδώ πρέπει να οπλιστείς με υπομονή αν ζυμώνεις με τα χέρια. Τα τσουρέκια χρειάζονται πολύ ώρα ζύμωμα, γύρω στα 20 λεπτά, για να κάνουν τις χαρακτηριστικές ίνες όταν τα κόβουμε. Θέλουμε μια απαλή και πολύ ελαστική ζύμη που ίσα να ξεκολλάει από τα χέρια μας, σαν μια τεράστια τσίχλα.

4. Αφού ζυμώσουμε, βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη ζύμη και κλείνουμε με μεμβράνη. Η ζύμη θα τριπλασιαστεί σε όγκο οπότε υπολογίστε το μέγεθος το σκεύους ανάλογα.
Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 3 ώρες τουλάχιστον να φουσκώσει.

Παραδοσιακά τσουρέκια για το Πάσχα

5. Ανάλογα με τα πόσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε, μικρά ή μεγάλα, μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 ή 3 ίσα μέρη. Το κάθε μέρος το χωρίζουμε σε 3 μέρη, πλάθουμε κορδόνια και πλέκουμε τα παραδοσιακά τσουρέκια σε πλεξούδα ή σε οποίο άλλο σχήμα θέλουμε!

6. Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα με αρκετό χώρο ανάμεσα τους μιας και φουσκώνουν, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για ακόμη 45 λεπτά να ξαναφουσκώσουν. Φτιάχνουμε μείγμα με το κρόκο, τη ζάχαρη και το νερό, αλείφουμε τα τσουρέκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς, αέρα για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Αν δούμε ότι παίρνουν γρήγορα χρώμα, μετά τα πρώτα 15 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Μόλις κρυώσουν τυλίγουμε καλά με μεμβράνη για να μην ξεραθούν!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.

tsoureki_gia_to_pasxa_mylittleworldgr

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Δείτε επίσης

Πασχαλινά κουλουράκια

pashalina_koulourakia_mylittleworldgr

Παραδοσιακά πασχαλινά κρητικά λυχναράκια

paradosiaka_kritika_luxnariakia_mylittleworldgr
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link