Ιππασία – Τα οφέλη της για το παιδί

ippasia_ta_ofeli_tis_gia_to_paidi_mylittleworldgr

Ιππασία – Τα οφέλη της για το παιδί. Εδώ κι ενάμιση χρόνο τα κορίτσια μου παρακολουθούν μαθήματα ιππασίας κι έχουν κυριολεκτικά κολλήσει! Αφορμή για να ξεκινήσουν στάθηκαν οι περιορισμοί λόγω covid καθώς η ιππασία ήταν από τα ελάχιστα αθλήματα που μπορούσαν να κάνουν εκείνο το διάστημα. Ωστόσο, το άθλημα αυτό κέρδισε τα κορίτσια μου και πραγματικά τους έχει προσφέρει πολλά!

ippasia_ta_ofeli_tis_gia_to_paidi_mylittleworldgr

Σύνδεση με τα ζώα

Και μόνο που τα παιδιά έρχονται σε στενή επαφή με ένα ζώο το όφελος είναι μεγάλο. Τα άλογα είναι υπέροχα ζώα, αγέρωχα και πολύ πιστά! Για να μπορέσει ένα παιδί να ιππεύσει σωστά θα πρέπει να αισθανθεί το άλογό του, να το νιώσει και να συνεργαστεί μαζί του. Εξάλλου, κάθε άλογο έχει τη δική του προσωπικότητα και για αυτό είναι σημαντικό ο εκπαιδευτής να επιλέξει το κατάλληλο άλογο για κάθε παιδί. Σταδιακά το παιδί “δένεται” με το άλογο που ιππεύει και δημιουργείται μεταξύ τους μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης.

ippasia_ta_ofeli_tis_gia_to_paidi_mylittleworldgr

Ιππασία και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης

Είναι μεγάλο κατόρθωμα να μπορεί ένα παιδί να τιθασεύσει ένα άλογο! Μπορεί στις ταινίες να μοιάζει πολύ εύκολο να ιππεύσεις ένα άλογο, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Χρειάζεται αρκετές προπονήσεις, συνεργασία αναβάτη και αλόγου, ισορροπία, προσπάθεια και στοχοπροσήλωση.

Ιππασία και αύξηση της αυτοσυγκέντρωσης

Το παιδί πάνω στο άλογο χρειάζεται να είναι συγκεντρωμένο καθώς ιππεύει ένα ζώο που είναι ευαίσθητο σε εξωτερικά ερεθίσματα. Πχ ένας θόρυβος μπορεί να αναστατώσει το άλογο και το παιδί θα πρέπει να είναι παρακολουθεί 100% αυτό που κάνει (δηλαδή να μην χαζεύει) για να καθησυχάσει το άλογό του, να το συγκρατήσει και να συνεχίσει.

Άσκηση

Η ιππασία είναι εξαιρετικό άθλημα καθώς εξασκεί πολλές μυϊκές ομάδες του σώματος και βοηθάει στην αύξηση της σωματικής δύναμης του παιδιού. Παράλληλα, απαιτεί βλεμματική επαφή με το άλογο και ταυτόχρονα αυξάνει τον οπτικοκινητικό συντονισμό των παιδιών.

Ιπποκομία

Ίππο + κομώ που σημαίνει φροντίζω. Τα παιδιά, αν θέλουν, μπορούν να φροντίσουν τα άλογα. Συγκεκριμένα, μπορούν να τα ταΐσουν, να τα ποτίσουν ή να βοηθήσουν στην καθαριότητά τους. Έτσι, αναπτύσσουν το αίσθημα της ευθύνης για τη φροντίδα ενός ζώου και γίνονται περισσότερο υπεύθυνα.

ippasia_ta_ofeli_tis_gia_to_paidi_mylittleworldgr

Ιππασία – Τα οφέλη της για το παιδί

Ευεξία

Συχνά κατά τη διάρκεια του μαθήματος τα παιδιά μπορεί να κάνουν μια βόλτα στο δάσος με τα άλογα. Η επαφή με τη φύση είναι βάλσαμο για την ψυχή μικρών και μεγάλων. Ο συνδυασμός δε “επαφή με τη φύση και με ζώα όπως τα άλογα”, απογειώνει την ψυχική πληρότητα!

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί ιππασία

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πιο καλή ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί ιππασία ως άθλημα είναι συνήθως μετά τα 5 έτη.

ippasia_ta_ofeli_tis_gia_to_paidi_mylittleworldgr

Εξοπλισμός

Εφόσον το παιδί κάνει ένα δοκιμαστικό μάθημα και του αρέσει η ιππασία, ο εξοπλισμός που θα χρειαστεί είναι:

  • Παντελόνι ιππασίας (κυλοτίνα)
  • Κράνος ιππασίας
  • Μπότες ιππασίας
  • Προστατευτικός θώρακας ιππασίας
  • Γάντια ιππασίας (προαιρετικά)

Το κράνος ιππασίας και τον προστατευτικό θώρακα συνήθως τα παρέχει ο ιππικός όμιλος για την διάρκεια του μαθήματος. Μπορείτε να τα αγοράσετε εφόσον θέλετε να έχει το παιδί τα δικά του.

Ιππασία και ατυχήματα

Οι περισσότεροι γονείς (κι εγώ μαζί) φοβούνται τυχόν ατυχήματα που μπορεί να συμβούν κατά την διάρκεια της προπόνησης. Κάποια πτώση είναι πιθανό να συμβεί αλλά με τον κατάλληλο εξοπλισμό το παιδί είναι προστατευμένο. Οι πιθανότητες να χτυπήσει ένα παιδί είναι ακριβώς ίδιες όπως και στα υπόλοιπα αθλήματα.

ippasia_ta_ofeli_tis_gia_to_paidi_mylittleworldgr

Η πρώτη πτώση

Η μικρή μου κόρη είχε μία πτώση από το άλογο που ίππευε καθώς ένας δυνατός θόρυβος το τρόμαξε και σηκώθηκε στα μπροστινά του πόδια. Το κορίτσι μου δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ράχη και βρέθηκε φαρδιά πλατιά ξαπλωμένη στο έδαφος. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τον φόβο μου όταν την είδα να πέφτει από σχεδόν 2 μέτρα ύψος! Ευτυχώς φορούσε τον ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό και δεν χτύπησε καθόλου (μα καθόλου). Περισσότερο τρόμαξε και φοβήθηκε. Όμως, η δασκάλα της έτρεξε κοντά της, έλεγξε ότι είναι καλά, την καθησύχασε και την βοήθησε να ανέβει στο άλογό της. Ύστερα το κορίτσι μου συνέχισε να ιππεύει με μεγαλύτερο πείσμα!

Θεραπευτική ιππασία και Ιπποθεραπεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ιππασία μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές, αναπτυξιακές και κινητικές δυσκολίες.

Συγκεκριμένα, θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική, κτλ) του ασθενούς, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής του. Το άλογο στην περίπτωση αυτή γίνεται θεραπευτικό μέσο.

Η Ιπποθεραπεία είναι το πιο εξειδικευμένο κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας. (πηγή πληροφοριών hef.gr).

ippasia_ta_ofeli_tis_gia_to_paidi_mylittleworldgr

Προσωπικά δεν γνωρίζω για την ιππασία ως μέσω θεραπείας. Ωστόσο, στον όμιλο ιππασίας που πηγαίνουμε έχω δει παιδί με σοβαρά κινητικά προβλήματα να κάνει ιππασία με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της ιππασίας, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Σας φιλώ…

Δείτε επίσης

17 πράγματα για να φέρουμε τα παιδιά μας κοντά στην φύση

17_pragmata_gia_na_feroume_ta_paidia_mas_konta_sti_fusi_mylittleworldgr

10 κανόνες για να είναι τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο

asfali_paidia_sto_diadiktuo

Μαμά βαριέμαι! Γιατί είναι σημαντικό να αφήσετε το παιδί να βαρεθεί

mama_variemai_mylittleworld.gr
My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link