Το καλοκαίρι έφτασε, τα σχολεία τελείωσαν, οι διακοπές πλησιάζουν, ήλιος, θάλασσα και ξενοιασιά είναι η μόνη μας σκέψη. Ο χειμώνας με τις ιώσεις του φαντάζει πια μακρινός και τα παιδιά μας σφύζουν από υγεία και ζωντάνια. Αυτό φυσικά θα ήταν το ιδανικό, ωστόσο ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες οι ιώσεις παραμονεύουν και ο κίνδυνος να μας χαλάσουν τις διακοπές μας είναι υπαρκτός.
Οι ιώσεις του καλοκαιριού συνήθως εκδηλώνονται με κακοδιαθεσία, πυρετό (ακόμα και υψηλό), συχνά με δυσπεψία, ελαφρό πόνο στο στομάχι ή στην κοιλιά, με ή χωρίς εμετούς και διάρροιες.
Οι ιώσεις του καλοκαιριού
Οι πιο συνηθισμένες ιώσεις είναι:
Διάρροια.
Είναι από τις συχνότερες καλοκαιρινές ασθένειες και εκδηλώνεται με κάποια (ή και όλα) από τα παρακάτω συμπτώματα: εμετό, ναυτία, αυξημένο αριθμό κενώσεων, κοιλόπονο, πυρετό, ανορεξία, αίσθημα αδυναμίας. Κύριο μέλημα μας είναι η αποφυγή της αφυδάτωσης και γι’ αυτό μόλις το παιδί αισθανθεί καλύτερα ξεκινάμε να του δίνουμε λίγο λίγο νερό (πχ 1 κουταλάκι του γλυκού κάθε 10 λεπτά).
Ωτίτιδα.
Δεν μιλάμε για την τυπική μόλυνση του αφτιού που παρατηρείται μετά από κρυολόγημα, αλλά για εκείνη που παρουσιάζεται το καλοκαίρι λόγω, κυρίως, των μπάνιων. Πολλές φορές συνοδεύεται από δυνατό πόνο και χρειάζεται συνήθως αντιβίωση. Γενικώς, προσπαθήστε να στεγνώνετε καλά τα αφτιά με μια πετσέτα μετά το μπάνιο και ξαπλώστε το κεφάλι του παιδιού στο πλάι για να βγει το νερό. Καλό είναι να μην αφαιρείτε το κερί στο αφτί του παιδιού αφού αυτό προστατεύει από τις μολύνσεις.
Εμπύρετες ιώσεις.
Η κακοδιαθεσία, ο υψηλός πυρετός και η μειωμένη όρεξη για φαγητό είναι, όπως έχουμε ήδη πει, τα χαρακτηριστικά τους. Συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιπυρετικά/αναλγητικά, πολλά υγρά και ελαφρύ φαγητό. Σημαντικό είναι να ντύνεται τα παιδιά ελαφριά, γιατί πυρετός και ζέστη είναι ανυπόφορος συνδυασμός.
——————————————————————————————————————–
Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
——————————————————————————————————————–
Φαρυγγίτιδα.
Συνήθως εκδηλώνεται με αδυναμία εισόδου του αέρα και αγωνιώδη προσπάθεια του παιδιού να αναπνεύσει και χρειάζεται άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο.
Εκζέματα.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα εκζέματα «φουντώνουν» λόγω ζέστης και συχνά λόγω χρήσης της πισίνας. Συνήθως εκδηλώνονται με φαγούρα και φλεγμονή. Η χρήση μια καλής ενυδατικής κρέμας προστατεύει τα ευαίσθητα δέρματα. Σίγουρα η επικοινωνία με τον παιδίατρο επιβάλλεται!
Εξανθήματα.
Το καλοκαίρι, επειδή τα παιδιά παίζουν πιο κοντά στη φύση και γενικώς σε εξωτερικούς χώρους, το δέρμα ερεθίζεται πιο εύκολα. Κόκκινα εξανθήματα με μια μικρή κρούστα στην επιφάνεια, κόκκινα σπυράκια ή κηλίδες είναι τα πιο συνηθισμένα. Τις περισσότερες φορές δεν προκαλούν φαγούρα, ενώ οι πλύσεις με χαμομήλι μπορούν να καταπραΰνουν και να ανακουφίσουν.
Τσιμπήματα.
Αν πρόκειται για τσιμπήματα από κουνούπια, εφοδιαστείτε από πριν με φυτικές αντι-κουνουπικές κρέμες ή σπρέι και προφυλάξτε τα παιδιά σας. Φροντίστε ώστε τα παιδιά να μην ξύνουν τα τσιμπήματα με βρώμικα χέρια για την αποφυγή τυχόν μολύνσεων.Αν πρόκειται για τσιμπήματα από μέλισσες ή σφήκες, αρχικά καθαρίστε την περιοχή με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό. Απομακρύνετε το κεντρί το συντομότερο δυνατό με ήπιες κινήσεις και με κάποιο μη αιχμηρό όργανο. Παρακολουθείτε το παιδί για την περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης και επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.
Κόκκινα μάτια.
Μπορεί να προκληθεί λόγω του νερού της πισίνας ή της θάλασσας και αντιμετωπίζεται με λίγες σταγόνες φυσικού ορού στα ματάκια του παιδιού μετά το μπάνιο. Σε άλλη περίπτωση, μπορεί να προκληθεί εάν το παιδί τρίψει τα μάτια του με βρώμικα χέρια, οπότε ίσως μιλάμε για μόλυνση που χρήζει ιατρικής συμβουλής.
Οι ιώσεις του καλοκαιριού
Εγκαύματα από τον ήλιο.
Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με φίλτρα για υπεριώδης και υπέρυθρες ακτινοβολίες (UV-A, UV-B & IR) και ανανεώνετε το τακτικά. Είναι απαραίτητο να φοράει το παιδί καπέλο κάτω από τον ήλιο και να μην εκτίθεται στις ηλιακές ακτίνες μεταξύ 11.00 και 15.00. Αν παρά τις προφυλάξεις σας το παιδί υποστεί ηλιακό έγκαυμα, περιποιηθείτε άμεσα την περιοχή με δροσερά επιθέματα, είτε με μια βρεγμένη πετσέτα, είτε με κομπρέσες με χαμομήλι για να περιορίσετε την αυξημένη θερμοκρασία της περιοχής. Ποτέ μην εφαρμόσετε πάγο στην περιοχή ή καλλυντικά για την περιποίηση του δέρματος εφόσον υπάρχει ανοιχτεί πληγή.
Πρόληψη
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και ως γονείς έχουμε μάθει να προνοούμε και να προλαμβάνουμε τα χειρότερα. Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία με τον παιδίατρο επιβάλλεται γιατί εκείνος είναι ο ειδικός. Θυμηθείτε ωστόσο, ότι ο καλός ύπνος, η ξεκούραση και η πλούσια διατροφή σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και σε αντιοξειδωτικά συστατικά κρατούν τις ιώσεις μακριά. Αν παρόλα αυτά η ίωση σας χτυπήσει την πόρτα, ψυχραιμία! Προσπαθήστε να απαλύνετε τον πόνο και να διώξετε την κακοδιαθεσία του παιδιού σας, διατηρήστε το καλό κλίμα και συνεχίστε τις διακοπές σας όσο πιο όμορφα μπορείτε.
Σας φιλώ…
Δείτε επίσης
Παιδί και καλοκαιρινά ατυχήματα – Τι να προσέξουμε
Καλοκαίρι στην πόλη – πως να περάσουμε όμορφα
Το παραπάνω άρθρο μου πρωτο-δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Familives.
Θελω tips για τζιά, παρακαλω πολύ 😉
Kαλό αερατο βραδυ!
Κορίτσι ρίξε μια ματιά εδώ:
http://mylittleworld.gr/?p=124
Φιλιααα
Σ ευχαριστώ πολύ… εχεις να μου προτεινες καμια καλή ταβερνα;!
Kαλημέρα 🙂
Επειδή μένουμε στον Κούνδουρο και βαριόμαστε τις μετακινήσεις με τα μικρά (έχει αποστάσεις το νησί) συνήθως τρώμε στο porto koundouros (ειναι όμως λίγο τσιμπημένο) ή μαγειρεύουμε. Πολυ ωραία έχουμε φάει στις “9 κόρες” στο βουρκάρι και σε μια ταβέρνα στην Ιουλιδα (εκείνη μπροστά στο Δημαρχείο). ?
Εφαγα χτες σε εκεινη μπροστα στο Δημαρχειο 😉