Το παγκάκι της φιλίας: Αγαπώ, Σέβομαι, Συγχωρώ

Το παγκάκι της φιλίας

“Το παγκάκι της φιλίας” είναι μια δράση που υλοποιήθηκε πρόσφατα στο σχολείο μας και τη θεωρώ σημαντική. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα παγκάκι που τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας. Πάνω στο παγκάκι αναγράφονται οι λέξεις: “Το παγκάκι της φιλίας”, Αγαπώ, Σέβομαι, Συγχωρώ!

Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά του σχολείου που αισθάνονται μοναξιά και ντρέπονται να τρέξουν κοντά στους συμμαθητές τους. Απευθύνεται στα πιο “μαζεμένα” παιδιά που θέλουν οι άλλοι να τα πλησιάσουν και να τα βάλουν στο παιχνίδι τους.

Ακόμα, απευθύνεται στα παιδιά που έχουν τσακωθεί με τους φίλους τους και ίσως έχουν πληγωθεί. Όμως φοβούνται ή ίσως δεν βρίσκουν τα κατάλληλα λόγια για να πλησιάσουν τους συμμαθητές τους. Ουσιαστικά, ψάχνουν έναν τρόπο να ξαναγίνουν μέλος της ομάδας και να αισθανθούν αποδεκτά από τους συμμαθητές τους.

photo via

“Το παγκάκι της φιλίας”: η ιδέα

Η όλη ιδέα για “Το παγκάκι της φιλίας” ξεκίνησε από τον 10χρονο μαθητή Christian Bucks που φοιτά σε σχολείο των ΗΠΑ. Όταν η οικογένειά του σκεφτόταν να μετακομίσει στη Γερμανία το 2013, η μητέρα του του έδειξε κάποια φυλλάδια από σχολεία για να διαλέξουν μαζί σε ποιο θα πήγαινε. Σε ένα από αυτά εκείνος είδε μια φωτογραφία με ένα παγκάκι στο προαύλιο του σχολείου. Λεγόταν “παγκακι της φιλίας” και σ΄αυτό μπορούσε να καθίσει όποιο παιδί αισθανόταν μόνο στο διάλειμμα. Έτσι έδινε σήμα στα άλλα παιδιά να το καλέσουν να παίξει μαζί τους. Ο Christian ενθουσιάστηκε με την ιδέα.

Τελικά η οικογένειά του έμεινε στις ΗΠΑ. Όμως ο Christian αποφάσισε να βάλει και στο δικό του σχολείο ένα “παγκάκι της φιλίας”. “Δεν μου άρεσε να βλέπω κάποια παιδιά να είναι μόνα τους στο διάλειμμα, ενώ όλοι οι άλλοι παίζουν με τους φίλους τους”, λέει ο μικρός. Έτσι πρότεινε την ιδέα στον διευθυντή του σχολείου και οι δυο τους έπιασαν αμέσως δουλειά για να εγκαταστήσουν ένα τέτοιο παγκάκι στο προαύλιο.

Το παγκάκι της φιλίας

“Το παγκάκι της φιλίας”: Αγαπώ, Σέβομαι, Συγχωρώ

Στο δικό μας σχολείο “Το παγκάκι της φιλίας” αναγράφει τις λέξεις αγαπώ, σέβομαι, συγχωρώ. Είναι μια συγκινητική, συμβολική αλλά ουσιαστική κίνηση για την ενίσχυση των δεσμών των παιδιών και της φιλίας. Είναι και μια υπενθύμιση για τη σημασία του να νιώθουν όλα τα παιδιά στο σχολείο αποδοχή, ένταξη και σύνδεση με τους συνομηλίκους τους.

Πραγματικά θεωρώ πολύ σημαντική την κίνηση αυτή! Διότι πλέον όλα τα παιδιά θα έχουν στο νού τους ότι ίσως κάποιος συμμαθητής τους αισθάνεται μόνος και θέλει παρέα.

Ελπίζω ότι όλα τα παιδιά θα σεβαστούν τις επιθυμίες και ανάγκες των συμμαθητών τους. Έτσι ώστε “Το παγκάκι της φιλίας” θα γίνει ένας χώρος όπου θα βοηθήσει τα παιδιά να νιώσουν την αποδοχή και την ασφάλεια που αποζητούν.

Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Σας φιλώ!

Δείτε επίσης

-Μαμά άκουσέ με…

-Πως να μεγαλώσουμε έξυπνα παιδιά

-Πότε να ξεκινήσει το παιδί μου ξένη γλώσσα

-Με τι κριτήριο επιλέγουμε παιχνίδια για παιδιά

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link