to top

Πώς να μεγαλώσουμε έξυπνα παιδιά

Κάθε παιδί γεννιέται με πολλές δυνατότητες και στόχος μας σαν γονείς είναι να τις αφουγκραστούμε, να τις  ανακαλύψουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας να τις κάνει ικανότητες και να τις εξελίξει. Και πως θα το κάνουμε αυτό? Το θέμα έχει τρεις πτυχές, η μία αφορά στο συναισθηματικό κομμάτι, η άλλη στα υλικά αγαθά που του παρέχουμε και η τρίτη στη σωστή διατροφή του. Θεωρώ ότι η συναισθηματική ισορροπία και ενδυνάμωση έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε παιδιά έξυπνα, ανεξάρτητα και γεμάτα αυτοπεποίθηση, που θα έχουν σημαντική εξέλιξη στο σχολείο, στις προσωπικές τους σχέσεις και φυσικά στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Για να το καταφέρουμε αυτό είναι πολύ σημαντικό να αφουγκραζόμαστε και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του παιδιού μας, να θέτουμε βέβαια υψηλές προσδοκίες και ταυτόχρονα να σεβόμαστε την προσωπικότητα του παιδιού χωρίς να είμαστε  «υπερβολικοί» γονείς.  Λέγοντας υπερβολικοί γονείς εννοώ εκείνους τους γονείς που είναι σαν τη σκιά του παιδιού τους, τα ελέγχουν, ασκούν κριτική, απογοητεύονται σε κάθε αποτυχία και αποσκοπούν μόνο στην επιτυχία. Φυσικά όλοι οι γονείς θέλουμε να έχουμε επιτυχημένα παιδιά όμως ο ορισμός της μπορεί να διαφέρει. Επιτυχία θεωρώ να μεγαλώσω παιδιά αυτόνομα, που πατάνε στα πόδια τους και στηρίζονται στις δυνάμεις τους. Αυτή είναι συνταγή για να είναι τα παιδιά έξυπνα και φυσικά επιτυχημένα!

Συγκεκριμένα:

Βοηθάμε το παιδί να είναι όσο αυτόνομο γίνεται γιατί έτσι αυξάνεται και η αυτοπεποίθησή του. Από τη στιγμή που ένα παιδί είναι σε θέση να κάνει κάτι μόνο του το αφήνουμε χωρίς να επεμβαίνουμε. Κι αυτό γιατί η συνεχής και αχρείαστη παρέμβαση κάνει τα παιδιά να αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους, αυξάνει την εξάρτησή τους από εμάς , τους κόβει τα φτερά και τα εκνευρίζει.

Αφήνουμε τα παιδιά να κάνουν λάθη (χωρίς αυτό να συνεπάγεται αδιαφορία κι έλλειψη προστασίας από εμάς) γιατί μέσα από αυτά μαθαίνουν και δυναμώνουν. Το να καταφέρει ένας γονιός να αποδεχτεί ότι θα αφήσει το παιδί του ελεύθερο να δοκιμάσει και να κάνει λάθη έχει αποδειχτεί από τα δυσκολότερα πράγματα. Όμως αν το παιδί δεν ανέβει στην ψηλότερη τσουλήθρα, αν δεν σκαρφαλώσει στο δέντρο, αν δεν βγει έξω με τους φίλους του στην εφηβεία, αν δεν νιώσει υπεύθυνο για τον εαυτό του και τα πράγματά του πως θα αναπτυχθεί και θα δυναμώσει?

Θέτουμε όρια στη συμπεριφορά και τις πράξεις του παιδιού μας χωρίς να του ασκούμε ψυχολογική πίεση που γεννά ντροπή και ενοχές. Πολλές φορές οι γονείς, χωρίς να το θέλουμε, στην προσπάθειά μας να νουθετήσουμε τα παιδιά τους ασκούμε έντονη ψυχολογική πίεση και κριτική που τα κάνει να ντρέπονται για τον εαυτό τους και να αισθάνονται ότι δεν αξίζουν την αγάπη τη δική μας και των γύρω μας, πράγμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ανάπτυξη και εξέλιξή τους.

Επαινούμε την προσπάθεια που καταβάλλει το παιδί μας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, εστιάζουμε στη διαδρομή κι όχι στον τελικό προορισμό. Συχνά οι γονείς παθιαζόμαστε και ταυτιζόμαστε με όσα καταπιάνονται τα παιδιά μας, έτσι όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό παραβλέπουμε να επαινέσουμε την καλή τους προσπάθεια και τον κόπο τους με αποτέλεσμα να μειώνουμε την αυτοεκτίμησή τους.

Τέλος, όπως έχει πει κι ο Albert Einstein «Αν θέλεις να κάνεις έξυπνα παιδιά, διάβασέ τους παραμύθια. Αν θέλεις να κάνεις ακόμα πιο έξυπνα παιδιά, διάβασε τους ακόμα περισσότερα παραμύθια»Τα παραμύθια αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία μάθησης των παιδιών αφού τους ξυπνούν συναισθήματα, εξηγούν πολύπλοκες έννοιες, αναπτύσσουν το μυαλό τους, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, κεντρίζουν τη φαντασία τους και φυσικά τα διασκεδάζουν.

Σας φιλώ!

Για να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World  ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog ή ακολουθείστε με στο instagram

Το παραπάνω άρθρο μου πρωτοδημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Familives.

Πηγή φωτογραφιών: pexels.com

Sotiria

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης (7 ετών) και της Έλλης (4,5 ετών) και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου και για το σχόλιό σας!

 • Νικολέτα Κριαρά Λάμπρου

  Συμφωνώ απόλυτα στον τρόπο στο πλαίσιο που θέτεις ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν καλύτερα τον εαυτό τους.
  Το μόνο που έχω να συμπληρώσω, είναι όχι απλά να μην κριτικάρουμε τα παιδιά μας, αλλά να μην φοβόμαστε την αποτυχία τους.
  Προσωπικά θεωρώ πως εμπεριέχουν γι αυτά μεγάλα μαθήματα και πως μέσα από κάθε αποτυχία έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να ανακαλύψεις και να αισθανθείς την επιτυχία.

  Όταν θα καταφέρουμε να τα αφήσουμε να ανακαλύψουν τον κόσμο με τρόπο που δεν θα αδιαφορούμε, πιστεύω θα βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά.

  June 28, 2018 at 3:28 am Reply

Leave a Comment

})(jQuery)