Στον καταρράκτη της Ραπεντώσας πήγαμε πρόσφατα με τα παιδιά κι εντυπωσιαστήκαμε από την πλούσια βλάστηση, την καταπράσινη φύση, τα όμορφα μονοπάτια! Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο καταρράκτης της Ραπεντώσας βρίσκεται μια ανάσα δρόμο από τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας.
Στον καταρράκτη της Ραπεντώσας
Πληροφορίες
Ο καταρράκτης της Ραπεντώσας βρίσκεται στις παρυφές της Πεντέλης και συγκεκριμένα στην ομώνυμη περιοχή του δήμου Διονύσου. Για την ακρίβεια λίγο βορειότερα από το μεγάλο λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου. Είχαμε εδώ και καιρό ακούσει για τον καταρράκτη αυτό και για να τον βρούμε γράψαμε στο google maps “Καταρράκτης Ραπεντώσας”. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για το πως θα πάτε.
Διαδρομή
Ακολουθώντας τον χάρτη κατηφορίσαμε με το αυτοκίνητο στον χωματόδρομο με ελάχιστη ταχύτητα (καθώς δεν έχουμε αυτοκίνητο τύπου Jeep) και συνεχίσαμε μέχρι όσο πήγαινε. Μετά παρκάραμε και ξεκινήσαμε το περπάτημα. Σε περίπου 10 λεπτά από το σημείο που παρκάραμε φτάσαμε σε ένα τοπίο εκπληκτικό! Καταπράσινο δάσος με πλατάνια, τρεχούμενο νερό, πουλιά που κελαηδούν, αγριολούλουδα και καθαρό οξυγόνο!
Φτάνοντας σε ένα κρυστάλλινο ποταμάκι με τρεχούμενο νερό κάναμε την πρώτη στάση μας για να απολαύσουμε το τοπίο. Εννοείται ότι τα κορίτσια μου ξεχύθηκαν στο φυσικό αυτό περιβάλλον κι άρχισαν να το εξερευνούν.
Η Ελένη μου σκαρφάλωσε στον παρακάτω κορμό δέντρου προκειμένου να διασχίσει το ρηχό ποταμάκι. Οι υπόλοιποι διαλέξαμε να πατήσουμε σε μεγάλες πέτρες για να το διασχίσουμε!
Για να βρούμε τον καταρράκτη ακολουθήσαμε ανάποδα το ποταμάκι. Περπατώντας πλάι του ή στο μονοπάτι που έχει σχηματιστεί στο δάσος από άλλους περιπατητές.
Σε μερικά σημεία χρειάστηκε να πατήσουμε σε κορμούς δέντρων προκειμένου να συνεχίσουμε το δρόμο μας προς τον καταρράκτη. Βέβαια μπορούσαμε απλώς να βγάλουμε τα παπούτσια μας και να το διασχίσουμε περπατώντας μιας και το νερό ήταν ρηχό και καθόλου κρύο. Όμως τα κορίτσια μου είδαν την εκδρομή μας σαν μια περιπέτεια! Έτσι είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εκείνες το να πατάμε πάνω σε κορμούς. Φυσικά σε κάποια σημεία τα ποδαράκια βούτηξαν μέσα στο νερό κι απλά βράχηκαν μαζί με τα παπούτσια!
Η διαδρομή για να φτάσουμε στον καταρράκτη μας πήρε περίπου 20-25 λεπτά με χαλαρό περπάτημα και στάσεις για να απολαύσουμε το τοπίο και τους δεκάδες γυρίνους που είδαμε στο νερό!
Φτάνοντας στον καταρράκτη της Ραπεντώσας
Φτάνοντας προς τον καταρράκτη ο ήχος του τρεχούμενου νερού είναι απίστευτα χαλαρωτικός και το τοπίο μοναδικό! Ο καταρράκτης βρίσκεται καλά κρυμμένος ανάμεσα στη βλάστηση και ο χώρος που τον περιβάλει είναι σχετικά μικρός. Έχει ύψος περίπου 10 μέτρα, το νερό πέφτει ορμητικό και δημιουργεί ένα υπέροχο θέαμα για μικρούς και μεγάλους.
Μπροστά από τον καταρράκτη δημιουργείται μια λιμνούλα με νερό. Γρήγορα, γρήγορα βγάλαμε τα παπούτσια μας και βρέξαμε τα πόδια μας. Το νερό είχε εκπληκτική θερμοκρασία. Κάποιοι πιο τολμηροί που βρίσκονταν ήδη εκεί είχαν μπει εντελώς κάτω από τον καταρράκτη και είχαν βραχεί.
Μιας και ο καιρός ήταν ζεστός τα κορίτσια μου στενοχωρήθηκαν που δεν είχαμε μαζί μας μαγιό για να μπούνε κάτω από τον καταρράκτη και να κάνουν μπάνιο! Ίσως πάρουμε την επόμενη φορά!
Στον χώρο που βρίσκεται ο καταρράκτης υπάρχει και μία αυτοσχέδια κούνια από έναν κορμό δέντρου και σχοινί. Όποιος την έφτιαξε έκανε πολύ καλά γιατί τα κορίτσια μου κι εγώ απολαύσαμε πολύ να κάνουμε κούνια δίπλα ακριβώς από τον καταρράκτη με λασπωμένες πατούσες!
Αφεθήκαμε για αρκετή ώρα να ακούμε τον ήχο του τρεχούμενου νερού! Μετά κάναμε πικ νικ δίπλα στον καταρράκτη, ξαναβρέξαμε ποδαράκια, παίξαμε με το νερό, παρατηρήσαμε το περιβάλλον γύρω μας. Ύστερα μαζέψαμε τα πράγματά μας (και τα σκουπίδια μας) και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής με την ψυχή μας γεμάτη όμορφες εικόνες και ευφορία!
Συμβουλές
-Η διαδρομή προς τον καταρράκτη κατά τη γνώμη μου είναι για παιδιά από 5 ετών κι άνω κι όχι για μικρότερα.
-Ο χώρος γύρω από τον καταρράκτη είναι μικρός κι αν βρίσκονται εκεί περισσότερες από 2-3 παρέες νομίζω ότι δεν θα είναι ευχάριστα. Προτιμήστε να πάτε ημέρα και ώρα που δεν αναμένεται να έχει συνωστισμό (γενικώς τα Σαββατοκύριακα έχει αρκετό κόσμο).
-Φροντίστε να πάρετε μαζί σας δεύτερο ζευγάρι ρούχα και παπούτσια έτσι ώστε αν βραχούν τα παιδιά ή και εσείς να μπορείτε να αλλάξετε.
-Σίγουρα θα βόλευε να έχετε μαζί σας πέδιλα (όχι σαγιονάρες) τύπου crocks που να μπορούν να βραχούν και να μην σας νοιάζει ώστε να μπορέσετε να διασχίσετε κάποια κομμάτια του ποταμιού περπατώντας αντί για πατώντας πάνω σε κορμούς (όπως εμείς).
-Επισκεφτήκαμε τον καταρράκτη της Ραπεντώσας άνοιξη με σχετικά ζεστό ανοιξιάτικο καιρό και το ποτάμι ήταν αρκετά ρηχό (ύψος 10-15 εκατοστά στο μεγαλύτερο μέρος). Αν όμως το επισκεφτείτε χειμώνα ίσως να κατεβάζει περισσότερο νερό και να μην είναι τόσο ρηχό.
-Αν ο καιρός είναι ζεστός πάρτε μαζί σας μαγιό και βραχείτε κάτω από το τρεχούμενο νερό, σίγουρα θα είναι μοναδική εμπειρία για τα παιδιά (αλλά και τους μεγάλους).
Σημαντική Σημείωση: Οδηγίες για να πάτε στον καταρράκτη της Ραπεντώσας
Υπάρχουν 3 δρόμοι για να φτάσετε οδικώς στον καταρράκτη:
Α. Από Σταμάτα (Συντεταγμένες google maps: 38,1255425, 23,9070054)
Β. Από Γερμανικό Νεκροταφείο Διονύσου (Συντεταγμένες google maps: 38,0832234, 23,9100587)
Γ. Από Ντάρδιζα – Νέα Μάκρη (Συντεταγμένες google maps: 38,0907603, 23,9403875
Και στις 3 περιπτώσεις υπάρχει χωμάτινο οδόστρωμα. Εμείς ακολουθήσαμε την περίπτωση Α (πρόκειται για χωμάτινη οδό μήκος περίπου 5 χλμ μέτριας βατότητας με μέτριες κλίσεις. Δεν προτείνεται για συμβατικό, χαμηλό όχημα). Οι άλλες δύο περιπτώσεις (Β και Γ) μάλλον είναι πιο κατάλληλες για οχήματα πόλης, καθώς από την πλευρά αυτή είχαν προσεγγίσει οχήματα τύπου hatchback.
Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ) ή ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Σύντομα θα σας πω και για τον άλλο καταρράκτη της Αττικής, τον Βαλανάρη που βρίσκεται στο Ντράφι, αντιδιαμετρικά από τον καταρράκτη της Ραπεντώσας!
Σας φιλώ…
Δείτε επίσης