Θέατρο σκιών ή Θερινός κινηματογράφος & Δωρεάν εκτυπώσιμα

theatro_skion_kinimatographos_mylittleworldgr

Το επιτραπέζιο θέατρο σκιών ή θερινός κινηματογράφος μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Στην αυλή του πατρικού μου, συνηθίζαμε να περνάμε κάποια από τα καλοκαιρινά βράδιαστο απόλυτο σκοτάδι, παρατηρώντας τα σχήματα και τις σκιές που δημιουργούνταν στον τοίχο της διπλανής αυλής από τα φώτα των αυτοκινήτων που περνούσαν! Θυμάμαι τη γιαγιά μου να λέει “Δείτε κινηματογράφο!” και να δημιουργεί,έτσι απλά, με τα λόγια της, τη μαγεία του πρώτου θερινού σινεμά που απόλαυσα στη ζωή μου!

theatro_skion_kinimatographos_mylittleworldgr

Έτσι, όταν σκέφτομαι τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα όμορφο καλοκαιρινό βράδυ, το μυαλό μου ταξιδεύει στους θερινούς κινηματογράφους, που στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι! Σίγουρα, θα είναι μια μοναδική εμπειρία να πάτε με τα παιδιά σας, ένα βραδάκι, να παρακολουθήσετε μια παιδική ταινία. Μα ακόμα κι αν δεν το κάνετε, μπορείτε να μιλήσετε γι’ αυτό και να δημιουργήσετε αυτή την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο σπίτι με απλά υλικά, ικανά να σας ψυχαγωγήσουν και να περάσετε μια όμορφη βραδιά στο μπαλκόνι ή την αυλή σας! Και είναι αλήθεια ότι τα παιδιά δε χρειάζονται πολλά για τα συνεπάρει η μαγεία που υπάρχει γύρω μας!

Επιτραπέζιο θέατρο σκιών ή θερινός κινηματογράφος

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • Ένα χαρτόκουτο σε όποιο μέγεθος θέλετε, όπως ένα μεγάλο κουτί παπουτσιών (το δικό μας είναι 60x 10×30)
  • Αντικολλητικό χαρτί
  • Κολλητική ταινία
  • Χάρακα
  • Χαρτοκόπτη
  • Ψαλίδι
  • Μολύβι
  • Καλαμάκια μπαμπού για τις φιγούρες
  • Α4 για τις φιγούρες
  • Προαιρετικά, τέμπερες για να βάψετε το χαρτόκουτο, εμείς βάψαμε μόνο την πρόσοψη!
theatro_skion_kinimatographos_mylittleworldgr

Αρχικά, αποφασίστε πόσο βάθος θέλετε να έχει το χαρτόκουτο. Το δικό μας ήταν ήδη αρκετά λεπτό, οπότε το αφήσαμε ως έχει. Όσο πιο πολύ βάθος αφήσετε τόσες πιο πολλές λεπτομέρειες μπορείτε να προσθέσετε για να δώσετε μια τρισδιάστατη αίσθηση.

Στη συνέχεια, τραβήξτε γραμμές με τη βοήθεια του χάρακα στη μεγάλη επιφάνεια του κουτιού, δημιουργώντας ένα πλαίσιο, το οποίο θα κόψετε με τον χαρτοκόπτη. Εμείς το κάτω μέρος δεν το κόψαμε ευθεία, αλλά σχεδιάσαμε κύματα (μπορείτε να τα προσθέσετε και αργότερα πίσω από το χαρτί).

Έπειτα, κολλήστε το αντικολλητικό χαρτί με την κολλητική ταινία από τη μέσα πλευρά του κουτιού. Να το κάνετε αργά και προσεκτικά ώστε να είναι τεντωμένο.

Τώρα αρχίζει το πιο ωραίο κομμάτι! Εδώ αφήστε τη φαντασία σας να κάνει το θαύμα της. Πρώτα φτιάξτε την πινακίδα του σινεμά. Βρείτε ένα δικό σας όνομα, ζωγραφίστε, αν θέλετε, λεπτομέρειες στην πρόσοψη και κολλήστε την πινακίδα.

theatro_skion_kinimatographos_mylittleworldgr

Τέλος, σχεδιάστε και δημιουργήστε όμορφες φιγούρες σε χαρτί ή χαρτόνι!Δε χρειάζονται λεπτομέρειες παρά μόνο το περίγραμμα!

Εγώ σας έχω ένα έτοιμο εκτυπώσιμο υλικό το οποίο περιλαμβάνει μια πινακίδα για να γράψετε το όνομα του κινηματογράφου σας και μερικές θαλασσινές φιγούρες! Εκτυπώστε τα παρακάτω, και έπειτα κολλήστε τις φιγούρες σε μπαμπού καλαμάκια.

Για να τα εκτυπώσετε κάνετε κλικ εδώ.

.

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).

Ιδέες για το έργο

Αν νομίζετε ότι μόνο από τις φιγούρες, δε σας έρχεται κάποια έμπνευση για να ξεκινήσετε το έργο σας, να μερικές ιδέες:

  • Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε στα βάθη της θάλασσας, μια πελώρια φάλαινα…
  • Ήταν κάποτε ένα μικρό ψαράκι που του άρεσε…
  • Πολύ βαθιά, σε μια μακρινή θάλασσα…
  • Ζούσε κάποτε ένα γιγάντιο χταπόδι που του άρεσε να παίζει με τα πλοία που περνούσαν …
theatro_skion_kinimatographos_mylittleworldgr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσης, πριν να επισκεφθείτε κάποιον κινηματογράφο, για να προϊδεάσετε ένα παιδάκι μικρότερης ηλικίας, ή μετά την επίσκεψή σας, για να το βοηθήσετε να εσωτερικεύσει αυτό το νέο όμορφο ερέθισμα -την καινούρια εμπειρία. Όπως και να ‘χει, πάντως, θα σας προσφέρει όμορφες στιγμές χαλάρωσης και δημιουργικότητας κατά την κατασκευή αλλά και την παρουσίαση του έργου. Ταυτόχρονα θα σας δώσει μια ευκαιρία να συνδράμετε στην καλλιέργεια της φαντασίας του παιδιού, στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου του, την άσκηση της λεπτής του κινητικότητας, και όλα αυτά με παιγνιώδη τρόπο που προσαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες.

theatro_skion_kinimatographos_mylittleworldgr


Extra tips: Μοιράστε τους ρόλους (κάποιος μπορεί να είναι ο ταμίας, ο ταξιθέτης, ο θεατής), βάλτε τις καρέκλες στη σειρά, κόψτε μικρά χαρτάκια για εισιτήρια και είστε έτοιμοι! Μην ξεχάσετε ότι χρειάζεστε ένα τραπέζι, για να στήσετε τον κινηματογράφο και ένα φωτάκι από πίσω ώστε να δημιουργούνται οι σκιές, ποπ κορν, κάτι δροσερό να πιείτε και… Καλή διασκέδαση!

theatro_skion_kinimatographos_mylittleworldgr

Γράφει η Έλενα Παπαδοπούλου, δασκάλα, που της αρέσει να δημιουργεί παιγνιώδεις δραστηριότητες για τον γιο της και τις μοιράζεται με σκοπό να εμπνεύσει και άλλους εκπαιδευτικούς/ γονείς για να ασχοληθούν δημιουργικά με τα παιδιά! Περισσότερες ιδέες της Ελενας θα βρείτε στο @elen_bohoteacher .

Δείτε επίσης

Φτιάχνουμε πολύχρωμα παλαμο-ψαράκια

polixroma_palamo_psarakia_mylittleworldgr

.

Messy Play: 14 ιδέες δημιουργικής απασχόλησης

Messy_play_mylittleworldgr

.

Φτιάχνουμε ανεμόμυλους από ρολό χαρτί + Δωρεάν εκτυπώσιμο

ftiaxnoume_anemomulous_free_printable_mylittleworldgr
My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link