Ελιόψωμο σήμερα καθώς η νηστεία της Σαρακοστής έχει ξεκινήσει και πολλοί ψάχνουν εναλλακτικές προτάσεις για τα μικρά γεύματα της ημέρας. Ακόμη κι αν δεν νηστεύετε, το ελιόψωμο που σας έχω ετοιμάσει αυτή τη φορά σίγουρα είναι ιδιαίτερο και θα σας αρέσει πολύ.
Ελιόψωμο σαν τσουρέκι (νηστίσιμο)
Υλικά:
- 400 γρ. αλεύρι σκληρό
- 250 γρ. νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 100 γρ. ελιές Καλαμάτας χωρίς κουκούτσι
- 1 πιπεριά φλωρίνης
- 1 κ.γ ρίγανη
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, την ζάχαρη και τη μαγιά και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίσει να αφρίζει.
- Αφού αφρίσει η μαγιά προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ενώνουμε τα υλικά.
- Αφού ενωθούν τα υλικά ζυμώνουμε στον πάγκο ή στο μίξερ στον γάντζο για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Βάζουμε τη ζύμη σε μπάλα σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Σε έναν πολυκόφτη βάζουμε τις ελιές, την πιπεριά φλωρίνης και αλέθουμε μέχρι να έχουμε μια πάστα. Προσθέτουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, σε μια αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα περίπου 30×40εκ.
- Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης την πάστα ελιάς που φτιάξαμε και στη συνέχεια τυλίγουμε κατά μήκος σε ρολό.
- Γυρνάμε το ρολό κάθετα προς το μέρος μας και το κόβουμε στη μέση κρατώντας ενωμένη όμως την πάνω άκρη του ρολού.
- Στη συνέχεια, αφού έχουμε πλέον 2 κορδόνια ζύμης, τα τυλίγουμε μεταξύ τους.
- Μεταφέρουμε σε μία μακρόστενη φόρμα κέικ που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, σκεπάζουμε με μεμβράνη ή μια νωπή πετσέτα και αφήνουμε πάλι για μισή ώρα να φουσκώσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Μόλις βγει το ελιόψωμο από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για λίγη ώρα και βγάζουμε από την φόρμα.
Tip: Αν βιαζόμαστε και δεν έχουμε χρόνο ώστε να φουσκώσει η ζύμη, μπορούμε να ανάψουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς και μόλις πιάσει θερμοκρασία τον σβήνουμε και βάζουμε τη ζύμη μέσα. Έτσι θα φουσκώσει στον μισό χρόνο!
Καλή απόλαυση και καλή επιτυχία!
Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.
Για να είμαστε σε επαφή, γραφτείτε στο newletter (κλικ εδώ), ακολουθήστε με στο Instagram (κλικ εδώ) και στο Facebook (κλικ εδώ).
Δείτε επίσης
Κριτσίνια με λαχανικά για μικρά και μεγάλα παιδιά
.
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας: Νόστιμο και υγιεινό
.