Βιβλίο-πρόταση: Τι σε απασχολεί;

Όλα τα παιδάκια από πολύ μικρή ηλικία έχουν τις δικές τους ανησυχίες και πράγματα που τα απασχολούν. Άλλες φορές οι ανησυχίες τους είναι μικρές κι άλλες φορές πιο σημαντικές, για τα ίδια τα παιδιά όμως κάθε ανησυχία που βιώνουν είναι σημαντική και σοβαρή (ακόμα κι αν σε εμάς φαντάζει ασήμαντη). Το δύσκολο για ένα παιδί είναι να καταφέρει να ορίσει, να εκφράσει και να διαχειριστεί τις ανησυχίες του. Κι αυτό γιατί πολλές φορές τα παιδιά δεν γνωρίζουν τις σωστές λέξεις για να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους φόβους τους ή απλά δεν μπορούν να περιγράψουν το τι ακριβώς νιώθουν. Πρόσφατα διάβασα στα κορίτσια μου το πολύ χρήσιμο, πλήρες και καλογραμμένο βιβλίο της συγγραφέως Μόλι Πότερ, των εκδόσεων Μεταίχμιο με τίτλο “Τι σε απασχολεί;” που μιλάει ακριβώς για όλα όσα μπορεί να απασχολούν ένα παιδάκι, για τα συναισθήματά του, για τις ανησυχίες του και για το πως μπορεί να τα διαχειριστεί.

Το βιβλίο αυτό αναλύει 12 βασικές ανησυχίες που τα περισσότερα παιδιά έχουν αισθανθεί ή μπορεί να αισθανθούν και συγκεκριμένα τι μπορεί να αισθάνεσαι όταν:

σε μαλώνουν

αλλάζεις δασκάλα

βλέπεις κάτι τρομερό στην τηλεόραση

κάτι σε δυσκολεύει

τσακώνεσαι με έναν φίλο

κάποιος σε ενοχλεί (bullying)

οι γονείς σου καβγαδίζουν

φοβάσαι κάτι ακίνδυνο, όπως οι αράχνες ή το σκοτάδι

κάποιος άλλος έχει κάτι που θέλεις

κανείς δε σε ακούει

δεν έχεις φίλους για να παίξεις

όταν αρρωσταίνεις

Σε κάθε ενότητα το βιβλίο ξεκινάει με το τι μπορεί να αισθάνεσαι όταν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, ορίζει τα συναισθήματα (φόβο, λύπη, ανησυχία, θυμό, ζήλια, κτλ) και συνεχίζει με το τι μπορεί να σκέφτεσαι, δηλαδή ποιες σκέψεις κάνει συνήθως ένα παιδάκι.

Πολύ σημαντικό κομμάτι κάθε ενότητας είναι το τι μπορείς να κάνει το παιδί σε κάθε περίπτωση για να διώξει τις ανησυχίες του αλλά και τα πράγματα που είναι καλό να θυμάται και θα το βοηθήσουν να τις αντιμετωπίσει.

Επίσης, στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα αναλυτικό γλωσσάρι συναισθημάτων όπου αναφέρει κι εξηγεί με απλά λόγια 21 αρνητικά συναισθήματα, καθώς κι ένας σύντομος οδηγός ενηλίκων, για να βοηθήσετε το παιδί σας να μιλήσει για τις ανησυχίες του.

Είναι ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο, σωστά δομημένο, φιλικό στα παιδιά λόγω του απλού λόγου του και της ζωντανής και όμορφης εικονογράφησης, που το κάνει πολύ ευχάριστο. Όταν το διάβαζα με την Ελένη και την Έλλη, σε κάθε ενότητα ρωτούσα την κάθε μία για τις δικές της ανησυχίες και πραγματικά μου είπαν κάποια πραγματάκια που ομολογώ ότι μου είχαν ξεφύγει. Σίγουρα θα επιδιώξω να το ξαναδιαβάσουμε μετά από λίγο καιρό και να ξανασυζητήσουμε τις τυχόν ανησυχίες τους! Θεωρώ ότι είναι ένα από τα βιβλία που κάθε παιδική βιβλιοθήκη πρέπει να έχει!

Συγγραφέας: Μόλι Πότερ

Εκδότης: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εικονογράφος: Σάρα Τζένινγκς

Σελίδες: 40

Ηλικία: 5

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου  εδώ  και να το παραγγείλετε εδώ.

Καλό διάβασμα!

Για να είμαστε σε επαφή, μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του My Little World  ή συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog ή ακολουθείστε με στο instagram

My Little World

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Είμαι η Σωτηρία, μαμά της Ελένης και της Έλλης και σύζυγος του Δημήτρη. Μαζί σας μοιράζομαι στιγμές, σκέψεις, δημιουργίες! Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε το blog μου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γεια σας, είμαι η Σωτηρία και σας καλωσορίζω στο My Little World. Το επάγγελμά μου είναι Οικονομολόγος, με πτυχίο στη Διοίκηση και Master στα εφαρμοσμένα Χρηματοοικονομικά. Αγαπώ πολύ την επικοινωνία, την καλή παρέα, τα ταξίδια, τις χειροτεχνίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Facebook | Instagram | Pinterest

ΑΡΧΕΙΟ
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

familives

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μείνετε ενημερωμένοι λαμβάνοντας όλα τα άρθρα μας στο email σας.
close-link